Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să alegem bradul de Crăciun și să îl menținem proaspăt pentru mai mult timp

Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizând, prin forma sa triunghiulară, Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit, semnificând cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele – fructele cunoașterii.

Cum să alegem bradul de Crăciun și să îl menținem proaspăt pentru mai mult timp

07 Decembrie 2020, 12:32

Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici reprezenta pomul vieții, arborele fertilizator, de bun augur, simbolul bradului regăsindu-se și astăzi în nenumărate piese de artă populară precum covoare, ștergare și ii. În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural, cât și urban, poate la fel de importantă ca și așteptarea lui Moș Crăciun. Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu ar trebui să lipsească din nicio casă în Ajunul Sfintei sărbători a Crăciunului, când, parcă cu o nerăbdare crescândă, așteptăm înfrigurați, cu mic și mare, momentul magic al împodobirii. Beteala, globulețele colorate, ce sclipesc în lumina lumânărilor, luminițele colorate, ce pare că dau viață bradului, steaua vestitoare a Nașterii Domnului Iisus din vârful bradului, îngerașii care ne îndeamnă să trăim emoțiile Nașterii Pruncului Sfânt, toate ne vestesc Seara cea Mare.

Cu toate acestea, alegerea pomului ideal de Crăciun nu este chiar o misiune ușoară. Mai este foarte puțin timp până la Crăciun, așa că probabil cursa pentru cumpărarea bradului perfect va începe în curând. Oricât ar fi de plăcută, „vânătoarea“ de brazi nu este tocmai o activitate distractivă, întrucât implică destul de multă atenție și planificare în avans. Cât de înalt ar trebui să fie bradul, ce specie ar trebui să alegeți, cum ar trebui să arate acele și, mai ales, cât de complicat va fi să îl îngrijiți, astfel încât să rămână proaspăt și neofilit cât mai multă vreme? Iată aspectele cele mai importante pe care ar trebui să vă bazați în luarea deciziei. Ar fi bine să nu lăsați nimic la voia întâmplării și să vă asigurați că ați luat totul în calcul, înainte să achitați brăduțul.

Cele mai cunoscute soiuri de pomi de Crăciun

Bradul obişnuit (Abies) – Cunoscut pentru frumusețea sa, nobilul brad are o capacitate îndelungată de prospețime, iar ramurile sale rigide fac din el un pom excelent pentru ornamente grele, precum coronițe sau ghirlande. Cu toată comoditatea brazilor artificiali de Crăciun, totuşi cei naturali au avantajele lor, creând o atmosferă plăcută în casă. Chiar dacă pomul a fost tăiat cu mult înainte de a fi cumpărat, continuă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen. Face parte din familia pinaceelor.

Bradul argintiu – Este foarte apreciat în țara noastră datorită faptului că arborele este rezistent la secetă, căldură, fum și praf. Aceste lucruri fac din bradul argintiu un arbore ornamental foarte ușor de întreținut. Așadar, în principiu bradul argintiu are avantajul că poate fi ținut în grădină sau în ghiveci, ani la rând, ajutând astfel la economisirea unor sume importante de bani în fiecare an. Bradul argintiu a fost prima specie de arbore utilizată pe post de pom de Crăciun, însă pe parcurs a fost înlocuit cu alte specii care se dezvoltau mai ușor și cu mai puține cheltuieli.

Bradul Fraser – Ramurile bradului Fraser au o ușoară tendință de a crește în sus. Au o formă excelentă și o bună retenție a acelor. Sunt de culoare albastru-verde și au un miros plăcut.

Bradul Douglas – Are ace moi, verzi sau verzi-albătrui în nuanțe închise, radiind în toate direcțiile pe ramură. Când sunt zdrobite, aceste ace au un parfum dulce. Reprezintă una dintre cele mai importante specii de pomi de Crăciun din SUA. Bradul Douglas este menționat ca fiind cel mai înalt conifer catalogat vreodată. În 1939, șeful serviciului forestier american a estimat la 120 m înălțimea unui exemplar, cu o masă lemnoasă de 515 mc.

