SFATULPARINTILOR.RO Topul alimentelor care provoacă depresie și distrug echilibrul mental
Alimentele pe care le consumăm pot face mult mai mult decât să hrănească corpul. Anumite alimente au capacitatea de a stimula energia, de a îmbunătăți starea de spirit și de a ne face să ne simțim bine. Dar, unele alimente pot anula substanțele chimice din creier, provocând oboseală și depresie. Ceea ce mâncăm afectează neurotransmițătorii creierului nostru. Acestea sunt substanțele chimice din creier care ghidează modul în care ne simțim.
16 August 2017, 12:10
Neurotransmițătorii precum serotonina ne ajută să ne relaxăm, în timp ce dopamina ne poate ajuta să ne concentrăm mai mult.
Alimentele pe care le consumăm furnizează materie pentru aceste substanțe chimice, deoarece creierul nostru extrage substanțele nutritive pentru a crea neurotransmițătorii, care, la rândul lor, ne reglează și ameliorează dispozițiile.
Alimentele sunt cele mai bune medicamente. Toate celulele, oasele, moleculele de semnalizare și țesuturile sunt construite din ceea ce mănânci.
De exemplu, grăsimile dietetice reprezintă blocurile de țesut cerebral și ajută la echilibrarea hormonilor, iar mușchii sunt construiți din proteine.
Diferitele vitamine și minerale sunt folosite pentru a crea energie și pentru a transmite impulsuri electrice de-a lungul neuronilor, astfel încât să ne putem mișca, gândi și simți.
Astfel, o dietă hrănitoare este cea mai bună strategie împotriva depresiei. (PM)
Topul alimentelor care provoacă depresie și distrug echilibrul mental
Dopamina este un neurotransmitator important. Ai nevoie de el cand inveti, gandesti sau faci miscari voluntare. Alimentele nu contin dopamina. De fapt, dopamina nu poate fi transferata din sistemul circulator in creier.
Totusi, alimentele contin un precursor important al dopaminei, care poate creste productia naturala de dopamina.
Ne referim la aminocidul tirozina, prima oara fiind observat in proteina din branza, caseina. „Tyros” in greaca inseamna branza.
1. Lactate
Cascavalul, branza cottage si alte lactate contin tirozina. Din nefericire, insa, cele mai multe dintre lactate sunt bogate si in grasimi saturate, care impiedica functionarea corespunzatoare a creierului si sinteza dopaminei.
Asadar, desi lactatele contin baza pentru formarea dopaminei, consumul lor in cantitati mari nu va creste asa cum te-ai astepta productia de dopamina.