Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Prețurile din România au crescut de trei ori mai mult decât în restul Europei
Economic 17 Septembrie 2025, 10:16

Prețurile din România au crescut de trei ori mai mult decât în restul Europei

România se confruntă în continuare cu o inflație ridicată, care a atins un avans anual al prețurilor de 8,5% în luna august,...

Prețurile din România au crescut de trei ori mai mult decât în restul Europei
Piața muncii din România se stabilizează: Șomajul scade la 6%, un semnal bun pentru economie
Economic 15 Septembrie 2025, 10:49

Piața muncii din România se stabilizează: Șomajul scade la 6%, un semnal bun pentru economie

Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică arată o evoluție pozitivă a forței de muncă în al doilea...

Piața muncii din România se stabilizează: Șomajul scade la 6%, un semnal bun pentru economie
Salariile românilor au înregistrat o scădere marginală în luna iulie
Economic 12 Septembrie 2025, 09:43

Salariile românilor au înregistrat o scădere marginală în luna iulie

Salariile românilor au înregistrat o scădere ușoară în luna iulie, conform datelor oficiale INS. Câștigul salarial mediu net...

Salariile românilor au înregistrat o scădere marginală în luna iulie
Prețul curentului a crescut cu peste 65% față de aceeași lună a anului trecut
Economic 11 Septembrie 2025, 14:24

Prețul curentului a crescut cu peste 65% față de aceeași lună a anului trecut

În luna august, energia electrică a avut cea mai mare creștere de preț, cu 65,73% față de perioada similară a anului trecut...

Prețul curentului a crescut cu peste 65% față de aceeași lună a anului trecut
Inflația accelerează: Prețurile au crescut cu 9,9% în august, presiune pe bugetele românilor
Economic 11 Septembrie 2025, 12:10

Inflația accelerează: Prețurile au crescut cu 9,9% în august, presiune pe bugetele românilor

Rata anuală a inflației a urcat la 9,9% în luna august, marcând o creștere semnificativă față de luna iulie, când se situa la...

Inflația accelerează: Prețurile au crescut cu 9,9% în august, presiune pe bugetele românilor
Start pentru înnoirea parcului auto din România: Programul Rabla ar putea fi lansat la începutul săptămânii viitoare
Economic 11 Septembrie 2025, 11:30

Start pentru înnoirea parcului auto din România: Programul Rabla ar putea fi lansat la începutul săptămânii viitoare

Programul guvernamental „Rabla”, prin care românii pot primi sprijin financiar pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele mai...

Start pentru înnoirea parcului auto din România: Programul Rabla ar putea fi lansat la începutul săptămânii viitoare
Producția de carne la bovine și păsări crește, dar sectorul porcin și ovin suferă
Economic 10 Septembrie 2025, 11:15

Producția de carne la bovine și păsări crește, dar sectorul porcin și ovin suferă

Piața cărnii din România a înregistrat schimbări semnificative în iulie 2025, arată datele publicate de Institutul Național...

Producția de carne la bovine și păsări crește, dar sectorul porcin și ovin suferă
Ritm de creștere lent, dar pozitiv al economiei românești, în 2025
Economic 05 Septembrie 2025, 10:34

Ritm de creștere lent, dar pozitiv al economiei românești, în 2025

Institutul Național de Statistică a anunțat vineri că Produsul Intern Brut al României a crescut în primele șase luni ale...

Ritm de creștere lent, dar pozitiv al economiei românești, în 2025