Bradul balsamifer – Bradul balsamifer este un conifer de talie micuță care la maturitate se dezvoltă la o înălțime cuprinsă între 50-100 de centimetri. Zonele potrivite pentru plantare sunt doar locurile cu mult soare, dar tolerează foarte bine și locurile cu semi-umbră. Solurile preferate sunt cele afânate. Solul trebuie să aibă o umiditate medie. Acest soi este un conifer rezistent la poluare și la temperaturile scăzute. Este un conifer decorativ prin formă, frunze și culoare. Se plantează pentru amenajarea și decorarea grădinilor sau a parcurilor. Poate fi plantat ca arbore solitar sau în grupuri și este un element important, extrem de decorativ pentru amenajările de stâncărie.

Molidul (Picea abies) – Deosebirile principale între brad şi molid constau în culoarea scoarţei (alburie la brad, roşiatică la molid), în aspectul coroanei arborilor maturi (rotunjită la vârf şi cu ramurile orizontale la brad, ascuţită la vârf şi cu ramurile lăsate în jos la molid) şi morfologia frunzelor (turtite pe două laturi şi colorate în alb pe spate, la brad şi patrumuchiate şi verzi-închis, la molid). Cele două specii se deosebesc şi în ceea ce priveşte conurile (femele): ridicate în sus la brad şi aplecate în jos la molid. Bradul este un arbore mai pretenţios sub aspectul condiţiilor de viaţă, preferând solurile mai umede şi feţele de munte mai încălzite de soare. În România, molidul ocupă 22 la sută din suprafaţa fondului forestier( peste 1 mil. ha) şi apare în întreg lanţul carpatic, exeptând masivele Semenic, Almăjului şi Locvei. În Carpaţii Orientali limita superioară de altitudine este 1500-1550m, iar în Meridionali este de 1700-1800m.

Molidul alb – Este excelent pentru ornamente; acele sale scurte, rigide au un vârf bont și un miros ușor înțepător când sunt zdrobite. Are un excelent colorit verde-albăstrui deschis și o foarte frumoasă formă naturală. Retenția acelor este mult mai bună decât în cazul altor molizi. Este o specie nativă din America de Nord, iar lujerii sunt glabrii (adică lipsiți de perișori).

Molidul albastru sau argintiu – Este un arbore înalt de 30-50 cm, cu scoarța cenușie-închisă, groasă, muguri nerășinoși, frunze aciculare gri-albăstrui de 1-3 cm lungime, neflexibile, dispuse dens pe lujeri în toate direcțiile. Acest arbore de Crăciun are formă simetrică, un atractiv frunziș argintiu și o bună retenție a acelor.

Molidul canadian – Răspândeşte o aromă intensă, foarte plăcută, are o coroană bogată, ace scurte. Rămâne proaspăt pentru mult timp.

Molidul norvegian – Acest conifer veșnic verde este un molid original din Europa fiind cunoscut și sub denumirea de molid european sau brad roșu. Este cel mai des întâlnit în zonele de deal și munte la altitudinile de 400-1900 de metri.

Pinul – Are ace lungi şi frumoase. Rămâne proaspăt pentru mult timp și face șiel parte din familia pinaceelor. Pe teritoriul ţării noastre se întâlnesc mai multe specii de pin – Pinul de pădure (Pinus sylvestris), Pinul negru (Pinus nigra var. banatica), Zâmbrul (Pinus cembra) și Jneapănul (Pinus mugo). Zâmbrul este o specie indigenă, ce poate atinge 26m înălţime şi 2m în diametru. Arealul general al zâmbrului este exclusiv european. În România vegetează la limita superioară a zonei forestiere, de multe ori în fostele circuri glaciare. Se întâlneşte în Munţii Rodnei, Căliman, Bucegi, Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Retezat. Creşterea zâmbrului este înceată, el trăind peste 1000 de ani. La noi în ţară zâmbrul este ocrotit ca monument al naturii. Jneapănul este o specie de pin la care tulpina are o dezvoltare mai mare pe orizontală.

