Reguli pentru creşterea porcilor destinaţi vânzării
Fără certificare de la veterinar putem creşte oricâţi porci, dar nu-i putem vinde.
08 Noiembrie 2023, 15:48
În contextul pestei porcine africane nu se respectau condiţiile de biosecuritate şi transportul animalelor, spune şeful DSVSA Cluj, dr. Nicolae Pivariu: "Au apărut o serie de focare şi devenisem un pericol pentru lumea occidentală. Această lege a porcului trebuia făcută mai demult, ţin minte că şi eu am fost într-o echipă de lucru. Am prezentat ceva atunci, dar s-a amânat, pe motiv că la noi creşterea şi tăierea porcului de Crăciun sunt încetăţenite. Totuşi, trebuie să păstrăm nişte reguli. Pot avea în gospodărie oricâţi porci, pe care să-i tai pentru mine sau pentru membrii de familie, cu condiţia ca ei să nu iasă din gospodărie şi nici produsele obţinute de pe urma lor.
Cine vrea să-şi vândă animalele va trebui să înfiinţeze o PFA şi să respecte anumite condiţii de biosecuritate. Sectorul unde trăiesc porcii să fie clar definit, cu padoc, cu bloc de odihnă şi loc de hrănire. Să se intre cu echipament de protecţie şi să existe o platformă de bălegar. Totul este perfect aplicabil. Animalul nu are voie să iasă pe câmp, sau la pădure, unde poate intra în contact cu mistreţii purtători de virus.
Porcul trebuie izolat de celelalte animale din gospodărie, iar fermierul când intră în sectorul suinelor trebuie să poate halat şi cizme de cauciuc. E foarte indicat ca la uşă să plasăm o cârpă cu rumeguş şi un dezinfectant, fiindcă pe talpa încălţămintei ducem multe microorganisme. Imediat ce observă un animal bolnav, proprietarul are obligaţia de a anunţa medicul veterinar. Dacă se constată prezenţa pestei porcine, toţi porcii din crescătorie vor fi ucişi. Nu putem păstra animalele fără simptome, fiindcă e posibil ca la ele să se manifeste boala peste câteva zile.
Oricum, singura modalitate de confirmare a pestei porcine la un animal viu e testul PCR, care costă, iar rezultatele vin târziu.
De menţionat că pentru gospodăria afectată de pestă unde găsim mai mulţi porci decât cei înregistraţi, despăgubirile nu se mai acordă".
RADOR