Ascultă Radio Antena Satelor Live

Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint

A fost un impuls de moment să părăsim șoseaua care unește Piatra Neamț de Humulești și saă ne abatem spre drumul vechi al Văraticului, până la "Pădurea de argint".

Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint

16 Ianuarie 2020, 13:58

Abia un petec din ce-a fost odinioara, padurea de mesteceni, care l-a inspirat pe Eminescu sa scrie memorabilul vers, e incarcata si acum de un farmec de nespus. Dupa ce am pasit dincolo de poarta de metal, data in laturi, lumea reala a inceput a se topi - asa cum, atingandu-ne obrazul, se topeau fulgi "uriesi" de zapada - si n-a mai ramas decat soptirea unui vers. Nu stim cate clipe (ori veacuri) sa fi trecut. Suflul ni l-am regasit abia cand am pasit pragul casei Elenei Pantelimon, la... Padurea de argint.

"De treci codrii de arama, de departe vezi albind

S-auzi mandra glasuire a padurii de argint.

Acolo, langa izvoara, iarba pare de omat,

Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet”

Cu mana intinsa, ne arata, in zare, rotunjimea domoala a dealului, care abia se observa printre fulgii deveniti tot mai desi. Pe aici oamenii poarta cu ei amintirea lui Eminescu. Cei mai multi isi boteaza copiii Catalin si Catalina, iar batranii stiu inca povestile despre intalnirile ascunse ale celor doi indragostiti - Mihai si Veronica.

Mai inganam un vers, in vreme ce gazda ne cheama in casa. Tocmai scoate din cuptor tava cu poale in brau, placintele moldave dintotdeauna, si are sa na faca partasi la tainele retetei.

Ai nevoie de un kilogram de faina, 5 oua pentru aluat si inca 5 oua pentru umplutura, drojdie cat o nuca mare, 150 g unt, smantana sau ulei, 150 ml lapte, 200 g zahar, 100 ml apa minerala, vanilie, lamaie rasa, rom, zahar pudra, o jumatate de lingurita de sare, 500 g branza de vaci combinata pe din doua cu branza de oi. Toate ingredientele trebuie sa se afle la temperatura camerei. Se inmoaie drojdia in apa minerala si se pune o lingura de zahar si trei linguri de faina, dupa care se lasa sa creasca. Dupa ce a crescut, se pune in restul de faina, adaugandu-se untul, laptele, vanilia, lamaia. Se freaca 5 oua cu zaharul ramas si sarea si se adauga in faina. Se framanta pana incepe aluatul sa creasca sub maini. Branza se amesteca bine cu zahar (dupa gust), se adauga ouale, romul (se poate pune si vanilie) si doua-trei linguri de faina. Se freaca pana se face o pasta cleioasa. Din aluat se rup bucati egale, care se intind cu sucitorul. Pe mijlocul fiecarei foi se pune branza dupa care se trag simetric colturi de aluat - pot fi 4, 6 sau 8 colturi, dupa cat de "imbracata" sau "cu poalele-n brau" vrem sa fie placinta. Prin miscari simetrice se acopera branza cu aluat. Se unge tava cu ulei, se pun placintele la crescut minimum o jumatate de ora. Se lasa apoi tava in cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. Dupa coacere, se scot si se presara zahar pudra.

Text: SImona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz