Părinții români le cumpără copiilor smartphone-uri de la vârste mici
Un studiu recent arată că în România, copiii primesc primul smartphone, în medie, la vârsta de opt ani. Acest fenomen este influențat de factori precum presiunea socială, necesitatea comunicării cu părinții și accesul facil la tehnologie.

Articol de Petruț Mazilu, 11 Februarie 2025, 10:23
Vârsta medie la care părinţii le oferă copiilor propriul smartphone este de opt ani, iar majoritatea celor între 5 şi 12 ani petrec online, în medie, de la o oră la trei ore pe zi, arată rezultatele unui studiu, publicat marţi de Google România.
Conform cercetării, publicată marţi, aproape jumătate dintre părinţi au declarat că le-au dat copilului primul telefon când avea între 5 şi 8 ani, iar peste o treime între 9 şi 12 ani.
Întrebaţi care a fost scopul de a le oferi copiilor propriul telefon cu conexiune la internet, participanţii la studiu au menţionat, în primul rând, pentru a fi în contact cu ei în orice moment.
În acelaşi timp, o treime dintre părinţi au spus că nu vor ca cei mici să se simtă excluşi social, dacă nu au un smartphone.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani petrec online între o oră şi trei ore pe zi, în timp ce majoritatea adolescenţilor (13-17 ani) depăşesc trei ore zilnic.
Cele mai utilizate aplicaţii/site-uri web în rândul copiilor sunt cele educaţionale, urmate de jocuri video. De asemenea, aplicaţiile de social media sunt folosite după vârsta de 9 ani, în special de către adolescenţi.
Referitor la subiectul siguranţei online, majoritatea respondenţilor au spus că au discutat despre acest subiect cu copiii lor în ultimul an, de când copilul are între 5 şi 8 ani.
'Totuşi, ponderea ridicată a vârstei de 13 ani pentru prima discuţie despre siguranţa online arată o creştere a importanţei acestui subiect în rândul părinţilor, în ultimii ani', se menţionează în concluziile cercetării.
În ceea ce priveşte cel mai bun mod de a-i educa pe copii privind siguranţa digitală, datele centralizate de Google relevă faptul că utilizarea controlului parental scade odată cu vârsta copilului, întrucât doar 12% dintre părinţii de adolescenţi susţin că folosesc astfel de soluţii, faţă de o treime pentru copiii de vârste mai mici.
Peste 80% dintre părinţii cu copii de 5 - 12 ani afirmă că folosesc acest tip de limite, dar în cazul adolescenţilor, doar un sfert dintre părinţi recunosc faptul că dispozitivele sunt folosite de către copiii lor fără limită de timp.
La întrebarea 'Care este principala preocupare a părinţilor privind consumul digital al copiilor?', răspunsul părinţilor cu copii de sub 9 ani se referă la conţinutul sexual explicit.
În cazul celor cu copiilor de 9-12 ani, cyberbullyingul este cel mai îngrijorător, în timp ce, în cazul adolescenţilor, manipularea online a copiilor (online grooming) generează cele mai mari preocupări în rândul părinţilor.
Studiul Google a fost realizat de Topline, companie specializată în studii de piaţă, în perioada august - septembrie 2024, pe un eşantion reprezentativ de 570 de persoane din România, părinţi, cu vârste între 18 şi 65 de ani.
Cercetarea face parte dintr-o analiză mai amplă, intitulată 'EU Family Safety Survey 2024', realizată la nivelul Uniunii Europene.
Iniţiativele educaţionale Google, precum 'Eroii Internetului', 'Be Internet Citizens' şi 'Hit Pause' ajută părinţii, profesorii, copiii şi adolescenţii să navigheze în lumea online în siguranţă şi cu încredere. Prin intermediul platformei Google.org, sunt sprijinite aproximativ 70 de organizaţii din Europa care oferă educaţie pentru alfabetizare digitală.
În acelaşi timp, soluţiile de control parental, ca 'Family Link' şi 'YouTube Kids' oferă îndrumări adecvate vârstei.
Programul 'Eroii Internetului', lansat în anul 2020, include o programă educaţională pentru profesori şi părinţi şi un joc online interactiv pentru copii, Interland. În cadrul programului, peste 35.000 de profesori au fost pregătiţi în siguranţă online.