Pinul alb – Cel mai mare pin din SUA, pinul alb are ace moi, flexibile și este de culoare albastru-verde.Acele sunt lungi de 6-12 cm.Pinul alb are o retenție bună a acelor, dar nu este foarte înmiresmat. Nu este recomandat pentru ornamente grele.

Pinul de pădure sau pinul silvestru – Acele acestui pin nu cad nici chiar atunci când sunt uscate, oferind o retenție excelentă a acestora.Culoarea este de un verde strălucitor.Un pom de Crăciun foarte comun în SUA, pinul de pădure are o rată de supraviețuire excelentă, este ușor de replantat, are o mare capacitate de rezistență și va rămâne proaspăt pe tot parcursul sezonului de vacanță.

Pinul Virginia (sau de Virginia) – Ramurile acestui copac sunt voinice, lemnoase și răspund foarte bine la tundere. Are o mărime mică spre medie și frunze extrem de dense.Pe lângă faptul că servește ca locuință pentru ciocănitori, pinul Virginia continuă să fie unul dintre cei mai populari pomi de Crăciun în partea de sud a SUA.

Chiparosul Leyland – Este un conifer cu ritm de creștere foarte alert, care se transformă rapid într-un gard viu dens. Este perfect rezistent la frig și nepretențios cand vine vorba despre tipul solului. Este rezistent la vant. Suporta bine taierile succesive si intensive. Este de culoare verde închis sau gri și are foarte puțină aromă.

Selectarea pomului

* Măsurați spațiul în care urmează să fie amplasat. În primul rând, mărimea bradului trebuie să fie potrivită mărimii spațiului în care va sta. Măsurați bradul cu atenție înainte de a-l alege (nu uitați că suportul va adăuga și el 15-20 cm la lungimea totală!) și nu cedați tentației de a cumpăra „în stil mare“.

* Gândiți-vă la ce tip de decorațiuni veți utiliza. Ornamentele lunguiețe sau voluminoase nu vor avea destul spațiu într-un brad cu crengile foarte dese. Dacă știți deja că „arsenalul“ de Crăciun este compus cu precădere din clopoței, decorațiuni în formă de țurțur și globuri voluminoase, ar fi bine să alegeți un brad mai aerisit.

* Documentați-vă asupra diferitelor specii de copaci

* Fiți prudenți și puneți întrebări despre copacii din lotul respectiv. Rugați vânzătorul să vă ofere un brad din ultimul lot adus.

* Faceți un test al ramurilor sau acelor pentru prospețime

* Căutați și alte „semnale” care v-ar putea indica gradul de uscăciune sau deteriorare

* Reciclați arborele. Ar fi bine să căutați o sursă oficială, o pepinieră, care taie brazii controlat și apoi plantează alții. După Sărbători, faceți tot posibilul să reciclați bradul, nu-l aruncați pur și simplu.

* Luați în considerare și achiziționarea de brazi artificiali, care sunt din ce în ce mai… autentici vizual, nu fac prea multă mizerie în casă, îi puteți ține împodobiți cât timp doriți, iar efortul cu achiziția și montajul este minim.

Sfaturi pentru determinarea și menținerea prospețimii

* Soluția cea mai simplă pentru a testa prospețimea bradului este să frecați o crenguță între degete: acele ar trebuie să rămână pe loc, iar creanga să se poată plia ușor; dacă se rupe, treceți la următorul.

* De asemenea, examinați cu atenție aspectul acelor de brad – trebuie să fie lucioase și de un verde frumos (dacă au o culoare spre bej-maro, e clar că bradul este aproape uscat).

* Prindeți bradul de tulpină și scuturați-l viguros. Veți vedea astfel, dacă îi cad acele, caz în care, bineînțeles, este recomandat să nu-l cumpărați.

* Atingeți cu palma tulpina și crengile. Ele trebuie să fie lipicioase, iar pe mână ar trebui să vă rămână urme de sevă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că bradul a fost tăiat cu prea mult timp în urmă.

* Îndoiți ușor o creangă și vedeți dacă, odată ce i-ați dat drumul, revine rapid la forma inițială. Crengile trebuie să fie elastice.

