Peste 50 de milioane de tone de alimente, aruncate anual
Un grup de cercetători afirmă că fermierii şi retailerii din Europa aruncă anual aproximativ 50 de milioane de tone de alimente, pentru că acestea nu arată în mod corespunzător.
20 August 2018, 10:00
Studiul arată că aproximativ o treime din alimente se pierde pentru că supermarketurile şi consumatorii vor fructe şi legume care să arate perfect. Unul dintre coordonatorii studiului, profesorul David Ray, a descris drept „şocant” nivelul risipei alimentare.
Echipa sa a descoperit că produsele nefolosite şi inadecvate sunt adesea aruncate pe câmpuri de fermieri sau sunt utilizate în hrana animalelor, pentru că sunt respinse de supermarketuri şi de consumatori.
Concluziile studiului exprimă regretul faţă de influenţa pe care o au retailerii asupra produselor alimentare şi sugerează ca de fapt consumatorii ar trebui să fie încurajaţi pentru a fi mai puţin pretenţioşi cu privire la aspectul fructelor şi legumelor pe care le cumpără.
Profesorul Ray califică drept „extrem de îngrijorătoare” risipa alimentară, într-o perioadă în care o treime din populaţia mondială suferă de subnutriţie.