Ascultă Radio Antena Satelor Live

Meteodependenţa – Cum ne afectează vremea sănătatea

Vremea este un indicator despre modul în care va fi starea ta. Poate avea un impact substanțial asupra sănătății și bunăstării mentale.

12 Iunie 2018, 09:36

Mulți dintre noi au dispoziții care se pot schimba ca valurile mării, pentru mulți dintre noi acele dispoziții sunt dictate de multe lucruri, inclusiv de vreme. În timp ce ați putea crede că tocmai v-ați trezit "pe partea greșită a patului", poate că există și alte lucruri în joc aici - dietă, oboseală, vreme și multe altele.

Condițiile meteorologice extreme te pot împiedica să ieși afară și să îți atingi obiectivele. Ele pot, de asemenea, să vă atenueze starea dvs. mentală sau, în caz de căldură extremă, să conducă la epuizare.

Din nefericire, tendința de vreme excesivă va crește, pe măsură ce schimbările climatice se vor schimba. Acest lucru, la rândul său, are impact asupra sănătății noastre.

Schimbările climatice contribuie la creșterea temperaturilor la nivel global și conduc la un risc mai mare de fenomene meteorologice extreme precum seceta, incendiul și căldura insuportabilă, care afectează sănătatea dvs. mentală și fizică. (PM)

Vremea capricioasă şi schimbatoare din aceste zile ne afectează organismul, care resimte din plin impactul schimbărilor meteorologice bruşte. În aceste perioade, anumite boli se pot agrava din cauza diferenţelor bruşte de temperatură.

De multe ori, a început să mă doară capul fără motiv si tot de atâtea ori mi s-a spus că s-ar putea să plouă, ori a scăzut presiunea atmosferică deci, se schimbă vremea. Concluzia tututor în ceea ce privea durerea mea de cap era una singură, meteodependenţa, bat-o vina!

Acum m-am resemnat în faţa factorilor meteo care îmi zgândăresc migrena cronică din portofoliu.

Simptomele specifice declanşate de schimbările meteorologice sunt: migrenele, durerile de cap, depresiile, anxietatea, ameţelile, modificarea tensiunii arteriale, durerile reumatice.

Un fenomen din aceasta perioadă care poate declanşa la unele persoane anxietate şi depresie este ceaţa. Aceasta poate provoca probleme respiratorii şi pulmonare dar şi crize de angină. În lipsa soarelui, creierul nostru produce mai multa melatonină, hormonul somnului şi în cantitate mai mică serotonină, numită şi hormonul fericirii.

De multe ori auzim în jurul nostru persoane care spun că se simt foarte obosite fizic şi psihic, cu toate că se odihnesc suficient.

Alt fenomen responsabil pentru starea noastră este presiunea atmosferică. Aceasta influenţează oxigenarea şi circulaţia sângelui. Presiunea atmosferica scăzută declanşează ritmul accelerat al bătăilor inimii şi creşterea tensiunii arteriale.

Atunci când presiunea atmosferică scade în decurs de câteva ore cu 10 mm coloană de mercur, faţă de valoarea normală, pot apărea stări de somnolenţă şi oboseală, nervozitate, tristeţe. Şi de câte ori nu am spus că fără motiv ne vine să ne certăm cu toată lumea sau că am vrea să ne ascundem într-un colt şi să nu mai vedem pe nimeni.

Temperatura influenţează şi ea starea noastră de sănătate, după caz, în bine sau în rău. În perioadele cu temperaturi scăzute creşte numărul persoanelor cu probleme cardiovasculare şi reumatice. Dacă la buletinul meteo anunţă că indicele de confort termic, adică raportul dintre temperatură şi umiditate, depăşeşte valoarea 80, va trebui să-ţi iei masuri suplimentare de precauţie.

Meteosensibilitatea, până nu demult intra în categoria bolilor „închipuite”, din cauză că cei din jurul nostru, familie, colegi sau prieteni nu puteau să înţeleagă cum să te doară ceva, aşa din senin, doar că s-a schimbat starea vremii.

În prezent există chiar o disciplină numită biometeorologie, ramură a meteorologiei care studiază influenţa proceselor fizice şi chimice din atmosferă, acţiunea climei şi a vremii asupra omului, animalelor şi plantelor.

Înainte de a ne declara meteodependenţi irecuperabili, recomandabil este să ţinem un jurnal pe o perioadă de cel puţin trei luni, în care să notăm orice modificare a stărilor noastre, să înţelegem prin ce trece organismul nostru în faţa schimbărilor vremii, după care medicul va pune diagnosticul potrivit.

Meteodependenţa nu este o afecţiune, ea este răspunsul organismului nostru la schimbările climatice în condiţiile existenţei unor afecţiuni.

Sursa: rador.ro

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 17:06

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar...

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 21:43

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat

Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal...

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 19:10

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii

Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi...

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Pilula de sanatate 27 Septembrie 2024, 19:08

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelurile de colesterol prea ridicate pot fi controlate prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel puțin la fel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Pilula de sanatate 26 Septembrie 2024, 19:07

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol

În afară de pierderea în greutate, doar exercițiul fizic poate reduce nivelul colesterolului și, prin urmare, riscul de boli...

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol
Pilula de sanatate 25 Septembrie 2024, 19:03

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?

În ultimele aproximativ două săptămâni, două studii care sugerează o legătură între deodorante și riscul de cancer de sân au...

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?
Pilula de sanatate 24 Septembrie 2024, 18:57

Cancerul de sân: progrese medicale care dau speranță

Aproximativ 75% din cancerele mamare sunt sensibile la hormoni. Cu toate acestea, unele pot dezvolta rezistență la aceste...

Cancerul de sân: progrese medicale care dau speranță
Pilula de sanatate 23 Septembrie 2024, 19:02

La cât timp după un cancer de sân poți face un copil?

Cancerul de sân poate afecta și femeile tinere sub vârsta de 40 de ani. Se pune atunci întrebarea dacă este încă posibil să...

La cât timp după un cancer de sân poți face un copil?