-

Cum refuzăm invitația de a mânca, atunci când suntem în vizită

Scris de

Să încep cu o regulă simplă: de câte ori poți refuza invitația de a gusta ceva – mai ales când gazda vine și oferă personal musafirilor gustarea pregătită.

Zice o vorbă din bătrâni că.. baba călătoare n-are sărbătoare. Adică... dacă-i zi de post și te afli în musafirlâc, există așa, o cutumă, cum că ești dezlegat de rigorile lui, numai pentru că te afli departe de casă și nu poți să le ții pe toate cum se cuvine. O să vă întrebați ce-mi veni tocmai acum cu vorba asta, când postul cel mare al Crăciunului abia ce se sfârși, iar cel al Paștelui nu-ncepu, încă. După Crăciun, intrăm în... Câșlegi și numai sfintele zile de miercuri și vineri ne mai fac probleme cu restricțiile alimentare.

Mda... dar asta-i valabil pentru oamenii cu o viață obișnuită.
Ce te faci cu aceia care, deliberat sau nevoiți, țin diete stricte, de la care nu vor să se abată. Cum reușesc ei să refuze... politicos... un fel de mâncare sau ce reguli trebuie să respecte gazda care i-a invitat la masă?
Motivele pentru care unii musafiri refuză să mănânce un fel de mâncare sau tot ce-i pe masă sunt diferite. De la diete pentru slăbit la regimuri alimentare dictate de probleme medicale și de la alergii la câte un ingredient până la aderarea benevolă la un regim alimentar special – fie el vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, frugivor sau de altă natură.
Să încep cu o regulă simplă: de câte ori poți refuza invitația de a gusta ceva – și mă refer aici în special la acele petreceri și reuniuni unde gazda vine și oferă personal celor câțiva musafiri gustarea pregătită. Bunele maniere spun că putem refuza de două ori, iar gazda la rândul său nu trebuie să insiste și a treia oară. Cândva era chiar de bon-ton, mai ales pentru o femeie, pentru a arăta cât de... delicată este... să refuze prima dată să ia mâncare de pe platou, dar să accepte a doua oară, iar după prima înghițitură, de față cu gazda, să aducă laude și mulțumiri. Dacă, totuși, ai restricții alimentare severe, refuzi și a doua oară, argumentând discret, iar gazda nu mai are dreptul să insiste.
Dacă este vorba, însă, despre o masă organizată – știi, cu alte cuvinte, că vei mânca -, atunci când accepți invitația e bine să informezi gazda despre problemele tale. Că ții dietă, că ești la regim medical sau ai alergii la nuci, de exemplu... Astfel, atunci când alcătuiește meniul, și gazda va lua în seamă faptul că pentru tine trebuie să aibă alternative. Și mai elegant este ca acela care face invitația să își întrebe oaspeții dacă au nevoi alimentare speciale. Astfel, se evită refuzul de a mânca un fel – sau chiar pe toate – în văzul și auzul tuturor musafirilor, neplăcut, de altfel, pentru toată lumea.
Dacă gazda nu a pus nici o întrebare și nu știe ce probleme au musafirii, atunci e indicat să aibă câteva feluri de rezervă, în porții mai puține, cu care să remedieze din mersul petrecerii o situație neplăcută.
Azi mă opresc aici cu sfaturile. Sunt Simona Lazăr și revin mâine cu alte reguli de bune maniere.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixaby