Oamenii de ştiinţă descoperă cauza paraliziei la persoane care au suferit de gripă
Oameni de ştiinţă britanici au descoperit că o mutaţie genetică ar putea fi responsabilă de paralizia unor persoane care au suferit anterior de gripă, ceea ce deschide calea pentru dezvoltarea unui tratament eficient pentru persoanele aflate în risc.

17 Iulie 2025, 16:37
PA Media/dpa relatează joi despre două astfel de cazuri: un bărbat paralizat de la vârsta de 2 ani după ce a suferit de gripă, acum în vârstă de 28 de ani, şi un alt caz, datând din 2011, al unei fetiţe de 8 luni care şi-a pierdut capacitatea de a respira singură după o infecţie respiratorie uşoară.
Oamenii de ştiinţă care au studiat acest din urmă caz au bănuit că la baza bolii s-ar putea afla o cauză genetică după ce şi fraţii fetiţei au prezentat simptome severe similare după infecţii uşoare.
În prezent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester, condusă de profesorul Bill Newman, a observat, într-adevăr, un mecanism genetic în spatele reacţiilor severe la infecţiile uşoare suferite de aceşti copii - o modificare a genei denumite RCC1. Ei au descoperit modificări ale aceleiaşi gene la 24 de copii provenind din 12 familii din diverse ţări europene şi asiatice.
Conform studiului publicat în revista Lancet Neurology, boala 'mimează' sindromul Guillain-Barre - o afecţiune rară în care sistemul imunitar al unei persoane atacă nervii - şi 'se suprapune' cu boala neuronului motor, evidenţiind variante ale genei RCC1 drept nouă cauză a bolii neurologice.
Simptomele asemănătoare cu cele ale sindromului Guillain-Barre şi cu cele ale bolii neuronului motor ne pot ajuta să înţelegem mecanismele acestor boli mai cunoscute şi de ce unele persoane prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire şi tratamentele potrivite, a declarat Bill Newman.
'Acest rezultat oferă familiilor o explicaţie şi este primul pas spre dezvoltarea unui tratament eficient. Întrucât copiii sunt bine înainte să dezvolte leziuni nervoase consecutiv unei infecţii, acest lucru ne oferă o oportunitate de a-i trata pe cei aflaţi în risc înainte de apariţia problemelor', a adăugat Newman.
Studiul a fost finanţat de Institutul naţional de cercetare în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, de organizaţia LifeArc şi de fundaţia Wellcome Trust din Marea Britanie.
Cercetările dau o nouă speranţă şi familiei bărbatului paralizat de la vârsta de 2 ani, Timothy Bingham. Acesta a avut o infecţie respiratorie uşoară asemănătoare cu gripa în urma căreia nu a mai putut să meargă. Trei ani mai târziu, după o altă infecţie, a rămas paralizat şi se află de atunci în scaun cu rotile.
'Ceea ce a părut a fi o afecţiune uşoară a avut consecinţe devastatoare. Episodul acela şi următoarele s-au soldat cu efecte groaznice. Mai întâi la nivelul picioarelor, apoi al braţelor, feţei şi pieptului. În prezent are nevoie de îngrijire permanentă. Diafragma lui abia funcţionează, aşa că nu poate să tuşească. Este dificil pentru el să mestece şi nu poate să consume lichide fără ajutor. Nu se poate mişca în pat, aşa că are nevoie să fie întors de cineva pe parcursul nopţii. Lucrurile pe care noi le considerăm de la sine înţelese, el nu le poate face', povesteşte mama acestuia, Kate Bingham.
'Descoperirea unei gene legate de ceea ce i s-a întâmplat lui înseamnă totul pentru mine. Atât de mult timp am trăit cu incertitudinea de a nu cunoaşte imaginea completă. Această cercetare ne aduce mari speranţe, la fel şi tuturor celor care aşteaptă răspunsuri de ani întregi. Este ceva care ne ajută să privim spre viitor', a declarat Kate Bingham.AGERPRES