Ascultă Radio Antena Satelor Live

Femeia însărcinată în vacanță. Ce riscuri sunt într-o călătorie

Deși călătoriile nu sunt interzise femeilor însărcinate, acestea trebuie totuși să ia anumite măsuri de precauție pentru a nu se expune la riscuri inutile și să ia cu ele câteva medicamente de bază pentru a face față celor mai frecvente inconveniente.

23 Mai 2022, 15:04

Sarcina și călătoriile: situații de evitat
Infrastructură medicală insuficientă și/sau igiena foarte precară în țara de călătorie.
Zonă afectată de malarie sau virusul Zika.
Zonă infestată cu febră galbenă.
Altitudine mare (peste 1800 m).
Activitățile care necesită efort fizic prelungit, transportul de încărcături grele sau un risc mare de cădere sau traumatisme sunt contraindicate în timpul sarcinii, la fel ca și scufundările.
Anumite afecțiuni pot fi potențate în timpul unei călătorii: boli de inimă, istoric de boală tromboembolice, anemie, placenta previa (locația anormal de joasă a placentei), patologii ale colului uterin etc.
In toate cazurile si indiferent de termenul sarcinii, se recomanda cu incredere sa cereti parerea medicului ginecolog care urmareste sarcina.
Când și cum să călătorești în timpul sarcinii?
Perioada cea mai favorabilă pentru călătorie este al 2-lea trimestru de sarcină. Înainte, există întotdeauna riscul de avort spontan, necesitând îngrijiri medicale rapide. În plus, multe simptome din primul trimestru pot fi accentuate de călătorie sau le pot strica, inclusiv greață, vărsături și oboseală. Călătoriile în al 3-lea trimestru sunt posibile dacă sarcina progresează normal, dar femeia va avea mai multe dificultăți să se miște și să facă față căldurii. În plus, călătoriile lungi cu mașina pot crește riscul de travaliu prematur. Cel mai bun mijloc de transport în timpul sarcinii este în continuare trenul sau avionul. Cu avionul, este la latitudinea fiecărei companii să decidă asupra termenului limită acceptat. Pe Air France, gravidele pot călători până în luna a 7-a de sarcină. Atenție, cu trenul ca și cu avionul riscul tromboembolic este crescut la gravide în timpul călătoriilor lungi. Prin urmare, este imperativ să purtați ciorapi compresivi, să beți mult și să vă treziți regulat pentru a merge pe hol. În cazul unui istoric de tromboembolism, tratamentul anticoagulant preventiv este necesar în trimestrul 3 și, uneori, recomandat în trimestrul 2.

