Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Gaură neagră în bugetul României din cauza colectării defectuoase a TVA și impozitelor
Economic 12 Decembrie 2025, 15:36

Gaură neagră în bugetul României din cauza colectării defectuoase a TVA și impozitelor

România a înregistrat un deficit major de colectare a taxelor, pierzând aproximativ 35% din impozitul pe profit estimat...

Gaură neagră în bugetul României din cauza colectării defectuoase a TVA și impozitelor
Schimbări majore la impozitarea mașinilor din Timișoara începând cu anul 2026
Economic 12 Decembrie 2025, 13:43

Schimbări majore la impozitarea mașinilor din Timișoara începând cu anul 2026

Proprietarii de autovehicule din orașul de pe Bega vor fi obligați să achite dări locale calculate după o nouă grilă care ia...

Schimbări majore la impozitarea mașinilor din Timișoara începând cu anul 2026
Piața cărnii din România a crescut în octombrie 2025, mai puțin la bovine
Economic 10 Decembrie 2025, 10:43

Piața cărnii din România a crescut în octombrie 2025, mai puțin la bovine

Sectorul zootehnic a înregistrat o dinamică pozitivă în luna octombrie 2025, marcând creșteri ale cantităților de carne...

Piața cărnii din România a crescut în octombrie 2025, mai puțin la bovine
Românii își limitează bugetul de Crăciun la sume sub 500 de lei
Economic 10 Decembrie 2025, 10:23

Românii își limitează bugetul de Crăciun la sume sub 500 de lei

Presiunea continuă a creșterilor de prețuri și erodarea puterii de cumpărare îi determină pe români să adopte o atitudine...

Românii își limitează bugetul de Crăciun la sume sub 500 de lei
Casa Națională de Pensii nu are proceduri clare pentru românii care au lucrat peste hotare
Economic 04 Decembrie 2025, 15:03

Casa Națională de Pensii nu are proceduri clare pentru românii care au lucrat peste hotare

Labirintul birocratic cu care se confruntă cetățenii care au cotizat în alte state membre ale Uniunii Europene sau în țări...

Casa Națională de Pensii nu are proceduri clare pentru românii care au lucrat peste hotare
Facturile la gaze ar putea fi mai mari după 1 aprilie, după expirarea plafonării
Economic 03 Decembrie 2025, 17:26

Facturile la gaze ar putea fi mai mari după 1 aprilie, după expirarea plafonării

Consumatorii din România trebuie să ia în calcul o nouă majorare a cheltuielilor cu utilitățile peste doi ani, specialiștii...

Facturile la gaze ar putea fi mai mari după 1 aprilie, după expirarea plafonării
Inflația din România este de peste trei ori mai mare decât media din UE
Economic 19 Noiembrie 2025, 14:40

Inflația din România este de peste trei ori mai mare decât media din UE

Deși rata anuală a inflației la nivelul Uniunii Europene a continuat tendința descendentă, stabilizându-se la 2,5% în luna...

Inflația din România este de peste trei ori mai mare decât media din UE
Vom plăti mai mult pentru călătoriile cu trenul. Tarifele cresc cu aproape 10% în plin sezon de iarnă
Economic 19 Noiembrie 2025, 12:44

Vom plăti mai mult pentru călătoriile cu trenul. Tarifele cresc cu aproape 10% în plin sezon de iarnă

Costul călătoriilor pe calea ferată se va majora semnificativ începând cu data de 14 decembrie, moment care coincide cu...

Vom plăti mai mult pentru călătoriile cu trenul. Tarifele cresc cu aproape 10% în plin sezon de iarnă