Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

România, lider negativ în UE la inflație, cu un nivel de 5,4%
Economic 18 Iunie 2025, 14:40

România, lider negativ în UE la inflație, cu un nivel de 5,4%

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, România rămâne țara cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea...

România, lider negativ în UE la inflație, cu un nivel de 5,4%
Suspendare temporară pentru toate programele AFM, inclusiv Rabla Clasic și Rabla Plus
Economic 18 Iunie 2025, 14:15

Suspendare temporară pentru toate programele AFM, inclusiv Rabla Clasic și Rabla Plus

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat suspendarea temporară a tuturor programelor de finanţare, inclusiv cele...

Suspendare temporară pentru toate programele AFM, inclusiv Rabla Clasic și Rabla Plus
După terminarea studiilor, absolvenții fără loc de muncă pot solicita ajutor de șomaj
Economic 16 Iunie 2025, 09:44

După terminarea studiilor, absolvenții fără loc de muncă pot solicita ajutor de șomaj

Tinerii care au finalizat studiile și nu reușesc să se angajeze imediat pot solicita indemnizație de șomaj, potrivit...

După terminarea studiilor, absolvenții fără loc de muncă pot solicita ajutor de șomaj
Rata șomajului a crescut ușor în primul trimestru din 2025. Rata de ocupare coboară sub 63%
Economic 13 Iunie 2025, 10:37

Rata șomajului a crescut ușor în primul trimestru din 2025. Rata de ocupare coboară sub 63%

Institutul Național de Statistică a anunțat că rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 de ani) a coborât la...

Rata șomajului a crescut ușor în primul trimestru din 2025. Rata de ocupare coboară sub 63%
Creștere semnificativă a pensiei medii în primele trei luni din 2025
Economic 13 Iunie 2025, 10:25

Creștere semnificativă a pensiei medii în primele trei luni din 2025

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică, pensia medie lunară înregistrată în primul...

Creștere semnificativă a pensiei medii în primele trei luni din 2025
Fructele și transportul cu trenul conduc topul scumpirilor din luna mai. Rata inflaţiei a urcat la 5,45%
Economic 12 Iunie 2025, 10:12

Fructele și transportul cu trenul conduc topul scumpirilor din luna mai. Rata inflaţiei a urcat la 5,45%

Fructele proaspete și biletele de tren au înregistrat cele mai mari creșteri de preț în luna mai 2025, potrivit celor mai...

Fructele și transportul cu trenul conduc topul scumpirilor din luna mai. Rata inflaţiei a urcat la 5,45%
Ministrul Economiei: Schemă de ajutor de stat pentru 200 de companii din zona Praid
Economic 02 Iunie 2025, 16:47

Ministrul Economiei: Schemă de ajutor de stat pentru 200 de companii din zona Praid

Guvernul, reunit luni în şedinţă extraordinară, a aprobat o schemă de ajutor de stat adresată unui număr de 200 de companii...

Ministrul Economiei: Schemă de ajutor de stat pentru 200 de companii din zona Praid
Piaţa muncii dă semne de stabilizare: Şomajul scade uşor în aprilie
Economic 27 Mai 2025, 11:43

Piaţa muncii dă semne de stabilizare: Şomajul scade uşor în aprilie

Rata şomajului înregistrată la nivel naţional a scăzut uşor în luna aprilie, ajungând la 3,25%, potrivit datelor publicate de...

Piaţa muncii dă semne de stabilizare: Şomajul scade uşor în aprilie