Diabetul de tip 1 și tulburările alimentare
În rândul tinerelor cu diabet de tip 1, tulburările alimentare sunt deosebit de frecvente, chiar dacă acestea duc direct la complicații ale bolii. Se pare că contextul familial, în special relațiile mamei și preocuparea pentru greutate, este direct asociat cu aceste probleme comportamentale.

Articol de Simona Lazăr, 12 Februarie 2025, 09:13
Prin urmare, restabilirea disfuncției familiale ar trebui să facă parte integrantă din gestionarea diabetului la aceste tinere.
Tulburările de alimentație sunt foarte frecvente la fetele cu diabet de tip 1 (insulino-dependent). Acest lucru are un impact proporțional semnificativ asupra controlului glicemic și asupra riscului de apariție a complicațiilor diabetului. Alternarea fazelor de restricție și de exces alimentar, ca în cazul întreruperii injecțiilor cu insulină, duce la hipoglicemie (oboseală bruscă, senzație de foame, amețeli, transpirații, chiar inconștiență) și apoi la un risc de complicații microvasculare.
O influență familială clară
Pentru a determina rolul posibil al mediului familial în aceste tulburări, au fost analizate obiceiurile alimentare a 88 de fete (vârsta medie 14,9 ani) cu diabet insulino-dependent și ale mamelor lor. Tulburările au fost observate la mai mult de jumătate dintre acestea (44 de fete). În plus, aceste tulburări au fost asociate cu dezechilibre în cadrul familiei, cum ar fi lipsa de comunicare, mai puțină încredere sau o mai mare dependență de părinți și frați. De asemenea, mamele aveau un control slab asupra greutății și obiceiurilor lor alimentare (perioade de bulimie, diete, exerciții fizice extreme).
Aceste rezultate arată clar că disfuncțiile familiale și perturbările în controlul greutății de către mamă au o influență majoră asupra obiceiurilor alimentare ale adolescentelor. Prin urmare, îngrijirea acestor fete trebuie să includă intervenția familială, în special pentru a restabili calitatea relațiilor în cadrul familiei și problemele de greutate ale mamei, și este vital să se dea un exemplu atât pentru copii, cât și pentru adolescenți. Este esențial să dăm un exemplu atât pentru copii, cât și pentru adolescenți. Dar să subliniem încă o dată că atât excesul, cât și inadecvarea sunt întotdeauna dăunătoare.