Lumea virtuală și riscurile la care se expun copiii și tinerii
Atunci când vorbim de utilizarea internetului de către copii şi tineri, o parte dintre aceste riscuri se referă la hărţuire şi ameninţare, furt de date personale, expunere la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante.
10 Ianuarie 2023, 10:47
„Hărţuirea, cunoscută drept cyberbullying atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimatoare, blogurile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil, un individ sau un grup de indivizi.
Salvați Copiii își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual.
Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online (Studiu Salvați Copiii, 2019)”, a declarat la Radio România Antena Satelor , Andreea Hurezeanu de la Organizația Salvați Copiii.
Venind in intampinarea unor astfel de situatii organizatia Salvati Copiii deruleaza de foarte mult timp programul Sigur.info transformat in 2016 in Ora de Net, al carui obiectiv general este promovarea utilizarii responsabile a Internetului de catre copii.Pe scurt ,copiii, adolescentii sunt practic informati asupra pericolelor ce-I asteapta pe internet.
Pentru a-si atinge scopul Salvați Copiii organizează activități de formare si ateliere pe teme legate de siguranța online adresate copiilor, părinților, profesorilor și specialiștilor.
Oferă consiliere - la ctrl_AJUTOR poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noștri de net.
Oferă o linie de raportare - la esc_ABUZ poți să raportezi conținutul ilegal întâlnit pe paginile web românești și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur.
Coordonează o amplă rețea de voluntari - cadre didactice și specialiști care lucrează cu copiii – care implementează activități educaționale la nivel național”, a mai precizat Andreea Hurezeanu.
Foto: pixabay