* Luați cu voi o pereche de mănuși rezistente, ca să nu vă accidentați în timp ce transportați copacul, și eventual, și o ruletă de măsurat.

* Copacul trebuie să fie proaspăt, iar acest lucru se va observa cu ușurință, întrucât bradul proaspăt tăiat are ramurile elastice, greu de frânt, în comparaţie cu cele uscate, care pot fi rupte cu uşurinţă.

* Pentru a nu deteriora pomul în timpul transportării spre casă, este de dorit să-l înfăşuraţi într-o pânză groasă, o pătură veche sau să-l legaţi cu o frânghie.

* Înainte de a-l instala pe suport, țineți-l în aer liber pentru câteva ore, de exemplu pe balcon. Apoi, ciopliți în jur de 8-10 cm din scoarţa trunchiului și puneţi pomul într-o găleată cu apă. Pentru ca bradul să aibă o viaţă mai lungă, puneţi în apă o pastilă de aspirină, un pic de sare și o lingură de zahăr (puteți adăuga, de asemenea, o linguriţă de glicerină sau o linguriţă de îngrășăminte).

* Pentru a crește durata de viață a pomului de Crăciun, puteți să-l așezați într-o găleată cu nisip umed, pe care să-l udați o dată la 2-3 zile.

* Pentru a evita expunerea la temperaturi extreme, ar fi bine ca bradul să stea mai întâi într-un spațiu răcoros și bine iluminat și abia mai târziu, în ajunul sărbătorii, să-l puneți în camera încălzită, unde va sta până la sfârşitul sărbătorilor.

* Locul pomului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă, cămin sau șemineu. Este necesar ca spaţiul să fie cât mai des aerisit, iar rădăcinile bradului bine umezite.

* De asemenea, încercați să evitați ca pomul de Crăciun să fie așezat în zone intens circulate, unde ar putea fi lovit sau chiar răsturnat sau unde cineva ar putea să se împiedice de instalația de lumini.

Îngrijirea pomului de Crăciun

Multă lume preferă brazii „vii“, livrați într-un ghiveci suficient de mare ca să-i ajute să reziste o perioadă mai lungă de timp. Un astfel de brad nu va pierde ace și nu se va usca la fel de repede, însă doar dacă vă veți aminti să-l udați din când în când. De fapt, trebuie tratat ca orice plantă de apartament (fie ea și supradimensionată) și ferit de bătaia directă a razelor de soare, așa că nu îl așezați în dreptul ferestrei. Ca să nu mai vorbim de faptul că, neîngrijit, poate ajunge un risc de incendiu, la fel ca orice brad uscat. De aceea, asigurați-vă că vasul în care vine bradul are un rezervor cu apă, pe care să o schimbați regulat. Apa de la robinet e foarte bună pentru întreținerea bradului. Atunci când un pom de Crăciun este tăiat, mai mult de jumătate din greutatea sa este apă. Cu o îngrijire adecvată, puteți menține calitatea copacului pe toată durata lunii cadourilor și chiar mai mult de-atât:

* În primul rând, dacă nu este livrat astfel, așezați pomul într-un recipient tradițional prevăzut cu un rezervor de apă, acesta fiind cel mai eficient mod de a-i menține prospețimea și de a minimiza problema pierderii acelor. Folosiți un ghiveci cu o capacitate suficientă de apă pentru mărimea copacului și un suport care se i potrivește.

* Faceți o tăietură de aproximativ 1,30 cm grosime la baza trunchiului înainte de a pune pomul în recipient. Secțiunea trebuie să fie una perpendiculară cu axa trunchiului, nu în unghi, sau în formă de V, pentru că îl veți face mult mai dificil de stat în picioare și fixat în pământ și, de asemenea, acest gen de tăietură reduce cantitatea de apă care ajunge efectiv la arbore.

* O gaură în baza trunchiului nu va îmbunătăți absorbția de apă.

* După ce îl aduceți acasă, așezați copacul în apă cât mai repede posibil. Multe specii pot „cere” apă și la 6 – 8 ore după tăiere.Nu zdrobiți suprafața tăiată și nu o murdăriți.Dacă este necesar, arborele poate fi stocat temporar pentru mai multe zile într-un loc răcoros.Așezați trunchiul proaspăt tăiat într-o găleată cu apă. Temperatura apei utilizate nu este foarte importantă și nu afectează absorbția de apă.

