Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,85% pe an
Economic 20 Martie 2023, 10:26

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,85% pe an
România este printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale inflației
Economic 17 Martie 2023, 11:56

România este printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale inflației

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în februarie până la 9,9%, de la 10% luna precedentă, dar Ungaria,...

România este printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale inflației
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,87% pe an
Economic 17 Martie 2023, 10:04

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,87% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,87% pe an
Numărul de pensionari se apropie de cinci milioane. Pensia medie lunară a fost de 1.866 de lei
Economic 16 Martie 2023, 11:26

Numărul de pensionari se apropie de cinci milioane. Pensia medie lunară a fost de 1.866 de lei

Pensia medie lunară a fost în valoare de 1.866 de lei, în ultimul trimestru din 2022, o uşoară creştere faţă de trimestrul...

Numărul de pensionari se apropie de cinci milioane. Pensia medie lunară a fost de 1.866 de lei
Producţia naţională de autoturisme a crescut cu 10%, în primele două luni ale anului
Economic 14 Martie 2023, 12:15

Producţia naţională de autoturisme a crescut cu 10%, în primele două luni ale anului

Numărul autoturismelor produse în România, în primele două luni ale anului în curs, a ajuns la 87.328, în creştere cu 10,14%...

Producţia naţională de autoturisme a crescut cu 10%, în primele două luni ale anului
România are cu 14.000 mai mulți bugetari comparativ cu anul 2022
Economic 14 Martie 2023, 10:14

România are cu 14.000 mai mulți bugetari comparativ cu anul 2022

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era în ianuarie 2023 de aproape 1.279.000,...

România are cu 14.000 mai mulți bugetari comparativ cu anul 2022
Programele Rabla se reiau pe 24 martie. Ce bonusuri vor fi acordate
Economic 13 Martie 2023, 10:23

Programele Rabla se reiau pe 24 martie. Ce bonusuri vor fi acordate

Programele destinate reînnoirii parcului naţional auto Rabla Plus şi Rabla Clasic se reiau pe 24 martie, cu un buget de 1,5...

Programele Rabla se reiau pe 24 martie. Ce bonusuri vor fi acordate
Inflaţia anuală a crescut la 15,52%. Zahărul și gazele naturale conduc în topul scumpirilor
Economic 13 Martie 2023, 09:30

Inflaţia anuală a crescut la 15,52%. Zahărul și gazele naturale conduc în topul scumpirilor

Tendinţa de reducere a inflaţiei s-a inversat în februarie, după mai multe luni de diminuare a creşterii preţurilor.

Inflaţia anuală a crescut la 15,52%. Zahărul și gazele naturale conduc în topul scumpirilor