Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi părinte în această perioadă nu-i deloc ușor.

01 Iulie 2020, 07:04
Pandemia COVID-19 a făcut loc emoțiilor puternice precum stres, anxietate, incertitudini, resimțite puternic de copiii de toate varstele! În aceste condiții, aceștia au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți de către părinți, acum mai mult ca oricând.
Specialiștii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", spital administrat de Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, vin în întâmpinarea părinților cu câteva sfaturi utile:
Aflați ce știe deja copilul dumneavoastră! Folosiți noțiuni și puneți întrebări ținând cont de vârsta copilului. De exemplu, pentru copiii mai mici: “Ai auzit adulții vorbind despre această boală nouă?”. Acest exemplu vă oferă șansa să aflați cât de mult știe copilul dumneavoastră deja și să verificați dacă informațiile pe care le are sunt greșite.
Oferiți-i sprijinul și fiți sincer! Modul în care părintele își exprimă propriile emoții negative devine un model pentru copii de a reacționa și de a-și gestiona trăirile.
Oferiți-i posibilitatea să-și împărtășească fricile! Spuneți-i că poate veni oricând la dumneavoastră cu noi întrebări sau să vă vorbească atunci când este îngrijorat. “Aș putea fi eu următorul? Ar putea să mi se întâmple mie acest lucru?” Explicați-i că, în general, copiii nu se îmbolnăvesc la fel de tare ca adulții. Urmăriți știrile cu copiii dumneavoastră, în așa fel încât să puteți filtra ceea ce ei aud și înțeleg.
Explicați copilului că e normal să fiți îngrijorat din când în când! Având în vedere avalanșa de informații promovate de toate mijloacele media, copiii pot percepe viața prin filtrul pericolului și nu mai pot privi lumea în ansamblu. Părinții îi pot ajuta pe copii să facă față acestei situații și să vadă lucrurile diferit.
Concentrați-vă eforturile pentru a-l face pe copilul dumneavoastră să se simtă în siguranță, dar fiți sincer! Nu oferiți mai multe detalii decât trebuie, de care copilul dumneavoastră nu este interesat. De exemplu, dacă întreabă despre închiderea școlilor, răspundeți la întrebare, dar nu oferiți și alte detalii despre Coronavirus, dacă acestea nu își au rostul.
Mai multe sfaturi puteți găsi AICI
Sursa: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
Foto: pixabay