* Verificați recipientul zi de zi pentru a vă asigura că nivelul apei nu scade mai jos de baza copacului.

* Țineți pomul departe de surse majore de căldură (șeminee, încălzitoare, guri de aerisire caldă, raze solare). Diminuarea temperaturii în camera unde îl fixați va încetini procesul de uscare, și astfel consumul de apă va scădea considerabil în fiecare zi.

* Inspectați întotdeauna seturile de beculețe înainte de a le pune în pom.Dacă sunt uzate, înlocuiți-le cu un nou set.

* Nu supraîncărcați circuitele electrice.

* Opriți instalația de beculețele atunci când ieșiți din casă sau atunci când mergeți la culcare.

* Și beculețele colorate de Crăciun au efectul lor asupra unui brad natural, pentru că becurile de anumite culori, ce răspândesc un anumit spectru de lumină, pot afecta fiziologia copacului, împiedicând procesul de fotosinteză. Specialiștii ne atenționează să folosim, în primul rând, LED-uri în locul beculețelor cu filament (dacă mai există), pentru că au avantajul de a nu se încălzi.

* Alegeți întotdeauna instalații necolorate (becuri albe sau transparente), întrucât lumina albă e absorbită cel mai ușor, iar bradul are nevoie de ea pentru a produce energia necesară sănătății acelor. Lumina colorată (roșie, albastră, verde etc.) îngreunează acest proces și supune copacul la un efort suplimentar pentru a-și prepara hrana prin fotosinteză. Experimentele au arătat ca spectrul albastru e cel mai dezastruos în acest sens deoarece poate secătui bradul de vlagă, așa că ar fi bine să ocoliți instalațiile de pom cu becuri albastre. Spre deosebire de ele, beculețele albe pot prelungi viața bradului cu până la 30 de zile după împodobire.

* Monitorizați prospețimea pomului.După Crăciun, dacă arborele este foarte uscat, scoateți-l din casă.

* Nu ardeți orice parte a unui pom de Crăciun într-o sobă sau un șemineu.

* Bradul natural care vine în ghiveci, trebuie udat la fiecare două-trei zile, ca să poată beneficia în continuare de nutrienți după ce a fost tăiat.

* Un brad de înălțime medie (1,8 metri) consumă zilnic 200 ml de apă, iar cantitatea crește dacă e vorba de o varietate cu crengi dese și stufoase sau dacă pomul este amplasat, din lipsă de spațiu, lângă calorifer ori altă sursă de încălzire. Prin urmare, e necesar să verificați mereu farfuria cu apă de la baza ghiveciului sau rezervorul pentru alimentare și să le umpleți constant.

* Specialiștii canadieni de la Christmas Tree Research Center din cadrul Dalhousie University explică fenomenele naturale ce stau la baza procesului de pierdere a acelor la conifere: totul ține de chimie – acele căzute pe covor sunt rezultatul unei reacții hormonale petrecute în interiorul copacului în situații de criză, care îi semnalează că e nevoie să întrerupă sursa de hrană către frunze. Hormonul cu pricina se numește ”etilenă” și apare la toate plantele pe cale să se ofilească, inclusiv în cazul fructelor care încep să se înnegrească în bolul de pe dulap.

* Acțiunea acestui hormon, care declanșează veștejirea bradului, poate fi întreruptă prin oprirea sintezei lui la nivel celular. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este recurgerea la un inhibitor, o substanță chimică disponibilă pe piață și folosită predominant în agricultură. Acest inhibitor al sintezei etilenei se adaugă în apă turnată în ghiveci și păstrează pomul verde pentru o perioadă de două sau chiar trei ori mai lungă, lucru testat la centrul canadian menționat.

