Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se cultivă pătrunjelul?

Cum se cultivă pătrunjelul?
Foto: Frauke Riether, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 11:33

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și pentru rădăcină, însă deja vorbim de varietăți diferite. Cel cultivat pentru frunze poate fi de două tipuri: cu frunze crețe (francez) și cu frunze plate (italian). De la pătrunjelul de rădăcină se consumă atat rădăcina, cât și frunzele. Varietatea cu frunză creață se foloseste și ca plantă ornamentală.

Pătrunjelul este foarte bogat în vitaminele A, C și complexul B, conține: calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, iod și antioxidanți. În plus, este un tonic general și un purificator al organismului.

Pătrunjelul de frunze se consumă în special în stare proaspată, dar își păstrează aroma si sub forma uscată. Pe cat posibil, se va evita fierberea, pentru că astfel scade semnificativ conținutul în vitamina C; la mâncare, se adaugă chiar înainte de servire.

La noi în tară, pătrunjelul se poate cultiva în orice regiune.

Particularităţi biologice

Este o plantă bienală rezistentă la frig și umbră, care în primul an formează rădăcina și frunzele, iar în anul II tulpina florală, de 60-80 cm.

Plantele tinere pot suporta temperaturi de până la – 8 / -10 grade Celsius, iar cele mature rezistă la temperaturi de până la -25 / -28 grade Celsius.

Datorită cerințelor mici față de lumină, se pretează si pentru cultivare în timpul iernii. Se poate cultiva pe orice tip de sol, dar preferă solurile bogate în substanțe nutritive, afânate, ușoare și bogate în humus, cu un pH slab acid–neutru. Pătrunjelul de frunze necesită un conținut mai mare în azot, datorită sistemului foliar mai bogat.

Particularităţi tehnologice

Pătrunjelul nu suportă cultivarea în monocultură, de aceea nu se va semăna de două ori în acelasi loc. Semănatul se face primăvara devreme, într-un sol pregătit în prealabil încă din toamnă.

Semănatul se poate realiza și direct în câmp, la o distanță între rânduri de 25 de cm si la o adâncime de 2-3 cm, începând din luna martie. Germinația semințelor durează destul de mult, chiar și trei-patru săptămani, de aceea se recomandă pre-germinarea semințelor în apă calduță. Cultura se va uda abundent și se va evita uscarea solului. Pătrunjelul se poate semăna și în ghivece sau lădițe. Daca dorim să avem frunze proaspete și în timpul iernii, îl putem cultiva și pe pervazul ferestrei.

Lucrările de îngrijire:

Cea mai importantă lucrare de îngrijire este combaterea buruienilor. Pătrunjelul este sensibil la secetă, de aceea irigarea se va face regulat, pentru a menține solul reavan. La cultura de pătrunjel, cea mai recomandată metodă de irigare este prin picurare. Fertilizarea fazială se aplică în funcție de numărul recoltărilor de frunze. Astfel, se aplică cate o fertilizare pentru fiecare recoltare. Se pot utiliza îngrăsămite complexe NPK sau foliare.

Recoltarea

La pătrunjelul de frunze, recoltarea se poate face eșalonat, pe toata perioada de vegetație. La tăierea frunzelor nu se vor tăia frunzele din interior, pentru a nu împiedica continuarea creșterii.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece