Zeci de MII de gospodării din România nu au energie electrică
Acești oameni locuiesc că în Evul Mediu și din păcate autoritățile nu par impresionate de situația lor. Mai degrabă, irganizațiile neguvernamentale sunt preocupate de soarta acestora. Acestea susțin că este nevoie de un program național pentru a aduce lumină în zonele izolate.
21 Februarie 2023, 10:56
In ultimii doi ani, Asociația Energia Inteligentă a instalat sisteme fotovoltaice de producere a curentului electric in zeci de gospodarii, din 8 catune din Munții Gurghiului, Ciucului, Căpățânii, Vrancei.
Profesorul Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta a declarat la Antena Satelor ca prin acest demers a adus ”o picătură de electrificare” în întunericul care cuprinde zeci de mii de gospodării românești.
Dumitru Chisalita a lansat ideea unui program national de electrificare mica a satelor romanesti, “Energie pentru Viata”, prin care aproape 100.000 de gospodarii sa beneficieze de curent electric.
“Sub acest această titulatură am reușit să aducem în ultimii 2 ani de zile energie și chiar am schimbat anumite vieți. Vorbim despreun program care să ia în considerare 3 direcții principale, iar aceste direcții principale să conducă într-un final la atingerea dezideratului "nicio casă din România fără energie electrică". Una dintre directii vorbeste exact de cooperativele de energie regenerabilă, care să asigure pentru mai multe locuințe sau pentru mai multe comunități eliminare aceste sărcii energetice. Deci e unul din punctele pe care noi le-am lansat în cadrul acestui program național de electrificare a statelor românești. Alta directiva vizeaza realizarea realizarea sistemului off grid pentru zonele care nu au nicio capacitate decât această soluție, iar cealalta presupune dezvoltarea unor sisteme de distribuție de energie electrică care să cuprindă practic sisteme de producere centralizată a energiei fotovoltaică și distribuire pe o anumită zonă”, precizeaza Dumitru Chisalita.
Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta mai spune ca acest proiect ținteste nu doar acele gospodării care nu au energie electrică, ci si gospodăriile care sunt în sărăcie energetică și care, chiar dacă sunt racordate la un sistem de distribuția energiei electrice, oamenii nu au posibilități financiare pentru a-și plăti energie electrică.
In cee ce priveste fondurile pentru finantarea acestui program, Dumitru Chisalita a precizat ca se pot folosi banii proveniti din taxa de solidaritate pe care companiile din domeniu energetic ar trebui sa o plateasca.
Foto: pixabay