Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de gâscă cu castraveți murați

Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale bucatelor din Moldova mea natală).

Mâncare de gâscă cu castraveți murați

12 Ianuarie 2020, 14:30

De acolo, mai eliberez, când și când, câte o poveste, câte o rețetă, câte o aromă!).

Imi amintesc o dupa-amiaza care s-ar fi cuvenit sa fie tihnita... o dupa-amiaza la hanul Mariei Bodron.

Cand pornisem spre locurile acelea, un mai vechi cunoscut a inceput sa-mi povesteasca despre ziua in care un grup de scriitori, tineri si vulcanici, care fusesera prin satele megiese sa... citeasca poezii la caminul cultural, ajunsesera la "Coana Maria" (cum ii spunea Sadoveanu), cu cateva gaste, primite plocon. Gastele - cu gatul rasucit, dar cu penajul intact. Au rugat-o pe hangita sa le gateasca si ea nu s-a lasat rugata de doua ori. Numai ca nu-i asa simplu sa jumulesti gastele, sa le oparesti, sa le frigi. Iar scriitorii erau "lupi tineri si flamanzi". Povestea spune ca unul dintre ei, cand a vazut pasarile curatate, a cerut sa se friga ficatii, i-a mancat fierbinti si pe ascuns, dupa care a plecat sa... scrie un vers. Si-n vremea asta ceilalti dadeau ocol bardacii de vin, tot strigand la "Coana Maria" sa faca si ea cumva, sa se friga mai iute gastele cu pricina. Acum, la han nu mai este tanti Maria, dar scriitorii - "lupi" tineri sau batrani - inca mai dau tarcoale locului. Valerica Juganaru, urmasa (intr-ale ospetiei) a hangitei de demult, ma imbie si pe mine cu paine proaspata si o poveste. Reteta, in schimb, am cules-o din sat, de la Vanatorii Neamtului.

Gâscă cu castraveți murați!

Carnea de gasca… sa tot fie vreo 800 de grame. Mai ai trebuinta de o ceapa, 100 ml untdelemn, o lingura de faina, o lingura de bulion, 7-8 castraveti murati – murati, se-ntelege, nu din cei pusi la otet! Apoi: usturoi, marar, sare.
Carnea, portionata, se rumeneste in jumatate din cantitatea de ulei, dimpreuna cu doi catei de usturoi (lasati intregi, in coaja). Si tot acolo se pune ceapa, taiata marunt, lansand-o pana incepe „a stecli”. Inainte de a prinde rumeneala aceasta din urma, se stinge cu doua linguri de apa calda si se pune capacul, sa fiarba inabusit. Se adauga, din cand in cand, apa calda sau, mai bine, supa de carne. Separat, intr-o craticioara, vom face sosul. Rumenit faina in restul de ulei, stingem cu apa in care s-a dizolvat bulionul si mai adaugam, la nevoie, putin cate putin, supa de carne. Turnamm sosul peste carne.
Castravetii se curata de coaja si seminte, se taie pe lung, se oparesc si se pun in mancare. Se continua fierberea 10 minute si, inainte de a trage de pe foc, se presara marar tocat foarte marunt.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România