Sistemul imun este o reţea complexă de celule şi molecule care ne protejează de microorganisme şi substanţe “străine corpului”. Un sistem imunitar puternic nu ne apăra numai de virusul Sars-Cov2, ci de orice alte forme de boli şi infecţii.
Imunitatea se desăvârşeşte în prezenţa unui cumul de factori, care trebuie să fie întodeauna în echilibru. Aceştia sunt: alimentaţia sănătoasă, o bună hidratare, odihnă corespunzătoare care presupune cel puţin 7 ore de somn pe noapte, mişcare fizică şi eliberarea de stres.
Este adevărat că toţi ne naștem cu o anumită capacitate de a produce celule cu scopul protejării organismului. Această imunitate nespecifică sau înnăscută asupra careia, din pacate, nu putem interveni. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de imunitate naturală, ereditară sau constitutivă, și este prima linie de apărare în organismele neimunizate, fiind comună tuturor organismelor multicelulare, inclusiv insectelor și plantelor.
Imunitatea specifică sau adaptivă, cunoscută și sub numele de imunitate dobândită, este setul de răspunsuri activate de sistemul imunitar pentru a viza agenții patogeni specifici. Ea poate fi obținută într-o formă naturală prin asigurarea echilibrului factorilor mai sus menţionaţi, aportul nostru în menţinerea ei la un nivel înalt fiind determinant.
Primul pas pe care îl putem face pentru a ne întări zidul natural de apărare al organismului împotriva bolilor este să facem o “curăţenie selectivă” în alimentaţia zilnică.
Iată ce trebuie să includeţi în meniul zilnic, potrivit specialiştilor, pentru o imunitate de fier:
1. Ceaiul verde
Acesta conţine o substanţă (L-theanina) capabilă să crească de cinci ori capacitatea de apărare a organismului.
2. Usturoiul
Este un adevărat cocktail antioxidant, având în compoziţie mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A si C. Este recunoscut ca stimulant al sistemului imunitar care creşte puterea celulelor albe. Consumul regulat de usturoi stimulează sistemul imunitar, reechilibrează nivelul zahărului în sânge, previne atacurile cardiace, ajută la metabolizarea grăsimilor, ajută la prevenirea cancerului. Usturoiul are proprietăţi anti-virale şi antifungice (omoară ciupercile). Un rol la fel de însemnat în creşterea rezistenţei la îmbolnăvire îl are ceapa.
3. Kefirul
Kefirul are un conţinut ridicat de vitamine (complexul de vitamine B, caroten, vitaminele E, D si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, zinc, iod, fluor, calciu) şi proteine uşor digerabile. Aceste proprietăţi antibiotice şi antifungice fac din el un aliat de nădejde în întărirea sistemului imunitar.
4. Afinele
Afinele, în mod special, fructele de pădure în mod general şi-au dovedit eficienţa sporită în blocarea agenţilor patogeni care atacă sistemul imunitar. Acestea sunt bogate în vitamina C, K si E, fibre şi foarte mulţi fitonutrienţi.Pentru creşterea imunităţii se recomandă o cură cu fructe timp de 20 zile. Deosebit de utilă este şi tinctura din afine, mai ales dacă o combini cu echinaceea şi cu o serie de produse apicole.
5. Ghimbirul
Consumul de ghimbir activează forţele de apărare ale organismului, îmbunătăţeşte memoria. În caz de răceli, infecţii respiratorii, gripă, ceaiul de ghimbir te pune repede pe picioare. Ghimbirul stimulează digestia şi curăţă organismul de toxine.
6. Peştele
Este un aliment deosebit de hrănitor, o sursă excelentă de proteine uşoare ce conţine toţi aminoacizii esenţiali. Peştele conţine foarte mult zinc, substanţă care întăreşte imunitatea şi ajută la dispariţia inflamaţiilor, stimulând regenerarea celulelor şi accelerând cicatrizarea rănilor.
Este, de asemenea, o sursă de vitamine (A, B6, B12, D – importantă pentru asimilarea calciului, E) şi minerale (fosfor – pentru sănătatea oaselor, iod, potasiu). Grăsimea de peşte este bogată în acizi graşi esenţiali, omega-3 şi omega-6.
7. Ardeiul iute
Ardeiul iute este un decongestionant excelent al căilor respiratorii. Ardeiul iute este și o sursă bună de vitamina C, iar cei roșii vin în plus și cu vitamina A. Atât vitamina A, cât și vitamina C sunt recunoscute pentru favorizarea funcționării normale a sistemului imunitar.
8. Grapefruit
Grapefruitul are o cantitate mare de vitamina C. În plus, conţine flavonoide - compuşi chimici naturali care s-au dovedit a creşte capacitatea de activare a sistemului imunitar. Dacă nu vă place grapefruitul, consumaţi portocale sau mandarine.
9. Broccoli
Broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar printr-o varietate de substanțe cu roluri antioxidante. Broccoli trebuie preparat termic cât mai puțin, ideal la aburi, astfel încât compușii cu efecte benefice asupra sănătății să nu fie afectați.
10. Kiwi
Kiwi este fructul cel mai bogat în vitamina C, cu efect antioxidant şi de creştere a rezistenţei la boli.