Călătorii și sarcina: igiena alimentară de respectat
Pentru a preveni multe boli, precum diareea calatorului (turista), anumite parazitoze, hepatita A, hepatita E sau listerioza, trebuie respectate urmatoarele sfaturi:
Igiena mâinilor trebuie să fie meticuloasă înainte de manipularea alimentelor.
In conditiile in care apa este rara, poti folosi solutii hidroalcoolice.
Pentru toaletă și în special pentru spălarea dinților, va fi necesar să folosiți apă îmbuteliată sau apă tratată.
Apa de la robinet nu trebuie consumată. Bea doar apă îmbuteliată sau dezinfectată.
Curățați, spălați, gătiți fructele și legumele. Evitați fructele și legumele spălate cu apă nepotabilă.
Consumați numai lapte industrial și derivatele acestuia.
Evitați să consumați alimente care nu au fost fierte, curățate sau gătite.
Consumați doar carne și pește bine gătite.
Călătorii și sarcină: trusa de medicamente de bază
Ser fiziologic pentru curățarea rănilor și a ochilor,
Un antiseptic (clorhexidină), comprese și pansamente pentru toate leziunile,
Paracetamol pentru febră sau durere,
Arnica in granule in caz de lovituri sau socuri,
Un tratament homeopat pentru rău de mișcare (Cocculine®),
În caz de diaree, pansamente digestive (Smecta®) și comprimate antidiareice (loperamidă, a se utiliza numai dacă este necesar în primul trimestru),
Plicuri împotriva arsurilor la stomac (Gaviscon®),
Un antispastic (Spasfon®, Spasmocalm®) în caz de spasme intestinale sau contracții uterine,
Tablete împotriva greață și vărsături (Vogalib®),
laxative ușoare pentru constipație (macrogol sau lactuloză),
O cremă homeopată liniștitoare pentru înțepăturile de țânțari (Dapis gel®),
Un unguent împotriva arsurilor sau arsurilor solare (Biafine® sau Osmossoft®),
O bombă de apă termală, pentru a vă împrospăta, calma și hidrata pielea.
Daca ai un tratament cronic, nu-l uita si adu-ti si retetele curente. În mod similar, dacă medicul dumneavoastră ginecolog v-a prescris un supliment alimentar special pentru sarcină (acid folic, Gestarelle G®, Feminabiane® sau altele), este esențial să îl continuați în timpul călătoriei.
Călătorind însărcinată: ai grijă la soare
Când călătoriți într-o țară fierbinte, pentru a evita deshidratarea, este indicat să alegeți locuri cu aer condiționat, să reduceți activitățile fizice, să beți câțiva litri de lichid pe zi și să purtați îmbrăcăminte lejeră. Sensibilitatea la soare fiind crescută în timpul sarcinii, expunerea la soare duce la riscul apariției unei măști de sarcină care, în general, dispare după naștere. Pentru a evita acest lucru, va fi necesar sa folosesti creme protectoare indice 50+, sa nu te expui la soare intre ora unsprezece si patru si sa porti palarie. In ceea ce priveste alegerea cremelor de protectie solara, prefera cele cu filtre minerale, mai ales daca ai pielea foarte clara sau predispusa la alergii. Va fi necesar să vă răspândiți din cap până în picioare de mai multe ori pe parcursul zilei, mai ales în caz de înot sau transpirație, insistând pe linia maronie a abdomenului dacă este necesar. Suplimentele alimentare care pregătesc pielea pentru soare trebuie evitate în timpul sarcinii, cu excepția avizului medical.
În plus, nu uitați să vă puneți ochelari de soare de înaltă protecție imediat ce ieșiți afară, pentru a vă proteja ochii care sunt slăbiți în timpul sarcinii din cauza lipsei lacrimilor.
Poate fi vaccinată o femeie însărcinată?
Unele vaccinuri sunt contraindicate în timpul sarcinii. Acestea sunt așa-numitele vaccinuri „vii atenuate”, precum cel împotriva rujeolei-oreion-rubeolei (RMR), varicela, febrei galbene și BCG. Așa-numitele vaccinuri „inactivate” (hepatită A, tifoidă, meningită) nu sunt recomandate, dar pot fi folosite uneori, dacă vaccinul aduce mai multe beneficii decât riscuri în ceea ce privește aceste boli. Și, în sfârșit, așa-numitele vaccinuri „inert kill” precum cel împotriva gripei sau DTP (difterie-tetanos-polio), pot fi perfect injectate femeilor însărcinate. Prin urmare, înainte de a călători, vă recomandăm să verificați dacă vaccinurile dumneavoastră sunt la zi cu medicul dumneavoastră și/sau ginecologul dumneavoastră.
Protecție împotriva țânțarilor, a virusului Zika și a malariei
În timpul sarcinii, este imperativ să te protejezi de atacurile țânțarilor, mai ales că se pare că femeile însărcinate sunt mai atractive pentru ele. Principalul risc de înțepături de țânțari este transmiterea unor boli infecțioase, precum malaria sau virusul Zika. Femeile însărcinate trebuie cu orice preț să evite călătoriile în zonele cu risc de malarie sau virus Zika, cu excepția unor motive majore, deoarece aceste boli pot duce la complicații grave, inclusiv moartea fătului și/sau a mamei.

Oricare ar fi destinația ta, pentru a lupta împotriva mușcăturilor de insecte, va trebui să purtați haine lungi și/sau impregnate cu substanțe repellente și să vă echipați cu o plasă de țânțari de pus în jurul patului. Anumite substante repellente sunt autorizate pentru gravide, cu maxim 3 aplicatii zilnice: IR3535 in concentratie de 20% (Cinci din cinci familii®) sau KBR3023 in concentratie de 20% (familiile Insect screen®).Nu ezitati. pentru a cere sfatul farmacistului.
In cazul plecarii in zonele cu risc de malarie, va fi imperativ sa va intrebati la medicul dumneavoastra si/sau medicul ginecolog. Într-adevăr, unele medicamente preventive sunt contraindicate în timpul sarcinii, dar pot fi folosite următoarele molecule: clorochină, proguanil, chinină și meflochină. Dacă locuiți într-o țară cu risc, evitați să ieșiți la începutul și la sfârșitul zilei, când țânțarii sunt cei mai activi.

Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului
Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor
A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 19:32

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară

În această perioadă, polenul arborilor înfloriţi, polenul de iarbă şi sporii de mucegai sunt principalii alergeni care...

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 18:32

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, iar unii dintre ei ajung să aibă şi complicaţii. Este una dintre cele mai...

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 08:30

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor

Consiliul Europei și-a stabilit obiectivul de a oferi mijloacele necesare pentru a combate în mod eficient medicamentele și...

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Pilula de sanatate 14 Aprilie 2024, 08:33

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare

Supunerea chimică este definită ca fiind "administrarea uneia sau mai multor substanțe psihoactive în scopuri criminale...

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Pilula de sanatate 13 Aprilie 2024, 08:38

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere

Fibromialgia este o boală puțin cunoscută, pentru care nu există încă un tratament. Cu toate acestea, anumite medicamente pot...

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?
Pilula de sanatate 12 Aprilie 2024, 08:43

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?

Volumul corpuscular mediu (VGM) și conținutul mediu corpuscular de hemoglobină (CMHM) sunt două măsurători efectuate în...

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?