Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bucătăria rurală de post, în perioada verii. Top 5 rețete de sezon

Bucătăria rurală de post din România, în special pe perioada verii, este o reflecție autentică a relației strânse dintre om, natură și credință. În satele românești, postul nu este perceput doar ca o restricție alimentară, ci ca un mod de viață echilibrat, care respectă ciclurile naturii și valorile spirituale.

Bucătăria rurală de post, în perioada verii. Top 5 rețete de sezon
Foto: OpenAI

Articol de Simona Lazăr, 02 August 2025, 09:25

Vara, când grădinile sunt pline de legume proaspete, gospodinele transformă simplitatea în rafinament culinar, punând accent pe gust, prospețime și economie.

Legumele de sezon – roșiile zemoase, ardeii crocanți, vinetele, dovleceii, fasolea verde și verdețurile aromate – sunt baza unei alimentații curate, sățioase și pline de culoare. Preparatele se gătesc adesea cu ingrediente din propria grădină, fără adaosuri inutile, păstrând gustul autentic al fiecărui produs. În plus, mămăliga, cartofii, fasolea uscată și ceapa joacă un rol important în construirea unor mese consistente chiar și în absența cărnii sau a lactatelor.

Rețetele de vară din bucătăria de post țărănească sunt transmise din generație în generație, adaptate cu grijă și păstrate cu sfințenie. Fie că vorbim despre tocană de legume, ciorbă de roșii, zacuscă de vară sau dovlecei pane, fiecare fel de mâncare poartă amprenta tradiției și a răbdării cu care a fost pregătit.

Pe lângă valoarea nutritivă, aceste preparate sunt legate de un ritm de viață mai domol, în care masa nu înseamnă doar hrănire, ci și comuniune – cu familia, cu pământul, cu credința. Astfel, bucătăria rurală de post nu este doar hrană, ci o formă de cultură vie, modestă, dar profundă.

Iată un Top 5 al mâncărurilor românești de post, specifice satului românesc, ideale pentru vara, când ingredientele sunt proaspete și accesibile. Aceste rețete reflectă tradiția culinară țărănească: simplă, gustoasă și bazată pe legume de sezon.

1.Tocană de legume de grădină (ghiveci țărănesc)

Ingrediente:

2 cepe

2 morcovi

1 ardei gras

1 dovlecel

2 roșii mari

1 vânătă mică

2-3 cartofi

sare, piper, foi de dafin, pătrunjel

ulei

Preparare:

Se călesc ceapa și morcovii în ulei.

Se adaugă pe rând ardeiul, cartofii, dovlecelul și vânăta, tăiate cuburi.

La final, se pun roșiile tocate și condimentele.

Se fierbe la foc mic până scade lichidul și legumele sunt fragede.

2. Supă de roșii cu tăieței de casă

Ingrediente:

1 kg roșii coapte

1 morcov

1 ceapă

1 păstârnac

1 lingură ulei

tăieței de casă sau fidea

leuștean/pătrunjel verde

Preparare:

Roșiile se opăresc, se decojesc și se pasează.

Se fierb legumele tocate în apă cu puțină sare.

Se adaugă sucul de roșii și tăiețeii.

Se mai fierb 5-10 minute, apoi se presară verdeață.

3.Dovlecei pane de post (cu pesmet și/ sau făină)

Ingrediente:

2-3 dovlecei

făină, pesmet

sare, usturoi pudră, mărar

apă minerală rece

ulei pentru prăjit

Preparare:

Dovleceii se taie felii și se presară cu sare.

Se face un aluat gros din făină, apă minerală și condimente.

Se dau feliile prin aluat, apoi prin pesmet.

Se prăjesc în ulei până devin aurii și crocante.

4. Fasole verde cu usturoi și mămăliguță

Ingrediente:

500 g fasole verde

5-6 căței de usturoi

ulei, sare, pătrunjel

mămăligă

Preparare:

Fasolea se fierbe în apă cu sare până se înmoaie.

Se călește ușor usturoiul în ulei, se adaugă fasolea scursă și se amestecă bine.

Se servește cu mămăligă și verdeață proaspătă.

5. Salată țărănească cu ceapă, roșii, castraveți și ardei

Ingrediente:

2 roșii mari

1 castravete

1 ceapă roșie

1 ardei gras

ulei, oțet, sare

frunze de busuioc sau pătrunjel

Preparare:

Se taie toate legumele felii.

Se asezonează cu sare, ulei și oțet după gust.

Se servește simplu sau cu o felie de pâine de casă.

Rețetarul de post al țăranului român este o adevărată comoară de simplitate, gust și înțelepciune populară. Fără ingrediente sofisticate, dar bogat în savoare și echilibru, acest repertoriu culinar reflectă respectul pentru natură, credință și ritmurile vieții tradiționale. Mâncărurile sunt hrănitoare, adaptate anotimpului și resurselor locale, transmise din generație în generație ca parte a identității rurale. Vara, rețetele de post devin o celebrare a grădinii, a prospețimii și a mesei împărtășite. Mai mult decât o necesitate religioasă, ele sunt o formă de a trăi curat, cumpătat și în armonie cu lumea din jur.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 20 Aprilie 2025, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte