Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul mondial de energie
Economic 04 Decembrie 2023, 14:02

Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul mondial de energie

Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul mondial de energie şi până în 2025 vor ajunge să contribuie cu...

Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul mondial de energie
România îşi asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional şi global, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională
Economic 03 Decembrie 2023, 14:27

România îşi asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional şi global, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională

România îşi asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional şi global, prin aderarea la Alianţa Solară...

România îşi asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional şi global, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională
Ţările dependente de vânzarea de ţiţei şi gaze riscă să piardă trilioane de dolari până în 2040
Economic 01 Decembrie 2023, 09:15

Ţările dependente de vânzarea de ţiţei şi gaze riscă să piardă trilioane de dolari până în 2040

Ţările care sunt dependente de vânzarea de ţiţei şi gaze riscă să piardă trilioane de dolari până în 2040, în timp ce scade...

Ţările dependente de vânzarea de ţiţei şi gaze riscă să piardă trilioane de dolari până în 2040
Studiu INS privind stabilitatea economică
Economic 28 Noiembrie 2023, 16:27

Studiu INS privind stabilitatea economică

Trei dintre sectoarele economiei vor fi marcate de stabilitate , în următoarele trei luni - estimează managerii companiilor...

Studiu INS privind stabilitatea economică
Andronache (ANRE): Prosumatorii vor ajunge la o capacitate instalată de circa 1.500 megawaţi până la finalul acestui an
Economic 27 Noiembrie 2023, 14:35

Andronache (ANRE): Prosumatorii vor ajunge la o capacitate instalată de circa 1.500 megawaţi până la finalul acestui an

Numărul prosumatorilor a ajuns în prezent la 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 de megawaţi, urmând să ajungă la...

Andronache (ANRE): Prosumatorii vor ajunge la o capacitate instalată de circa 1.500 megawaţi până la finalul acestui an
Românii încă au de învățat la capitolul educație financiară
Economic 23 Noiembrie 2023, 22:52

Românii încă au de învățat la capitolul educație financiară

Un studiu realizat recent în țara noastră arată că mai mult de 40% dintre români nu ar avea bani să se întrețină o lună dacă...

Românii încă au de învățat la capitolul educație financiară
Românii, campioni în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente
Economic 23 Noiembrie 2023, 13:49

Românii, campioni în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente

Gospodăriile din România au fost în 2022 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru...

Românii, campioni în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente
Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi
Economic 22 Noiembrie 2023, 15:40

Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi

Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi și pentru cei care care comercializează băuturi și produse care conțin...

Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi