Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Studiu: Peste jumătate dintre români nu ştiu ce responsabilităţi au la locul de muncă
Economic 04 Iunie 2023, 16:45

Studiu: Peste jumătate dintre români nu ştiu ce responsabilităţi au la locul de muncă

Şase din zece angajaţi (58%) români nu îşi cunosc responsabilităţile la locul de muncă, iar peste două treimi (67%) sunt rar...

Studiu: Peste jumătate dintre români nu ştiu ce responsabilităţi au la locul de muncă
S-au reluat cursele regulate la Aeroportul Băneasa, după o întrerupere de peste zece ani
Economic 03 Iunie 2023, 22:08

S-au reluat cursele regulate la Aeroportul Băneasa, după o întrerupere de peste zece ani

S-au reluat cursele regulate la Aeroportul Băneasa, după o întrerupere de peste zece ani. Un operator din Italia a lansat,...

S-au reluat cursele regulate la Aeroportul Băneasa, după o întrerupere de peste zece ani
Pieţele din Tulcea se digitalizează
Economic 17 Mai 2023, 19:59

Pieţele din Tulcea se digitalizează

Cumpărătorii vor scana un cod QR şi vor şti de unde provin legumele şi fructele de pe tarabe.

Pieţele din Tulcea se digitalizează
Inflaţie mai scăzută în România, în luna aprilie
Economic 17 Mai 2023, 15:18

Inflaţie mai scăzută în România, în luna aprilie

Rata anuală a inflaţiei în România a scăzut până la 10,4%în luna aprilie, de la 12,2% în luna martie, în timp ce în Uniunea...

Inflaţie mai scăzută în România, în luna aprilie
Zahărul, untul şi transportul aerian, în topul scumpirilor din ultimul an
Economic 12 Mai 2023, 16:31

Zahărul, untul şi transportul aerian, în topul scumpirilor din ultimul an

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,25% în aprilie...

Zahărul, untul şi transportul aerian, în topul scumpirilor din ultimul an
Cei mai mulţi dintre români aleg să-şi renoveze singuri propria casă
Economic 09 Mai 2023, 14:03

Cei mai mulţi dintre români aleg să-şi renoveze singuri propria casă

Şapte din zece români obişnuiesc să realizeze activităţi de reparaţii şi amenajare interioară în propria casă, iar...

Cei mai mulţi dintre români aleg să-şi renoveze singuri propria casă
Platformă gratuită pentru completarea Declaraţiei Unice pentru PFA-uri
Economic 09 Mai 2023, 13:52

Platformă gratuită pentru completarea Declaraţiei Unice pentru PFA-uri

O platformă gratuită pentru completarea Declaraţiei Unice 2022/2023 a fost dezvoltată de Solo, un serviciu de gestionare a...

Platformă gratuită pentru completarea Declaraţiei Unice pentru PFA-uri
Primele cireşe au apărut în pieţe la preţul de 60 de lei kilogramul
Economic 08 Mai 2023, 15:48

Primele cireşe au apărut în pieţe la preţul de 60 de lei kilogramul

Primele cireşe din acest sezon au fost scoase la vânzare în Piaţa Centrală din Buzău la preţul de 60 de lei kilogramul, sunt...

Primele cireşe au apărut în pieţe la preţul de 60 de lei kilogramul