* Există și alte opțiuni simple pe care le puteți pune în aplicare. Pe lângă substanțele diluate în apa cu care udați bradul (despre care există păreri și pro și contra), puteți apela și la alte trucuri pentru a mări durata de viață a arborelui:

Instalați un umidificator – Va ajuta bradul să rețină umezeala mai bine, așa că nu va mai trebui să vă chinuiți atât de des cu udatul pomului.
Dați crengile cu fixativ – Poate părea ciudat să „coafați” bradul din cap până în picioare, dar acesta este un secret folosit de florari pentru a-și menține produsele proaspete și arătoase cât mai mult timp (sacrificați un tub de fixativ dacă vreți să vă bucurați de brad mai multe zile și aplicați ”tratamentul” pe partea de dedesubt a fiecărei crenguțe).
Puneți o monedă în vasul cu apă – După cum se știe cuprul și alte aliaje metalice, ca alama și bronzul, au proprietăți antimicrobiene, care vor menține sănătatea bradului, ferindu-l de bacterii.
Luați bolul cu fructe de lângă brad, pentru că roadele culese de ceva timp încep să emane vapori de etilenă, care vor afecta pomul declanșând căderea acelor.

Cum alegem un brad artificial

* Dacă preferaţi brazii artificiali, înainte să procuraţi unul testaţi durabilitatea crengilor şi acelor.

* Peste un brad mai moale, treceţi cu mâna peste ramuri, iar un brad mai rigid se testează trăgând de ace. Ramurile unui brad de calitate trebuie să revină imediat la forma inițială, iar acele trebuie să rămână toate pe brad.

* Cei mai comozi în utilizare, dar şi cei mai scumpi, sunt brazii care se strâng ca o umbrelă. Alte tipuri se adună ramură cu ramură.

* Aveți grijă la materialul din care este fabricat bradul. Brazii cu ace confecționate din hârtie specială arată bine, însă nu „trăiesc” mai mult de trei ani. Cel mai durabil material pentru ace este PVC-ul.

* Ţineţi minte că brazii de calitate inferioară pot elimina substanţe chimice nocive. Sub influenţa luminii, lumânărilor, acest efect negativ se poate intensifica, aşa că nu va fi de prisos să cereţi de la vânzător un certificat de calitate. Pomul trebuie să fie rezistent la foc. Tehnologiile moderne contribuie la reducerea oricăror riscuri care ar duce la producerea unui incendiu. Reţineţi că pomii de Crăciun din hârtie se aprind şi ard foarte repede.

* Un pom artificial de înaltă calitate este, de obicei, realizat din polimeri, cu adaos de substanțe speciale care previn izbucnirea focului.

* În ziua de azi procurarea unui pom artificial de Crăciun nu mai este o problemă. Pe piaţă găsiţi brazi pentru toate gusturile, de orice calitate sau chiar culoare, cu jucării, conuri, zăpadă pe ramuri etc. De obicei, brazii sunt importaţi din Germania, Italia și Olanda, Taiwan, Thailanda și, desigur, din China – aceștia din urmă fiind şi cei mai ieftini.

Natural sau artificial: cum ar trebui să fie bradul de Crăciun

Și în acest sens există foarte multe păreri pro și contra: unii susțin că ar dori câte un brăduț artificial în fiecare cameră dacă s-ar putea, alții, dimpotrivă, consideră copacii artificiali un lucru fals de care nu au nevoie în casă, pentru că nu aduc aroma și spiritul unui adevărat pom de Crăciun. Dacă aveți în continuare probleme în a vă decide asupra achiziționării unui pom natural sau a împodobirii celui artificial (pe care, între noi fie vorba, îl aveți de vreo trei ani încoace) nu trebuie decât să parcurgeți aceste argumente și, poate cine știe, noi vom fi cei care vă vom face să vă răzgândiți într-un fel sau altul.

– Argumente în favoarea pomului artificial:

Utilizări multiple. Climatul economic actual face ca brazii artificiali să fie mai atractivi pentru persoanele care doresc un produs ce durează mai multe sezoane, durata medie de „viață” a unui brad artificial fiind de 6 ani
Flexibilitate.Aveți posibilitatea să mutați fiecare ramură artificială în funcție de nevoile de design și decorare.
Confort. Stocarea unui pom artificial este mult mai ușoară decât eliminarea unui copac real.

– Argumente contra pomului artificial:

PVC-ul. Majoritatea copacilor artificiali sunt fabricați din policlorură de vinil (PVC), un plastic nebiodegradabil, astfel încât vor trăi mai mult decât în depozitele de deșeuri.
Amprenta de carbon. Aproximativ 85% din copacii artificiali sunt fabricați în China; transportul bradului natural din magazin acasă atârnă cel mai greu la amprenta de carbon a consumatorilor, în timp ce varianta artificială e mai dăunătoare în etapa de producție (85% din totalul impactului calculat), dar și de transport (importați, în cea mai mare parte).
Nu emană parfum.O mare parte din bucuria de a avea un pom natural de Crăciun se reduce la mirosul specific al acestuia.
Costuri. Brazii artificiali pot costa uneori la fel de mult ca și cei naturali.
Experienţă.Cei mai mulți oameni au un atașament nostalgic față de pomii de Crăciun reali și găsesc în cumpărarea unui brad natural un ritual foarte îndrăgit de sărbători.Și, în plus, nimic (dar absolut nimic) nu se compară cu mirosul unui copac adevărat în casă.
Închiriere. Există companii de închirieri (din câte știm, la noi în țară încă nu există) care tratează în mod cu totul responsabil dorința unora de a avea un pom de Crăciun natural în casă. De la ei puteți comanda un pom care vă va fi livrat, pentru ca ulterior, după ce sărbătorile vor fi trecut, tot ei să vi-l ridice și să aibă grijă de el până în anul următor;sau, în cazul unui copac tăiat, îl vor transforma în biocombustibil.

– Argumente contra copacului natural:

Incomod.Copacii naturali înseamnă ace căzute pe podea, ceea ce implică o aspirare mult mai frecventă decât în mod normal.
Eliminarea. Întotdeauna parcă te apucă o tristețe fără margini la vederea brăduților aruncați la colț de stradă imediat după sărbători. Oamenii trebuie familiarizați cu programele locale de reciclare a copacilor și obișnuiți să dispună de pomii de Crăciun în mod cât mai responsabil.
Sursa: rador

Foto: pixabay

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
D-ale casei 26 Mai 2023, 15:38

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști

De când se știu, oamenii au trăit în armonie cu natura și au folosit tot ce le oferă ea pentru a supraviețui. În ultimul...

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
Pași de urmat în amenajarea unei  locuințe
D-ale casei 19 Mai 2023, 14:44

Pași de urmat în amenajarea unei locuințe

Amenajarea și decorarea unei case pot fi procese creative și pline de satisfacții.

Pași de urmat în amenajarea unei locuințe
Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății
D-ale casei 15 Mai 2023, 11:40

Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății

Este de necontestat faptul că plantele de interior au numeroase roluri pozitive în mediul nostru de acasă.

Plante de interior obișnuite care pot dăuna sănătății
De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?
D-ale casei 21 Aprilie 2023, 13:33

De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?

Orez în maşina de spălat? La prima vedere, acest lucru pare ciudat, dar gospodinele din Franţa folosesc acest truc dintr-un...

De ce gospodinele din Franţa pun orez în maşina de spălat?
Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari
D-ale casei 31 Martie 2023, 16:11

Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari

Fie că te pregătești să construiești de la zero o casă cu mansardă, să cumperi una sau să aduci modificări unei mansarde...

Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari
Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii
D-ale casei 10 Martie 2023, 12:50

Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii

Recentele cutremure care au avut loc în Turcia, Siria și România (Gorj) i-au determinat pe mulți să se întrebe cât de solide...

Cum putem știi dacă o locuință este sigură în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii
Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice
D-ale casei 08 Martie 2023, 10:08

Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice

Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoatarea rufelor...

Cele mai indicate metode de economisire a energiei electrice
Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă
D-ale casei 22 Februarie 2023, 14:46

Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă

Există o mulțime de tradiții și obiecte tradiționale despre care se crede că îți aduc noroc și alungă energia negativă din...

Obiecte care alungă norocul şi fericirea din casă