Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint
A fost un impuls de moment să părăsim șoseaua care unește Piatra Neamț de Humulești și saă ne abatem spre drumul vechi al Văraticului, până la "Pădurea de argint".

16 Ianuarie 2020, 13:58
Abia un petec din ce-a fost odinioara, padurea de mesteceni, care l-a inspirat pe Eminescu sa scrie memorabilul vers, e incarcata si acum de un farmec de nespus. Dupa ce am pasit dincolo de poarta de metal, data in laturi, lumea reala a inceput a se topi - asa cum, atingandu-ne obrazul, se topeau fulgi "uriesi" de zapada - si n-a mai ramas decat soptirea unui vers. Nu stim cate clipe (ori veacuri) sa fi trecut. Suflul ni l-am regasit abia cand am pasit pragul casei Elenei Pantelimon, la... Padurea de argint.
"De treci codrii de arama, de departe vezi albind
S-auzi mandra glasuire a padurii de argint.
Acolo, langa izvoara, iarba pare de omat,
Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet”
Cu mana intinsa, ne arata, in zare, rotunjimea domoala a dealului, care abia se observa printre fulgii deveniti tot mai desi. Pe aici oamenii poarta cu ei amintirea lui Eminescu. Cei mai multi isi boteaza copiii Catalin si Catalina, iar batranii stiu inca povestile despre intalnirile ascunse ale celor doi indragostiti - Mihai si Veronica.
Mai inganam un vers, in vreme ce gazda ne cheama in casa. Tocmai scoate din cuptor tava cu poale in brau, placintele moldave dintotdeauna, si are sa na faca partasi la tainele retetei.
Ai nevoie de un kilogram de faina, 5 oua pentru aluat si inca 5 oua pentru umplutura, drojdie cat o nuca mare, 150 g unt, smantana sau ulei, 150 ml lapte, 200 g zahar, 100 ml apa minerala, vanilie, lamaie rasa, rom, zahar pudra, o jumatate de lingurita de sare, 500 g branza de vaci combinata pe din doua cu branza de oi. Toate ingredientele trebuie sa se afle la temperatura camerei. Se inmoaie drojdia in apa minerala si se pune o lingura de zahar si trei linguri de faina, dupa care se lasa sa creasca. Dupa ce a crescut, se pune in restul de faina, adaugandu-se untul, laptele, vanilia, lamaia. Se freaca 5 oua cu zaharul ramas si sarea si se adauga in faina. Se framanta pana incepe aluatul sa creasca sub maini. Branza se amesteca bine cu zahar (dupa gust), se adauga ouale, romul (se poate pune si vanilie) si doua-trei linguri de faina. Se freaca pana se face o pasta cleioasa. Din aluat se rup bucati egale, care se intind cu sucitorul. Pe mijlocul fiecarei foi se pune branza dupa care se trag simetric colturi de aluat - pot fi 4, 6 sau 8 colturi, dupa cat de "imbracata" sau "cu poalele-n brau" vrem sa fie placinta. Prin miscari simetrice se acopera branza cu aluat. Se unge tava cu ulei, se pun placintele la crescut minimum o jumatate de ora. Se lasa apoi tava in cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. Dupa coacere, se scot si se presara zahar pudra.
Text: SImona Lazăr
Foto: Pixabay