Plantarea pomilor toamna
Suntem inca in Octombrie, in plin sezon de plantari de pomi. Plantarea lor toamna este mai eficientă decat cea de primăvară, deoarece rădăcinile puieților vor avea un contact mai strans cu solul şi vor pleca în vegetație cu cel puțin 2 săptămani mai devreme decat cei plantați primăvara.

29 Octombrie 2020, 09:56
Foarte important este să achiziționați pomii, direct de la pepiniere autorizate, care să vă ofere material săditor certificat, autentic, sănătos, etichetat individual, iar pomii să fie bine hidratați si cu sistemul radicular întreg.
Iata pasii de lucru:
Alegerea terenului
Este de preferat că solul pentru plantat să fie cât mai bogat în minerale, să fie ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, dar și solurile brun-roșcate de pădure.
Săpatul gropilor
Este recomandat ca gropile în care veti planta pomii să fie săpate cu câteva sapt înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, se activează si microflora din sol și pământul se aereaza.
Gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 de centimetri și lătime de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Rădăcinile pomilor vor avea suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.
Inainte de plantare, pomii trebuie sa fie bine hidratați; astfel se pot imersa rădăcinile intr-un vas cu apă pentru o perioadă de cca. 24 -48 ore.
Fasonarea rădăcinilor
Are rolul de a de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt cele responsabile de prinderea pomilor, așa că acestea trebuie să fie cât mai lungi, dacă nu sunt rănite. În cazul rădăcinilor de schelet care prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la baza, pentru a stimula creșterea unora noi și sănătoase.
Mocirlirea rădăcinilor
Se scufunda rădăcinile pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit sau mraniță, compost și apă, cu rolul de a stimula vindecarea rănilor și de asigura creșterea noilor rădăcini, de a asigura umiditatea necesară rădăcinilor, ajutand si la mai bună aderare a acestora la sol.
Plantarea pomilor
Imediat după mocirlire, pomii trebuie plantați, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini. Este foarte important ca la plantare punctul de altoire să nu fie îngropat, respectiv să rămână deasupra nivelului solului, cu cca. 2 - 3 cm. Ulterior se va adăuga pământ progresiv și se va tasa energic, astfel încât să nu rămână spații de aer, intre rădăcini și sol.
Udarea pomilor - după plantare, se vor uda cu cantități generoase de apă, in funcție de deficitul de apă din sol; pe lângă hidratare, apa, are rolul și de așezare a solului, pe lângă radacini, respectiv eliminarea spațiilor de aer, dintre rădacini și sol. După udare, se mai poate repeta procesul de tasare a solului, pentru o bună prindere a pomilor.
Tutorarea pomilor- se va monta un tutore fiecărui pom, de care aceștea vor fi palisați, pentru a preveni aplecarea acestora la vant, in sezonul rece.
Mușuroirea pomilor proaspăt plantați - după ce pomii au fost plantați se va trece la ridicarea unui mușuroi, înalt de cca 30 cm, care se va tine până în primăvara ( luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă, in care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului.