Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar, demonstrând, în cadrul proiectului „România se simte”, că esența identității naționale poate fi regăsită și redefinită chiar și în simplitatea unui griș cu lapte sau a unui papricaș de hribi, printr-un brunch ce transcende timpul.
Articol de Petruț Mazilu, 03 Noiembrie 2025, 12:24
La realizarea proiectului finanţat prin Secretariatul General al Guvernului au contribuit elevi de la Colegiul Naţional 'Unirea', Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian', Colegiul Naţional de Artă şi de la Liceul Teoretic 'Gheorghe Marinescu' din Târgu Mureş.
'Încercăm să îi pregătim, împreună cu prietenii noştri de la un restaurant din Târgu Mureş, să descopere ceea ce înseamnă identitatea românească din perspectiva gastronomiei, ca şi o componentă importantă a zonei culturale. Ce facem la modul concret este identificarea unor ingrediente din judeţul Mureş, după care sunt transpuse în meniuri tradiţionale româneşti, reinterpretate într-o perspectivă specifică a anului 2025. Tinerii au participat la o pregătire teoretică timp de două zile, iar a treia zi au pregătit câteva feluri de mâncare pe care le-au servit pe baza unui plating adaptat anului 2025, unor invitaţi din zona publică a Târgu Mureşului, a judeţului Mureş. (...) Practic am încercat să vorbim despre România într-un alt limbaj, într-un limbaj specific vârstei adolescenţilor, cărora am vrut să le explicăm pe mai multe paliere, în mai multe etape, care au fost cele mai importante conexiuni ale Mureşului cu istoria', a declarat Sergiu Zereş, iniţiatorul proiectului, citat de Agerpres.
Acesta este un proiect mai complex - 'România se simte - o arhivă vie a identităţii naţionale din judeţul Mureş' - care a fost depus pentru o finanţare la Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul dezvoltare comunitară.
Etapa de pregătire a brunch-ului identitar, a spus Sergiu Zereş, a fost a treia componentă a proiectului, după tabăra media organizată lângă Sighişoara, în care, timp de cinci zile, elevii au învăţat să creeze documentare.
Între co-organizatorii brunch-ului identitar s-a regăsit şi Adela Şipoş, care a spus că îşi doreşte ca astfel de evenimente să fie replicate tot mai mult, fiindcă s-a dovedit că ideea a fost primită cu bucurie şi cu deschidere, atât de către elevi, cât şi de mediul de afaceri din domeniul HoReCa.
'Tinerii sunt receptivi şi dornici de a face altceva decât fac în mod obişnuit în cotidianul lor. Împreună cu chef-ul Daniel Maxim a fost ales un meniu reinterpretat, pur românesc, gătit cu produse şi ingrediente locale. Fireşte, ca şi desert am ales să reinterpretăm un desert plăcut şi dorit de toţi, mai ales atunci când eram mici, şi anume grişul cu lapte, care este prezentat într-o altă formă, dar cu gustul copilăriei', a spus Adela Şipoş.
Chef Daniel Maxim consideră că proiectul, pe lângă faptul că este unul inovativ, oferă elevilor oportunitatea de a experimenta şi altceva în afara profilului liceului ales, iar din aceste experienţe se poate naşte şi o nouă pasiune.
Cât despre grişul cu lapte reinterpretat, acesta a afirmat că, oricâte îmbunătăţiri estetice i s-ar aduce unui preparat, important este ca acesta să îşi păstreze gustul original.









