Cuptorul cu microunde, un pericol pentru sănătate?!?
Cuptorul cu microunde este un obiect electrocasnic prezent în mai toate bucătăriile românilor. În ultimii ani însă, suntem din ce în ce mai des atentionați în privința efectelor nocive pe care acesta le are asupra sănătății.
06 Iulie 2017, 07:12
Prețul relativ scăzut al acestui aparat, ușurința în utilizare și rapiditatea cu care își face treaba i-au adus popularitatea.
Dincolo de aceste argumente, care dau valoare cuptorului cu microunde, tranformându-l într-un obiect practic care ne ușurează treaba în bucătărie, aparatul prezintă o serie de dezavantaje, pe care este foarte important să le cunoaștem.
Dar, pentru a înțelege mai bine cum reușește cuptorul cu microunde să ne pună în pericol sănătatea, trebuie să cunoaștem modul în care acesta funcționează din punct de vedere tehnic.
Microundele sunt o formă de energie electromagnetică, precum undele radio, și ocupă o parte din spectrul de putere sau energie electromagnetic. Ele sunt o formă de unde foarte scurte (de unde și numele) care călătoresc cu viteza luminii.
Fiecare cuptor cu microunde are în dotare un magnetron, un tub în care electronii sunt afectați de câmpurile magnetice și electrice în așa fel, încât să producă radiații de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiații interacționează cu moleculele din alimente. Toate undele își schimbă polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. În cazul microundelor, această schimbare are loc de milioane de ori pe secundă.
Un studiu clinic elvețian realizat în anul 1991 de către doctorul Hans Ulrich Hertel a scos la iveală în mod evident dezavantajele majore pe care acest aparat le prezintă. Studiul, foarte bine documentat a arătat forța degenerativă a cuptoarelor cu microunde asupra alimentelor. Concluzia științifică a fost aceea că prepararea la cuptorul cu microunde modifică nutrienții din mâncare, schimbări având loc și în sângele celor care consumă aceste alimente, ceea ce duce la deteriorarea organismul uman.
Un alt studiu publicat în 1992 de Raum & Zelt a demonstrat că amino acizii care se formează în mod natural suportă schimbări izomerice și transformări în forme toxice sub impactul produs de microundele din aceste cuptoare: "o simplă ipoteză a medicinii tradiționale spune că introducerea în corpul uman de molecule și energii cu care acesta nu este obișnuit, este foarte probabil să producă mai mult rău decât bine. Mâncarea preparată la microunde conține atât molecule, cât și energii care nu sunt prezente în alimentele gătite în modul tradițional, adică la foc. Energia microundelor de la soare și stele e bazată pe curent direct. Microundele produse în mod artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului și forțează inversarea polarității de milioane de ori pe secundă în fiecare moleculă din alimentele pe care le ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabilă."
Cuptorul cu microunde - argumente pro și contra
Avantajele cuptorului cu microunde
Timpul scurt de preparare al alimentelor, volumul mic, preţul mic, consumul mic, toate sunt argumente pentru care, în acest secol al vitezei, există atâtea cuptoare cu microunde pe planetă.
Dezavantajele cuptorului cu microunde
Dincolo de avantajele practice ale aparatului, lucrurile capătă o altă turnură dacă privim problema din punct de vedere medical. Modificarea structurii aminoacizilor din cis-în trans şi invers, generarea unor compuşi carcinogeni, precum și radiațiile extrem de periculoase pe care le emite, transformă cuptorul cu microunde într-un aparat extrem de periculos pentru organism, motiv pentru care ar trebui să renunțăm cât mai repede la acest aparat, dacă ne prețuim cu adevărat sănătatea.