Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Tot ce vrei să știi despre cătină - V
Foto: Аля Тон, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 10:56

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate.

Întrucât oxidează uşor şi astfel îşi schimbă nu numai culoarea, ci şi gustul, fructele nu trebuie să vină în contact cu metale. De aceea, se folosesc linguri din lemn şi vase din ceramică sau email.

Gem de cătină

1. 0,5 l suc de cătină se amestecă cu 0,5 kg zahăr şi se fierbe, amestecând permanent, până la consistenţa siropului. Se toarnă în borcane curate şi se acoperă cu celofan. Simplu şi bun!

2. 1,250kg fructe de cătină de opăresc cu un pahar de apă până devin păstoase, iar după răcire acestea se trec prin sită, pentru a separa sâmburii. Pasta astfel obţinută se amestecă cu 750 – 800g zahăr şi se fierbe până la consistenţa dorită. După ce se răceşte, se pune în borcane şi se depozitează.

Gemul de cătină poate fi asortat şi cu diverse alte fructe, cum ar fi: cireşe, vişine, prune, zmeură, coacăze.

Marmeladă din amestec de cătină şi alte fructe

Se amestecă 0,5l de suc de cătină cu 1 Kg de fructe tăiate mărunt. Se pretează foarte bine soiurile cu mai puţin acid în fruct şi care nu posedă o aromă prea intensă, precum pere, pepene şi dovleac. Se amestecă cu 0,250+0,5kg zahăr şi se fierb 15 – 20 de minute, amestecând continuu până la proba de marmeladă. Cătina se combină bine şi cu măceşele. Simplu şi bun!

Îngheţată de cătină

Sunt necesare 3 ouă, 250g zahăr, 250g frişcă bătută spumă, 300ml suc de cătină limpezit.

Într-un castron, albuşurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul şi o lingură cu rom, apoi se bat în continuare până se întăresc din nou. Se pun apoi gălbenuşurile şi sucul de fructe, iar castronul se aşează pe un vas cu apă clocotită. Compoziţia se bate 8 – 10 minute cu telul, insistând pe fundul castronului până când se leagă ca o smântână subţire. După ce se răceşte compoziţia, se adaugă frişca, care se amestecă uşor prin răsturnare ca să nu se lase spuma.

Compoziţia se deşartă în cupe de sticlă sau în tăviţe speciale care se introduc în congelator. Simplu şi bun!

Băutură răcoritoare din cătină

  • 60ml suc de cătină proaspăt stors;
  • 40ml nectar de piersică;
  • 20ml cafea;
  • 20ml sirop de zahăr.

Toate acestea se amestecă; se pot pune şi felii de portocale şi cuburi de gheaţă într-un vas de sticlă şi se completază cu şampanie sau apă minerală, 60ml.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I