În China s-au născut primele două fetiţe modificate genetic
Profesorul universitar He Jiankui a postat pe YouTube un video în care explică faptul că acum o săptămână, în China s-au născut două gemene cărora li s-a modificat ADN-ul.
26 Noiembrie 2018, 20:08
Acest lucru a fost realizat printr-un nou instrument puternic care poate rescrie baza vieţii: cu alte cuvinte codul nostru genetic.
Profesorul He Jiankui şi-a anunţat oficial experimentul în Hong Kong, unde a explicat şi procedura utilizată pentru a atinge obiectivul.
Potrivit celor raportate de ''Telegraph online'', un om de ştiinţă american susţine că ar fi participat şi el la experimentul din China: acest tip de editare genetică este interzis în Statele Unite, deoarece modificările ADN-ului pot fi transmise generaţiilor viitoare şi pot deteriora alte gene. Acesta este şi motivul pentru care mulţi cercetători consideră că nu este o procedură bună.
Însă profesorul He Jiankui, care a studiat la Stanford înainte de a reveni acasă şi a deschide la Shenzhen două companii specializate în genetică şi care predă la universitatea din sudul Chinei, a sfidat toate prejudecăţile şi a anunţat că a intervenit asupra embrionilor a 7 cupluri supuse în trecut la multiple tratamente de fertilitate, fără niciun rezultat, şi că în urma experimentului efectuat, una dintre femei a rămas însărcinată şi a născut recent două gemene.
Scopul profesorului nu a fost cel de a vindeca sau a preveni o boală ereditară, ci de a conferi o caracteristică pe care puţini oameni o au în mod natural: capacitatea de a rezista la infecţia cu HIV, virusul SIDA. Deocamdată experimentul profesorului nu a fost confirmat de colegii săi de breaslă şi nici experimentul nu a fost publicat într-o revistă pentru a fi examinat apoi de alţi experţi.
În cazul în care va fi confirmat, experimentul făcut în China va fi "primul caz de îmbunătăţire genetică a omului''.