-

Șampania provoacă intoxicație alcoolică rapidă

Scris de

Cu culoarea aurie și bulele fine, șampania are mulți adepți. Deși această băutură trebuie, desigur, să fie băută cu măsură, ea are și multe beneficii pentru sănătate.

Zile de naștere, seri romantice, nuntă sau Anul Nou... Șampania este favorita petrecerii. În 2019, în întreaga lume s-au băut peste 1 miliardede sticle! Și nu trebuie să vă simțiți vinovați dacă sunteți unul dintre acei consumatori. Evident, ne referim la adevărata șampanie, cea produsă în regiunea viticolă franceză Champagne, după o metodologie ancestrală.

Șampania - care este compoziția sa?

Șampania se face din 3 soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Este nevoie de o medie de 1,2 kilograme de struguri pentru a face o sticlă de 75 cl.

Dacă vă plac bulele, ar trebui să le beți în continuare cu măsură. Nivelul său de alcool este de aproximativ 12%. În plus, Union des Maisons de Champagne indică faptul că un litru de șampanie conține și 2 grame de minerale: aproximativ 200 până la 600 mg de potasiu, 20 până la 60 mg de calciu, 10 mg de magneziu, 4 mg de fier și cantități mici de cupru, zinc și mangan. De asemenea, este bogat în seleniu. Acest oligoelement antioxidant este cunoscut, printre altele, pentru a contracara efectele radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea celulară și promovează bolile cardiovasculare.

Băutura conține, de asemenea, multe vitamine din grupul B (B2, B3, B5 și B6).

Șampania - ferește-te de intoxicația alcoolică rapidă!

Fii atent, șampania poate fi perfidă. Se spune că bulele din băutură facilitează absorbția alcoolului în stomac. Ca urmare, nivelul alcoolului și beția cresc mai repede. Dacă acest fenomen nu este pe deplin explicat, acesta a fost demonstrat printr-un experiment din anii 2000. Cercetătorii ceruseră unei duzini de voluntari să bea echivalentul a două pahare de șampanie spumantă și șampanie „plată”, pe rând, la distanță de săptămâni.

Apoi au măsurat alcoolemia. La cinci minute după ce au băut șampanie fără bule, alcoolemia din sânge a fost de 0,54 mg / ml, comparativ cu 0,39 în cazul șampaniei „clasice”. După 40 de minute, nivelurile au fost de 0,7 mg/ ml și respectiv 0,58, adică la vinul neșampanizat alcoolemia a crescut cu 0,16 mg/ ml, iar la șampanie cu 0,19 mg/ ml.

Dacă șampania ar trebui să fie băută cu măsură și moderat, ar aduce multe beneficii pentru sănătate.

Foto: Pixabay