Tot ce vrei să știi despre cătină - V
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 10:56
Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate.
Întrucât oxidează uşor şi astfel îşi schimbă nu numai culoarea, ci şi gustul, fructele nu trebuie să vină în contact cu metale. De aceea, se folosesc linguri din lemn şi vase din ceramică sau email.
Gem de cătină
1. 0,5 l suc de cătină se amestecă cu 0,5 kg zahăr şi se fierbe, amestecând permanent, până la consistenţa siropului. Se toarnă în borcane curate şi se acoperă cu celofan. Simplu şi bun!
2. 1,250kg fructe de cătină de opăresc cu un pahar de apă până devin păstoase, iar după răcire acestea se trec prin sită, pentru a separa sâmburii. Pasta astfel obţinută se amestecă cu 750 – 800g zahăr şi se fierbe până la consistenţa dorită. După ce se răceşte, se pune în borcane şi se depozitează.
Gemul de cătină poate fi asortat şi cu diverse alte fructe, cum ar fi: cireşe, vişine, prune, zmeură, coacăze.
Marmeladă din amestec de cătină şi alte fructe
Se amestecă 0,5l de suc de cătină cu 1 Kg de fructe tăiate mărunt. Se pretează foarte bine soiurile cu mai puţin acid în fruct şi care nu posedă o aromă prea intensă, precum pere, pepene şi dovleac. Se amestecă cu 0,250+0,5kg zahăr şi se fierb 15 – 20 de minute, amestecând continuu până la proba de marmeladă. Cătina se combină bine şi cu măceşele. Simplu şi bun!
Îngheţată de cătină
Sunt necesare 3 ouă, 250g zahăr, 250g frişcă bătută spumă, 300ml suc de cătină limpezit.
Într-un castron, albuşurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul şi o lingură cu rom, apoi se bat în continuare până se întăresc din nou. Se pun apoi gălbenuşurile şi sucul de fructe, iar castronul se aşează pe un vas cu apă clocotită. Compoziţia se bate 8 – 10 minute cu telul, insistând pe fundul castronului până când se leagă ca o smântână subţire. După ce se răceşte compoziţia, se adaugă frişca, care se amestecă uşor prin răsturnare ca să nu se lase spuma.
Compoziţia se deşartă în cupe de sticlă sau în tăviţe speciale care se introduc în congelator. Simplu şi bun!
Băutură răcoritoare din cătină
- 60ml suc de cătină proaspăt stors;
- 40ml nectar de piersică;
- 20ml cafea;
- 20ml sirop de zahăr.
Toate acestea se amestecă; se pot pune şi felii de portocale şi cuburi de gheaţă într-un vas de sticlă şi se completază cu şampanie sau apă minerală, 60ml.