Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură

'Din bunătăţile pădurii' se numeşte primul workshop delicios organizat de Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Universitatea Oradea.

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură
Foto: pixabay

12 Ianuarie 2024, 21:08

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Universităţii, evenimentul a avut loc joi şi a fost coordonat de şef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiţă Crainic. Au participat cadre didactice, studenţi şi colaboratori ai Departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră, şefi de ocoale silvice din judeţul Bihor, foşti studenţi care lucrează în domeniu.

'Este prima ediţie desfăşurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii', a explicat Cristian Ghiţă Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenţilor din anul I.

'Ei trebuie să ştie, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăţi, să spun aşa... Să nu vadă doar buşteanul din rampă', a precizat Crainic.

După cum afirmă organizatorii, prin acest workshop s-a dorit să prezinte o imagine 'completă şi complexă asupra potenţialului forestier al României', dar şi să puncteze aspecte concrete legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase şi nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.

În cadrul evenimentului ştiinţific au fost prezentare rezultatele unor cercetări şi aplicaţii din domeniul silvic. Participanţii au discutat despre potenţialul apicol la pădurilor şi producţia de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic şi avansate modalităţi de corelare a acestora cu normativele în vigoare.

Un interes deosebit a suscitat şi prezentarea unor oportunităţi de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. 'Un fost student al facultăţii noastre deţine singura exploataţie de acest tip din judeţul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularităţile acestei afaceri şi, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potenţial însemnat, neexploatat', a subliniat Crainic.

Gazdele şi invitaţii lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură şi Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv şi de ciuperci, pastramă de mistreţ şi cerb, mezeluri din mistreţ, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merişoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obţinută din fondul forestier. AGERPRES

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice