Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colesterolul în centrul bolilor cardiovasculare

Toată lumea vorbește despre colesterol. În timp ce majoritatea dintre noi știm că colesterolul LDL ridicat, denumit „colesterol rău”, ne pune în pericol sănătatea inimii, puțini își cunosc propriile niveluri de colesterol. Un sondaj european ridică vălul asupra acestui paradox.Colesterol, acest străinȘtim cu toții că excesul de colesterol LDL, adică hipercolesterolemia, ne pune sănătatea cardiovasculară pe o cale descendentă, dar acționarea în consecință nu este simplă. Acest decalaj mare între cunoștințele teoretice despre hipercolesterolemie și implementarea mijloacelor de combatere a acestui fenomen este, în esență, mesajul sondajului Think Again About Colesterol, realizat în rândul a peste 12.000 de adulți din 11 țări.Europeni și Japonia de către Societatea Europeană de Ateroscleroză. (1), inclusiv Franța. În Franța, dacă 88% dintre adulți recunosc importanța de a ști dacă au hipercolesterolemie cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL-colesterol), 95% dintre aceștia nu au nicio idee despre propriul nivel de LDL-C sau nu au fost niciodată dozați.Cu toate acestea, cunoașterea nivelului de colesterol face posibilă o monitorizare mai bună a acestuia, pentru a gestiona mai bine factorii de risc (fumat, hipertensiune arterială, diabet), singura modalitate de a inversa ratele extrem de ridicate ale mortalității legate de bolile cardiovasculare în Franța și în Europa.Colesterol, prieten sau dușman?Dar colesterolul nu este „atât de rău”. Colesterolul este necesar pentru viață, deoarece intră în fabricarea membranei celulelor noastre, a sărurilor biliare și a hormonilor. Cu toate acestea, un nivel ridicat de colesterol LDL poate favoriza ateroscleroza (acumularea de colesterol LDL sub formă de depozite inflamatorii pe mucoasa arterelor). Prin reducerea fluxului de sânge sau chiar obstrucția arterelor inimii (coronarian) provoacă accident vascular cerebral și dureri toracice (infarct miocardic / infarct, angină / flux sanguin insuficient către inimă etc.).- Cu cât nivelul colesterolului transportat de particulele LDL (≥1,6 g/L) este mai mare, cu atât riscul cardiovascular este mai mare.- Dimpotrivă, cu cât nivelul HDL-colesterolului este mai mare („colesterolul bun”, „lipoproteinele de înaltă densitate”), cu atât este mai mic riscul de ateroscleroză: un HDL ≥ 0,6 g/L este protector la nivel vascular.77% dintre persoanele de peste 40 de ani nu cunosc nivelurile țintă adecvate conform sondajului Think Again About Colesterol (1). La adulții cu risc cardiovascular scăzut, nivelul colesterolului trebuie testat la fiecare cinci ani. La cei care iau medicamente pentru a-și controla colesterolul crescut (inclusiv statine), doza este anuală odată ce obiectivul terapeutic este atins (2).Bolile cardiovasculare ucid unul din doi oameniDar cancerul îngrijorează mai mult! Aproape jumătate dintre cei chestionați sunt îngrijorați de riscul lor de cancer (40%), în timp ce doar un sfert sunt îngrijorați de riscul de boli cardiovasculare (27%). Cu toate acestea, în Europa există cea mai mare hipercolesterolemie pe cap de locuitor și unde jumătate din mortalitate este cauzată de bolile cardiovasculare conform Organizației Mondiale a Sănătății (3).Colesterol: Mâncarea sănătoasă nu rezolvă totul91% dintre cei chestionați recunosc că ar trebui să-și sporească eforturile în alimentație pentru a-și controla colesterolul (1). Cu toate acestea, doar o parte din colesterol provine din alimente (25%). Deoarece restul este produs în ficat, colesterolul alimentar are o influență redusă asupra colesterolului din sânge și nu este deloc clar că colesterolul pe care îl consumăm este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Creșterea colesterolului rău în sânge este legată în principal de o lipsă de purificare a acestei LDL de către ficat, legată de genetică și de mediu.Pr Éric Bruckert, Șef Secție Endocrinologie-Metabolism (Spitalul La pitié Salpêtrière, Paris): „A fi vigilent cu privire la alimentația dumneavoastră nu este, în general, suficient în cazul unor niveluri mari de LDL, după un accident cardiovascular sau în caz de hipercolesterolemie. familială (ereditară). boala). Chiar mai mult decât colesterolul alimentar, este grăsimea saturată care este implicată în concentrația mare de colesterol LDL din sânge la majoritatea oamenilor; ele împiedică absorbția particulelor de LDL de către ficat. În schimb, fibrele din fructe și legume îmbunătățesc eliminarea colesterolului. Unele tipuri de alimente care scad colesterolul. În ceea ce privește ouăle, mult timp criticate pentru concentrația lor - desigur ridicată - de colesterol, le putem consuma în cantități rezonabile (de 2-3 ori/săptămână) fără a ne crește riscul cardiovascular, indiferent dacă nivelul nostru de colesterol este sau nu ridicat, fie că acesta este pe medicamente anti-colesterol sau nu”.

26 Noiembrie 2021, 16:33

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 03 Octombrie 2024, 16:37

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală

În ultimii ani, sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai important pe agenda globală, iar două probleme majore par să...

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 21:40

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg

Dacă se suspectează o apendicită, consultarea timpurie a unui chirurg are o influență pozitivă asupra prognosticului.

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg
Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 17:06

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar...

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 21:43

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat

Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal...

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 19:10

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii

Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi...

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Pilula de sanatate 27 Septembrie 2024, 19:08

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelurile de colesterol prea ridicate pot fi controlate prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel puțin la fel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Pilula de sanatate 26 Septembrie 2024, 19:07

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol

În afară de pierderea în greutate, doar exercițiul fizic poate reduce nivelul colesterolului și, prin urmare, riscul de boli...

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol
Pilula de sanatate 25 Septembrie 2024, 19:03

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?

În ultimele aproximativ două săptămâni, două studii care sugerează o legătură între deodorante și riscul de cancer de sân au...

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?