-

Ecografia mamară: tot ce trebuie să știi despre ecografia mamară

Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea şi diagnosticul afecţiunilor sânului.

Ecografia mamară este cea mai importantă metodă imagistică complementară de investigare a patologiei mamare (mamografia fiind considerată principala metodă de investigare a sânilor). Ecografia mamară este utilizată ca primă metodă de diagnostic la femeile sub 40 ani, femeile gravide sau care alăptează. Ecografia mamară este preferată de asemenea pentru investigarea inflamațiilor/ infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic.

Odată cu dezvoltarea echipamentelor şi tehnicilor, ecografia mamară este acum utilizată pentru diferenţierea formaţiunilor mamare benigne de cele maligne (cancer), ghidarea puncţiilor mamare percutane, aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie.

Avantajele ecografiei mamare sunt: metodă neinvazivă (fără radiaţii X), nedureroasă ce permite analiza în timp real a unei anomalii, în orice perioadă a ciclului menstrual.

Foto: Pixabay