Gutuiul și zeița frumuseții
Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:31
Gutuiul ocupă un loc important în cultura pomilor fructiferi, datorită adaptabilității speciei, valorificării integrale a fructelor precum și a frumuseții pomului.
Începând din antichitate, gutuile au servit drept simbol al dragostei și fertilității, find mereu prezente în ceremoniile de nuntă. Venus, zeița frumuseții apare de multe ori în picturi, înfățișată având într-o mână o gutuie.
Gutuiul este un pom precoce. Intră pe rod după 2-3 ani de la plantare și are o mare capacitate de producție. Pomul nu se supraîncarcă cu rod și nu este afectat de alternanța de fructificare.
Conform studiilor efectutate de specialiști, gutuile au numeroase proprietăţi terapeutice: tonice, antimicrobiene, antiinflamatoare, astringențe, emoliente, digestive şi expectorante. Se recomandă consumul gutuilor ca un tonic excelent pentru ficat.
Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii, conform recomăndarii specialiștilor.
Recoltarea gutuilor
Gutuile sunt printre ultimile fructe care se coc în livada, în cursul lunii octombrie. Temperatura scăzută ameliorează gustul și da savoare fructului.
Momentul optim de recoltare se recunoaște astfel:
1. După culoare: trebuie să fie galben-aurie
2. După aromă și gust: înmiresmat , amărui – dulceag – acrișor
3. După puf: dacă la ștergere, puful de pe fructe cade, atunci gutuile se pot recolta.
4. Dacă desprinderea de pe ramură se face cu ușurință, atunci sunt coapte.
Se recomandă recoltarea gutuilor când sunt coapte deplin, deoarece gustul și mirosul specific se obțin când ajung la maturitate în pom.
Atenție: dacă recoltarea se face prea devreme, puful nu se mai poate înlătura, decât împreună cu coaja. Gutuile nu trebuie lăsate prea mult în pom, deoarece se întăresc și își pierd din gust.
Recoltarea se face manual- dar, mare atenție, atunci când se culeg gutuile, sub nici o formă să nu se rupă vârful ramurilor de care sunt prinse; pe aceste ramuri se găsesc muguri micști, care vor forma flori și frunze în primăvara următoare.
Fructele, după recoltare, se așază direct în ladițele de păstrare, evitând astfel lovirea și vătămarea lor. La temperatura de 4-5°C și umiditate relativă (aer) de 85 %, se pot păstra 2-3 luni.