Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

România continuă să conducă topul inflației în UE pentru a patra lună consecutiv
Economic 17 Mai 2024, 14:18

România continuă să conducă topul inflației în UE pentru a patra lună consecutiv

România înregistrează pentru a patra lună consecutiv cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, conform...

România continuă să conducă topul inflației în UE pentru a patra lună consecutiv
Detergenții, medicamentele și serviciile poștale, conduc în topul scumpirilor în aprilie 2024
Economic 14 Mai 2024, 12:38

Detergenții, medicamentele și serviciile poștale, conduc în topul scumpirilor în aprilie 2024

Unele dintre cele mai semnificative creșteri de prețuri înregistrate în aprilie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului...

Detergenții, medicamentele și serviciile poștale, conduc în topul scumpirilor în aprilie 2024
ONRC: 1.675 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în primul trimestru din 2024
Economic 11 Mai 2024, 08:42

ONRC: 1.675 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în primul trimestru din 2024

Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în scădere cu...

ONRC: 1.675 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în primul trimestru din 2024
Prețurile produselor agricole înregistrează un declin de peste 18% în februarie 2024
Economic 30 Aprilie 2024, 11:31

Prețurile produselor agricole înregistrează un declin de peste 18% în februarie 2024

Prețurile produselor au înregistrat o scădere semnificativă în februarie 2024, generând interes și analiză în rândul...

Prețurile produselor agricole înregistrează un declin de peste 18% în februarie 2024
Proiect: Integrarea producției legumicole în lanțul comercial
Economic 24 Aprilie 2024, 16:50

Proiect: Integrarea producției legumicole în lanțul comercial

Ministerul Agriculturii pregăteşte un proiect legislativ care va prevedea că produsele agroalimentare procesate în România să...

Proiect: Integrarea producției legumicole în lanțul comercial
Director Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile
Economic 24 Aprilie 2024, 16:32

Director Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte...

Director Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile
Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european
Economic 23 Aprilie 2024, 16:37

Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după...

Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european
Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei
Economic 18 Aprilie 2024, 15:50

Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei

Datele recente dezvăluie o realitate îngrijorătoare pentru România, întrucât țara se confruntă cu unul dintre cele mai mari...

Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei