-

Ceai sau cafea? Ce efecte au asupra ta

Scris de

Care este cea mai consumată băutură după apă? Cu 300 de miliarde de cești băute în fiecare an, este cafeaua. Cu toate acestea, nu tuturor le place cafeaua și mulți preferă ceaiul.

În mod clar există iubitori de cafea și pasionați de ceai. Există o explicație pentru această preferință pentru una sau alta dintre aceste băuturi? De ce preferăm ceaiul sau cafeaua?

Punctul comun între cafea și ceai este cofeina. Cafeaua și ceaiul conțin ambele cafeină. Ceaiul are însă aproximativ jumătate din cofeina din cafeaua.

Cofeina este un psihostimulant bine cunoscut. Este, de asemenea, utilizată în unele medicamente și tratamente pentru proprietățile sale stimulatoare.

Cafeaua poate provoca anxietate sau poate fi anxiolitică

Cofeina are, de asemenea, un efect mai mult sau mai puțin important de inducere a anxietății, în funcție de persoană.

Dar trebuie să știți că cofeina se transformă în ficat într-o moleculă numită „paraxantină”, care invers are efecte anxiolitice.

Cu toate acestea, nu toți transformăm cofeina în paraxantină cu același randament, este așa, este genetică. Cu alte cuvinte, la persoanele care convertesc intens cofeina în paraxantină, efectul anxiolitic al paraxantinei predomină asupra efectului anxiogen al cofeinei. Oamenilor aceștia le place foarte mult cafeaua, deoarece este bună pentru ei prin reducerea anxietății.

În schimb, persoanele care convertesc puțin cofeina în paraxantină experimentează cel mai mult efectele de anxietate ale cofeinei.

Cafeaua poate genera astfel un atac de anxietate acută.

Deci, pentru ei, consumul de cafea nu este benefic. Drept urmare, nu le place cafeaua. Se referă la ceai, deoarece, conținând puțină cofeină, această băutură le oferă o stimulare dorită. Pe de altă parte, ceaiul nu conține suficientă cofeină pentru a provoca anxietate. În plus, tiamina (un derivat al acidului glutaminic din ceai) are, de asemenea, proprietăți stimulante care ajută la moderarea efectului de cofeină inducător de anxietate.

Devii dependent de cafea?

Da, cofeina din cafea poate provoca dependență sau dependență.

Cu toate acestea, în practică, nu se observă adevărata dependență de cafea, deoarece băutorul își adaptează spontan cantitatea astfel încât să îi ofere efectele pozitive maxime, pentru cele mai puține efecte adverse.

Atenție la femeile însărcinate!

Se recomandă limitarea consumului de cafea la maximum una sau două căni de cafea pentru a evita efectele cardiovasculare, efectele asupra tensiunii arteriale și asupra placentei.