Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură

'Din bunătăţile pădurii' se numeşte primul workshop delicios organizat de Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Universitatea Oradea.

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură
Foto: pixabay

12 Ianuarie 2024, 21:08

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Universităţii, evenimentul a avut loc joi şi a fost coordonat de şef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiţă Crainic. Au participat cadre didactice, studenţi şi colaboratori ai Departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră, şefi de ocoale silvice din judeţul Bihor, foşti studenţi care lucrează în domeniu.

'Este prima ediţie desfăşurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii', a explicat Cristian Ghiţă Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenţilor din anul I.

'Ei trebuie să ştie, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăţi, să spun aşa... Să nu vadă doar buşteanul din rampă', a precizat Crainic.

După cum afirmă organizatorii, prin acest workshop s-a dorit să prezinte o imagine 'completă şi complexă asupra potenţialului forestier al României', dar şi să puncteze aspecte concrete legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase şi nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.

În cadrul evenimentului ştiinţific au fost prezentare rezultatele unor cercetări şi aplicaţii din domeniul silvic. Participanţii au discutat despre potenţialul apicol la pădurilor şi producţia de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic şi avansate modalităţi de corelare a acestora cu normativele în vigoare.

Un interes deosebit a suscitat şi prezentarea unor oportunităţi de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. 'Un fost student al facultăţii noastre deţine singura exploataţie de acest tip din judeţul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularităţile acestei afaceri şi, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potenţial însemnat, neexploatat', a subliniat Crainic.

Gazdele şi invitaţii lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură şi Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv şi de ciuperci, pastramă de mistreţ şi cerb, mezeluri din mistreţ, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merişoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obţinută din fondul forestier. AGERPRES

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Actualitatea agricola 08 Decembrie 2025, 13:51

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul

Pe măsură ce toamna se apropie de final, grijile economice ale românilor nu par să se risipească. Prețurile au crescut în...

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2025, 14:16

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină

Agricultorii care doresc să beneficieze de facilități fiscale pentru combustibilul necesar lucrărilor agricole de anul viitor...

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 13:22

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării

Menținerea în viață a soiurilor tradiționale a devenit o cursă contra cronometru desfășurată cu resurse critice, situație...

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 12:35

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează tot mai vizibil agricultura românească. Seceta prelungită, valurile de căldură și ploile...

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Actualitatea agricola 29 Noiembrie 2025, 09:49

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei

România se află într-un punct de cotitură agricolă fără precedent, unde metodele tradiționale de cultivare nu mai garantează...

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2025, 10:10

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane

Teama că virusul pestei porcine africane ar putea fi reintrodus în țară prin intermediul produselor de import l-a determinat...

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2025, 09:47

Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023

Rapița se află pe primul loc în topul culturilor tratate cu produse de protecție a plantelor în 2023, depășind...

Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023
Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025
Actualitatea agricola 27 Noiembrie 2025, 16:11

Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025

O injecție financiară masivă, vitală pentru sectorul agricol în acest prag de iarnă, a fost confirmată oficial de Agenția de...

Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025