Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul de dovlecei cruzi poate agrava eventualele afecţiuni ale sistemului digestiv

Dovleceii sunt o sursă bună de nutrienți și sunt ușor digerabili pentru majoritatea oamenilor, ceea ce îi face potriviți pentru persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi gastrita sau boala inflamatorie intestinală (IBD).

Consumul de dovlecei cruzi poate agrava eventualele afecţiuni ale sistemului digestiv
Foto: M W / Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 19 Octombrie 2023, 11:23

Cu toate acestea, este important să-i gătești corespunzător pentru a evita eventualele probleme digestive.

Persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv pot întâmpina dificultăți în a digera anumite alimente crude sau foarte fibroase, cum ar fi dovleceii.

Consumul de dovlecei cruzi poate să nu fie potrivit pentru acești oameni, deoarece fibrele crude pot fi dificil de digerat și pot provoca iritații în tractul digestiv.

De asemenea, în cazul unor afecțiuni specifice, cum ar fi sindromul colonului iritabil, anumite substanțe din dovlecei, cum ar fi fructoza, pot cauza disconfort abdominal.

Totuși, dovleceii gătiți corespunzător, fie fierți, copti sau gătiți la abur, pot fi mai ușor de digerat pentru persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv.

Gătitul poate descompune fibrele și poate face alimentul mai puțin iritant pentru stomac și intestine. De asemenea, este important să consumi dovleceii cu moderație și să fii atent la reacțiile corpului tău.

Dovlecelul este o legumă delicioasă pe care o adăugăm în mod activ în preparatele noastre.

Bogaţi în vitamine, minerale şi polifenoli, dovleceii au şi efecte secundare, putând agrava afecţiuni ale sistemului digestiv.

Dr. Chelsea McCallum, doctor în medicină şi nutriţionist, susţine că această legume poate agrava sindromul de colon iritabil, din cauza conţinutului lor de celuloză alimentară şi un tip de fibre insolubile, noteaza Rador.

Celuloza este prezentă în toate tipurile de dovleci, motiv pentru care sunt atât de tari şi umezi, fiind mai dificil de mestecat decât alte legume.

Mai ales în stare crudă, dovlecelul poate provoca disconfort gastro-intestinal din cauza prea multor fibre insolubile.

Problemele cu stomacul apărute după consumul acestei legume trebuie să limiteze cât mai mult prezenţa sa în alimentaţie sau să fie exclusă complet, mai ales crudă, bacteriile din intestin hrănindu-se cu celuloză, ceea ce poate provoca balonare şi gaze.

În plus, structura poroasă a acestei legume ajută la acumularea de substanţe utile, dar şi dăunătoare.

Dacă este cultivată într-un sol poluat, plin de îngrăşăminte, nitraţi, pesticide şi alte substanţe chimice, acestea pot pătrunde în legumă prin coajă, provocând alergii, greaţă şi chiar otrăvire.

Dovleceii conţin vitaminele B1, B2, B9, A, E, PP, oligoelemente - fier, magneziu, zinc, potasiu, fiind indispensabili pacienţilor cu afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

Se recomandă consumul acestei legume pentru prevenirea hipertensiunii arteriale şi bolilor coronariene, aritmiilor.

100 de grame de dovlecei conţin aproximativ 17% din necesarul zilnic de Vitamina C.

În plus, datorită potasiului, au proprietăţi diuretice şi coleretice şi sunt o sursă de carotenoizi - luteină şi zeaxantină

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 16:23

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână

Ministerul Sănătăţii transmite că, în săptămâna 20 - 26 noiembrie, au fost înregistrate 1.411 de cazuri noi de persoane...

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Pilula de sanatate 24 Noiembrie 2023, 14:03

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate

Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României, dintre cele circa 80 de milioane...

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 16:45

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Investigarea rolului adipozității în asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și cancerul capului și...

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 15:56

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice

Consumul excesiv de antibiotice reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică la nivel global.

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Factori care slăbesc sistemul imunitar
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 12:19

Factori care slăbesc sistemul imunitar

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu este o structură fizică, ci un ansamblu de...

Factori care slăbesc sistemul imunitar
Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței  de prindere a mâinilor
Pilula de sanatate 22 Noiembrie 2023, 13:47

Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței de prindere a mâinilor

Scăderea rezistenței mușchilor scheletici este puternic asociată cu inflamația. În timp ce cercetările anterioare au...

Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței de prindere a mâinilor
Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi
Pilula de sanatate 22 Noiembrie 2023, 13:36

Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi

Îndulcitorii nutritivi/non-nutritivi și dieta bogată în grăsimi contribuie la dereglarea receptorilor gustului dulce și la...

Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi
Numărul de afecţiuni respiratorii, în creştere
Pilula de sanatate 22 Noiembrie 2023, 13:25

Numărul de afecţiuni respiratorii, în creştere

Sezonul rece care tocmai a început a adus cu el un număr ridicat de afecţiuni respiratorii. Medicii recomandă consultul de...

Numărul de afecţiuni respiratorii, în creştere