Tot ce vrei să știi despre cătină - IV
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 10:53
Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate.
Întrucât oxidează uşor şi astfel îşi schimbă nu numai culoarea, ci şi gustul, fructele nu trebuie să vină în contact cu metale. De aceea, se folosesc linguri din lemn şi vase din ceramică sau email.
Prelucrate cu atenţie, se toarnă pe cât posibil în sticle deschise la culoare, bine închise şi se păstrează la rece şi la întuneric, conţinutul de vitamine rămânând nealterat chiar şi după o depozitare îndelungată.
Suc natural si biostimulator de cătină
La 1kg de fructe de cătină coapte se adaugă aceeaşi cantitate de zahăr. Fructele, care pot fi mai întâi zdrobite, se fierb uşor cu 200ml apă, timp de 15 – 20 minute. Terciul se strecoară sau se pasează, iar sucul se îndulceşte. Se toarnă în sticle încă fierbinte şi se sterilizează la 85°C timp de 20 minute (când se pregăteşte pentru păstrare îndelungată).
Cele mai sănătoase variante sunt cele în care se utilizează zahăr alb din trestie de zahăr sau se îndulceşte cu miere sau suc de pere.
Cine dispune de un vaporizator dă fructele de cătină concomitent cu zahărul în storcător şi toarnă sucul în sticle preîncălzite.
Fructele de cătină pot fi transformate în suc cu ajutorul unei centrifuge. Sucul proaspăt poate fi depozitat pur sau în amestec cu aceeaşi cantitate de zahăr, până la un an. Pentru a împiedica fermentaţia, se poate pune o peliculă fină de ulei, ca dop de aer.
Sirop de cătină
Metoda 1.
Se zdrobesc 1kg de fructe de cătină şi se amestecă cu ¾ l apă fierbinte. Vasul se acoperă fest cu hârtie de pergament şi se lasă la rece şi întuneric timp de 24 de ore. Se filtrează şi se adaugă până la 1kg de zahăr şi 3 linguriţe de suc de citrice. Se toarnă în sticle mici (250 – 500ml) şi se sterilizează la 70°C, 20 de minute. Sticlele se închid cu capace (dopuri) din plastic (cauciuc).
Metoda 2.
Fructele de cătină se spală, se scurg de apă, după care se introduc în storcătorul de fructe sau se foloseşte dispozitivul pentru separarea seminţelor la sucul de roşii, astfel obţinându-se sucul de cătină. Randamentul în suc este de aproximativ 60 – 65%. Sucul astfel obţinut conţine un procent însemnat de pulpă de fruct şi din el se poate obţine sirop nectarizat de cătină sau se poate lăsa una sau două zile la limpezit, fără riscul de a intra în fermentaţie datorată acidităţii ridicate.
Atât pentru siropul nectarizat, cât şi pentru cel limpede este necesar un litru suc de fructe şi 1,8 – 2kg zahăr, ce se amestecă continuu, pe plită, până la dizolvarea completă a zahărului. Temperatura siropului în timpul agitării nu trebuie să depăşească 40 – 45°C. Se toarnă cald în sticle, după care se depozitează.