Ascultă Radio Antena Satelor Live

Femeia însărcinată în vacanță. Ce riscuri sunt într-o călătorie

Deși călătoriile nu sunt interzise femeilor însărcinate, acestea trebuie totuși să ia anumite măsuri de precauție pentru a nu se expune la riscuri inutile și să ia cu ele câteva medicamente de bază pentru a face față celor mai frecvente inconveniente.

23 Mai 2022, 15:04

Sarcina și călătoriile: situații de evitat
Infrastructură medicală insuficientă și/sau igiena foarte precară în țara de călătorie.
Zonă afectată de malarie sau virusul Zika.
Zonă infestată cu febră galbenă.
Altitudine mare (peste 1800 m).
Activitățile care necesită efort fizic prelungit, transportul de încărcături grele sau un risc mare de cădere sau traumatisme sunt contraindicate în timpul sarcinii, la fel ca și scufundările.
Anumite afecțiuni pot fi potențate în timpul unei călătorii: boli de inimă, istoric de boală tromboembolice, anemie, placenta previa (locația anormal de joasă a placentei), patologii ale colului uterin etc.
In toate cazurile si indiferent de termenul sarcinii, se recomanda cu incredere sa cereti parerea medicului ginecolog care urmareste sarcina.
Când și cum să călătorești în timpul sarcinii?
Perioada cea mai favorabilă pentru călătorie este al 2-lea trimestru de sarcină. Înainte, există întotdeauna riscul de avort spontan, necesitând îngrijiri medicale rapide. În plus, multe simptome din primul trimestru pot fi accentuate de călătorie sau le pot strica, inclusiv greață, vărsături și oboseală. Călătoriile în al 3-lea trimestru sunt posibile dacă sarcina progresează normal, dar femeia va avea mai multe dificultăți să se miște și să facă față căldurii. În plus, călătoriile lungi cu mașina pot crește riscul de travaliu prematur. Cel mai bun mijloc de transport în timpul sarcinii este în continuare trenul sau avionul. Cu avionul, este la latitudinea fiecărei companii să decidă asupra termenului limită acceptat. Pe Air France, gravidele pot călători până în luna a 7-a de sarcină. Atenție, cu trenul ca și cu avionul riscul tromboembolic este crescut la gravide în timpul călătoriilor lungi. Prin urmare, este imperativ să purtați ciorapi compresivi, să beți mult și să vă treziți regulat pentru a merge pe hol. În cazul unui istoric de tromboembolism, tratamentul anticoagulant preventiv este necesar în trimestrul 3 și, uneori, recomandat în trimestrul 2.

