-

Muzeul de Artă Comparată, un obiectiv turistic ce nu trebuie ocolit

Muzeul de Artă Comparată din stațiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi, este un obiectiv ce nu trebuie ocolit, odată ce ai ajuns ca și turist în nordul Transilvaniei.

De îndată ce treci pragul acestui inedit muzeu, trebuie să stai, să analizezi cu răbdare toate obiectele muzeale așezate armonios și artistic, spre încântarea privirii vizitatorilor, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

De altfel, arta comparată semnifică aducerea trecutului prin prezența obiectelor etnografice, cu vechime de sute de ani, alături de obiectele contemporane pentru a le valorifica pe cele dintâi și a asigura o comunicare permanentă a trecutului cu prezentul.

Înființat în anul 1970 , acest muzeu și-a diversificat lucrările de-a lungul timpului prin piese de natură etnografică. Predomină lucrările de artă contemporană realizate prin sculptură, fie că vorbim de lemn, piatră, marmură sau metal ce reprezintă diferite îndeletniciri sau forme contemporane.

Acestea sunt completate de picturi, fotografie sau grafică adunate de la peste 100 de artiști contemporani.

Ca și vizitator, vei descoperi singur semnificațiile obiectelor și lucrărilor de artă din muzeu. Tu vei fi cel care vei da ,, frâu liber " imaginației și vei face singur anumite legături între obiectele din muzeu. Viziunea artiștilor și atmosfera dinamică te vor ajută să vezi dincolo de aceste expresii diverse ale creațiilor.

La etajul muzeului există o arhivă audiovizuală de fotografii, clișee, filme foto, casete audio și video, CD-uri, majoritatea având legatură cu simpozioanele organizate anual pe diverse teme de lucru, și nu lipsește nici o bibliotecă formată în special din albume de artă.