Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zupă de cârnați cu groșcior

Nu-i deloc o mâncare pentru cei care țin dietă. E sățioasă (unii ar zice că-i „grasă” de-a dreptul), e plină de calorii. Nu-i pentru ăla care face mișcare numai din pat până la televizor și înapoi.

Zupă de cârnați cu groșcior

26 Ianuarie 2020, 05:53

E pentru oameni munciți, care se scoală de dimineață, caută de vite, după aia merg la câmp, ori la pădure, ori în mină, și dup-aceea se-ntorc și mai grădinăresc ceva, mai meșteresc pe lângă casă. Și-apoi iar caută de „ghite”. Sunt, cum ziceam, bucate pentru oameni care nu se dau în lături de la muncă.

Dacă v-a susurat pe la urechi cuvântul groșcior - smântână, în graiul moroșenilor -, atunci știți și de pe unde-i rețeta. Așa - dar nu chiar așa - e și soleanca fraților basarabeni, pe care-au luat-o ori de la ruși, ori de la ucraineni, ori de pe alte neamuri de prin partea ceea de lume. De unde s-au „contaminat” moroșenii mei nu știu. Știu însă că mâncarea-i bună, deși n-aș pune-o prea des pe masă, din cauza prea multelor calorii.

Și-acum să nu mai lungesc vorba și-ncep a vă da detaliile cuvenite.

Zupă de cârnați cu groșcior - rețeta

Ai trebuință de o jumătare de kil de cârnați afumați și bine uscați, o ceapă, un morcov, un pătrunjel, o rădăcină de țelină mică, un litru de zeamă de varză (pentru acrit), groșcior și sare, poate și-un gălbenuș.

Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie în două pe lung și se pun la fiert în apă rece. Se adaugă și ceapa, curățată, dar lăsată întreagă. După ce au fiert, toate vor fi scoase din zeamă, în care se vor arunca apoi cârnații, tăiați felioare. Când credeți că sunt gata, adăugați zeama de varză (moare, îi zice prin alte părți), se potrivește de sare (dacă o mai fi nevoie) și se adaugă groșciorul (care-o o smântână dulce, nefermentată), „copt” mai întâi într-un alt vas, pentru ca odată adăugat în zeama acră să nu se brânzească. Unii bat în acest groșcior și-un gălbenuș de ou, care-„ndesește” ciorba și-o face încă mai... dulceagă. Alții vor adăuga la fiert, la început, și niște cartofi ori vor pune ceva varză, tăiată fâșii. Chestie de gust!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România