Călătorii și sarcina: igiena alimentară de respectat
Pentru a preveni multe boli, precum diareea calatorului (turista), anumite parazitoze, hepatita A, hepatita E sau listerioza, trebuie respectate urmatoarele sfaturi:
Igiena mâinilor trebuie să fie meticuloasă înainte de manipularea alimentelor.
In conditiile in care apa este rara, poti folosi solutii hidroalcoolice.
Pentru toaletă și în special pentru spălarea dinților, va fi necesar să folosiți apă îmbuteliată sau apă tratată.
Apa de la robinet nu trebuie consumată. Bea doar apă îmbuteliată sau dezinfectată.
Curățați, spălați, gătiți fructele și legumele. Evitați fructele și legumele spălate cu apă nepotabilă.
Consumați numai lapte industrial și derivatele acestuia.
Evitați să consumați alimente care nu au fost fierte, curățate sau gătite.
Consumați doar carne și pește bine gătite.
Călătorii și sarcină: trusa de medicamente de bază
Ser fiziologic pentru curățarea rănilor și a ochilor,
Un antiseptic (clorhexidină), comprese și pansamente pentru toate leziunile,
Paracetamol pentru febră sau durere,
Arnica in granule in caz de lovituri sau socuri,
Un tratament homeopat pentru rău de mișcare (Cocculine®),
În caz de diaree, pansamente digestive (Smecta®) și comprimate antidiareice (loperamidă, a se utiliza numai dacă este necesar în primul trimestru),
Plicuri împotriva arsurilor la stomac (Gaviscon®),
Un antispastic (Spasfon®, Spasmocalm®) în caz de spasme intestinale sau contracții uterine,
Tablete împotriva greață și vărsături (Vogalib®),
laxative ușoare pentru constipație (macrogol sau lactuloză),
O cremă homeopată liniștitoare pentru înțepăturile de țânțari (Dapis gel®),
Un unguent împotriva arsurilor sau arsurilor solare (Biafine® sau Osmossoft®),
O bombă de apă termală, pentru a vă împrospăta, calma și hidrata pielea.
Daca ai un tratament cronic, nu-l uita si adu-ti si retetele curente. În mod similar, dacă medicul dumneavoastră ginecolog v-a prescris un supliment alimentar special pentru sarcină (acid folic, Gestarelle G®, Feminabiane® sau altele), este esențial să îl continuați în timpul călătoriei.
Călătorind însărcinată: ai grijă la soare
Când călătoriți într-o țară fierbinte, pentru a evita deshidratarea, este indicat să alegeți locuri cu aer condiționat, să reduceți activitățile fizice, să beți câțiva litri de lichid pe zi și să purtați îmbrăcăminte lejeră. Sensibilitatea la soare fiind crescută în timpul sarcinii, expunerea la soare duce la riscul apariției unei măști de sarcină care, în general, dispare după naștere. Pentru a evita acest lucru, va fi necesar sa folosesti creme protectoare indice 50+, sa nu te expui la soare intre ora unsprezece si patru si sa porti palarie. In ceea ce priveste alegerea cremelor de protectie solara, prefera cele cu filtre minerale, mai ales daca ai pielea foarte clara sau predispusa la alergii. Va fi necesar să vă răspândiți din cap până în picioare de mai multe ori pe parcursul zilei, mai ales în caz de înot sau transpirație, insistând pe linia maronie a abdomenului dacă este necesar. Suplimentele alimentare care pregătesc pielea pentru soare trebuie evitate în timpul sarcinii, cu excepția avizului medical.
În plus, nu uitați să vă puneți ochelari de soare de înaltă protecție imediat ce ieșiți afară, pentru a vă proteja ochii care sunt slăbiți în timpul sarcinii din cauza lipsei lacrimilor.
Poate fi vaccinată o femeie însărcinată?
Unele vaccinuri sunt contraindicate în timpul sarcinii. Acestea sunt așa-numitele vaccinuri „vii atenuate”, precum cel împotriva rujeolei-oreion-rubeolei (RMR), varicela, febrei galbene și BCG. Așa-numitele vaccinuri „inactivate” (hepatită A, tifoidă, meningită) nu sunt recomandate, dar pot fi folosite uneori, dacă vaccinul aduce mai multe beneficii decât riscuri în ceea ce privește aceste boli. Și, în sfârșit, așa-numitele vaccinuri „inert kill” precum cel împotriva gripei sau DTP (difterie-tetanos-polio), pot fi perfect injectate femeilor însărcinate. Prin urmare, înainte de a călători, vă recomandăm să verificați dacă vaccinurile dumneavoastră sunt la zi cu medicul dumneavoastră și/sau ginecologul dumneavoastră.
Protecție împotriva țânțarilor, a virusului Zika și a malariei
În timpul sarcinii, este imperativ să te protejezi de atacurile țânțarilor, mai ales că se pare că femeile însărcinate sunt mai atractive pentru ele. Principalul risc de înțepături de țânțari este transmiterea unor boli infecțioase, precum malaria sau virusul Zika. Femeile însărcinate trebuie cu orice preț să evite călătoriile în zonele cu risc de malarie sau virus Zika, cu excepția unor motive majore, deoarece aceste boli pot duce la complicații grave, inclusiv moartea fătului și/sau a mamei.

Oricare ar fi destinația ta, pentru a lupta împotriva mușcăturilor de insecte, va trebui să purtați haine lungi și/sau impregnate cu substanțe repellente și să vă echipați cu o plasă de țânțari de pus în jurul patului. Anumite substante repellente sunt autorizate pentru gravide, cu maxim 3 aplicatii zilnice: IR3535 in concentratie de 20% (Cinci din cinci familii®) sau KBR3023 in concentratie de 20% (familiile Insect screen®).Nu ezitati. pentru a cere sfatul farmacistului.
In cazul plecarii in zonele cu risc de malarie, va fi imperativ sa va intrebati la medicul dumneavoastra si/sau medicul ginecolog. Într-adevăr, unele medicamente preventive sunt contraindicate în timpul sarcinii, dar pot fi folosite următoarele molecule: clorochină, proguanil, chinină și meflochină. Dacă locuiți într-o țară cu risc, evitați să ieșiți la începutul și la sfârșitul zilei, când țânțarii sunt cei mai activi.

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 03 Octombrie 2024, 16:37

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală

În ultimii ani, sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai important pe agenda globală, iar două probleme majore par să...

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 21:40

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg

Dacă se suspectează o apendicită, consultarea timpurie a unui chirurg are o influență pozitivă asupra prognosticului.

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg
Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 17:06

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar...

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 21:43

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat

Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal...

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 19:10

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii

Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi...

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Pilula de sanatate 27 Septembrie 2024, 19:08

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelurile de colesterol prea ridicate pot fi controlate prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel puțin la fel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Pilula de sanatate 26 Septembrie 2024, 19:07

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol

În afară de pierderea în greutate, doar exercițiul fizic poate reduce nivelul colesterolului și, prin urmare, riscul de boli...

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol
Pilula de sanatate 25 Septembrie 2024, 19:03

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?

În ultimele aproximativ două săptămâni, două studii care sugerează o legătură între deodorante și riscul de cancer de sân au...

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?