Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:13

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a nu se altera. În principiu, toate legumele și fructele care se depozitează trebuie ținute într-un spațiu aerisit și la distanță unele de altele. Nu se depozitează fructe și legume care au fost lovite sau prezintă urme de mucegai. De asemenea, nu se spală, doar se curață de pământ și se lasă la uscat.

Legumele și fructele pot fi păstrate în ladițe de lemn-plastic, hârtie, nisip, ceară, sare sau chiar în pământ, în sanțuri săpate special.

Pivnițele răcoroase și întunecate, podurile, sunt perfecte pentru depozitarea acestora.

Spațiile de depozitare trebuie pregătite:

  • ție la igrasie, condens, mucegai, praf, umiditate - de eliminat acești factori înainte de depozitatea legumelor și fructelor. Ideal, ar fi instalarea unui sistem de ventilație, precum și termoizolarea pereților, pentru ca factori precum temperatura și umiditatea sa fie asigurați la optim;
  • verificarea stării rafturilor-rezistența acestora, a locurilor de depozitare;
  • spațiul trebuie folosit și pe înălțime, așa că este bine de montat rafturi înalte, dacă sunt ușor accesibile;
  • starea materialelor în care urmează să fie depozitate fructele și legumele este importantă - dacă lemnul este putrezit, la fel se va întâmpla și cu fructele din ladițele respective. Materiale precum PVC-ul, metalul, ceramica, vopseaua antifungică mențin un mediu potrivit pentru depozitare.
  • temperatura optimă din spațiul de depozitare nu ar trebui să depășească 4-5 grade Celsius, la fel ca în frigider. Trebuie montat un termometru pentru monitorizarea temperaturii. Legumele și fructele depozitate peste iarnă nu trebuie expuse unor temperaturi de îngheț.

Atunci când depozitați borcane și conserve de legume și fructe, pe care tocmai le-ați pregătit luna aceasta, ele trebuie să fie reci, pentru a nu pune în pericol produsele aflate deja în spațiul de depozitare.

Locul de depozitare trebuie să fie întunecat. Dacă există totuși o ferestră în încăpere, filtrați lumina și asigurați-vă că razele soarelui nu cad direct pe produse.

Umiditatea în beci ar trebui să se încadreze între 60-65%, însă multe legume, printre care și cartofii, au nevoie de o umiditate mai mare, de 80-85%. Umiditatea poate fi controlată cu ajutorul unui umidificator sau a unui dezumidificator, după caz.

Aerisirea spațiului de depozitare este importantă, pentru că ajută să se păstreze o temperatură potrivită; cărbunele sau lavanda uscată absorb cu succes mirosurile neplăcute din spațiile de depozitare.

Produsele depozitate trebuie verificate săptămânal sau o dată la două săptămâni.

Din moment ce condițiile de păstrare sunt specifice în funcție de specie si soi, timpul de depozitare pentru fructe și legume diferă foarte mult.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece