Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Foto: Etienne L., Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:00

Cerinţele faţă de temperatură:

Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate între izotermele: 8,5-11,0 °C.

În perioada înfloririi şi legării, temperatura medie zilnică optimă este de
10°-12°C. Temperaturile, sub sau peste aceste valori, duc la căderea masivă a florilor sau a fructelor abia formate.

În timpul repausului profund (decembrie-ianuarie), prunul este destul de rezistent la ger, suportând temperaturi de -31°C, care nu afectează mugurii floriferi. Temperaturi mai mari de 35-40°C vara produc necroze pe frunze şi fructe.

Cerinţele faţă de apă

Datorită înrădăcinării superficiale şi a trans­piraţiei intense prunul are cerinţe mari faţă de apă. Ele sunt satisfăcute în zonele în care cad anual 600-700 l/m2 şi din care cel puţin 200-250 l/m2 în lunile mai, iunie, iulie. În zonele în care precipitaţiile sunt sub aceste valori, producţii mari şi constante se obţin numai în con­diţii de irigare.

Cerinţele faţă de apă sunt mai mari la pomii altoiţi pe prun franc, mijlocii la cei altoiţi pe corcoduş şi minime la cei altoiţi pe zarzăr sau piersic. Pe acelaşi portaltoi şi în aceeaşi zonă, soiurile târzii au cerinţe mai mari decât soiurile timpurii.

Pentru prun este dău­nător şi excesul de umiditate atât din sol, cât şi din atmosferă. Excesul de apă din sol este mai greu suportat de pomii altoiţi pe zarzăr şi mai uşor de suportat de cei altoiţi pe prun franc.

Ploile reci din timpul înfloririi, împiedică polenizarea şi fecundarea, pot adesea compromite recolta. Umiditatea relativă ridicată a aerului favorizează atacul unor boli criptogamice produse de: Monilia, Xanthomonas, Polystigma.

Cerinţele faţă de lumină

Acestea situează prunul în grupa spe­ciilor cu cerinţe mijlocii. Ele sunt satisfăcute în majoritatea zonelor din ţară.

În zonele nordice şi pe expoziţii nordice, lumina şi implicit căldura devin insuficiente pentru unele soiuri mai exigente la aceşti factori („Nectarina roşie”, „Agen”, „Stanley” etc). În aceste condiţii, pornii devin mai sensibili la ger, produc puţin, iar fructele sunt mai mici, slab colorate, cu un conţinut redus în zaharuri.

Lumina devine insuficientă şi în plantaţiile prea dese sau în coroanele unor soiuri cu capacitate mare de lăstărire, la care porţiunile umbrite se degarnisesc rapid.

Cerinţele faţă de sol

Prunul poate creşte şi rodi bine aproape pe toate tipurile de sol, dacă ceilalţi factori climatici sunt în limite normale; solul trebuie sa fie fertil, aerat, sa aiba un pH optim 5,8-7,2; conţinutul de calciu activ în sol să nu fie mai mare de 10%.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece