Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură

'Din bunătăţile pădurii' se numeşte primul workshop delicios organizat de Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Universitatea Oradea.

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură
Foto: pixabay

12 Ianuarie 2024, 21:08

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Universităţii, evenimentul a avut loc joi şi a fost coordonat de şef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiţă Crainic. Au participat cadre didactice, studenţi şi colaboratori ai Departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră, şefi de ocoale silvice din judeţul Bihor, foşti studenţi care lucrează în domeniu.

'Este prima ediţie desfăşurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii', a explicat Cristian Ghiţă Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenţilor din anul I.

'Ei trebuie să ştie, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăţi, să spun aşa... Să nu vadă doar buşteanul din rampă', a precizat Crainic.

După cum afirmă organizatorii, prin acest workshop s-a dorit să prezinte o imagine 'completă şi complexă asupra potenţialului forestier al României', dar şi să puncteze aspecte concrete legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase şi nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.

În cadrul evenimentului ştiinţific au fost prezentare rezultatele unor cercetări şi aplicaţii din domeniul silvic. Participanţii au discutat despre potenţialul apicol la pădurilor şi producţia de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic şi avansate modalităţi de corelare a acestora cu normativele în vigoare.

Un interes deosebit a suscitat şi prezentarea unor oportunităţi de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. 'Un fost student al facultăţii noastre deţine singura exploataţie de acest tip din judeţul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularităţile acestei afaceri şi, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potenţial însemnat, neexploatat', a subliniat Crainic.

Gazdele şi invitaţii lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură şi Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv şi de ciuperci, pastramă de mistreţ şi cerb, mezeluri din mistreţ, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merişoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obţinută din fondul forestier. AGERPRES

122 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor şi autorităţilor locale
Actualitatea agricola 30 Iulie 2025, 11:43

122 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor şi autorităţilor locale

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a plătit în intervalul 1 - 28 iulie 2025 fonduri nerambursabile de 121,98...

122 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor şi autorităţilor locale
CCF: Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agricol prin creşterea preţurilor materiei prime
Actualitatea agricola 29 Iulie 2025, 11:48

CCF: Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agricol prin creşterea preţurilor materiei prime

Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agricol prin creşterea preţurilor materiei prime pentru industriile care obţin...

CCF: Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agricol prin creşterea preţurilor materiei prime
FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverinţelor APIA
Actualitatea agricola 28 Iulie 2025, 11:53

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverinţelor APIA

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) garantează creditele punte ale...

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverinţelor APIA
Dolj: Culturile de porumb din zonele neirigate, calamitate în proporţie de 100% din cauza secetei
Actualitatea agricola 28 Iulie 2025, 11:51

Dolj: Culturile de porumb din zonele neirigate, calamitate în proporţie de 100% din cauza secetei

În judeţul Dolj, culturile de porumb din zonele neirigate vor fi calamitate în acest an în proporţie de 100% din cauza...

Dolj: Culturile de porumb din zonele neirigate, calamitate în proporţie de 100% din cauza secetei
Fermierii cer soluții concrete pentru salvarea culturilor, aflate sub asediul secetei
Actualitatea agricola 28 Iulie 2025, 11:35

Fermierii cer soluții concrete pentru salvarea culturilor, aflate sub asediul secetei

Seceta severă care a cuprins România în vara acestui an a afectat grav culturile agricole, în special cele de primăvară,...

Fermierii cer soluții concrete pentru salvarea culturilor, aflate sub asediul secetei
Lipsa ploilor a compromis culturile din mai multe zone ale județului Alba
Actualitatea agricola 28 Iulie 2025, 11:22

Lipsa ploilor a compromis culturile din mai multe zone ale județului Alba

Agricultorii din județul Alba se confruntă cu pierderi majore, după ce seceta pedologică prelungită a afectat aproximativ...

Lipsa ploilor a compromis culturile din mai multe zone ale județului Alba
Noul Cod silvic va cuprinde amenzi mai mari pentru persoanele care hrănesc urşii
Actualitatea agricola 26 Iulie 2025, 21:55

Noul Cod silvic va cuprinde amenzi mai mari pentru persoanele care hrănesc urşii

Un studiu bazat pe probe ADN realizat de Ministerul Mediului arată că în România există între 10.000 şi 12.000 de urşi, de...

Noul Cod silvic va cuprinde amenzi mai mari pentru persoanele care hrănesc urşii
Agricultura românească are viitor doar prin asociere și inovare, avertizează ministrul Barbu
Actualitatea agricola 26 Iulie 2025, 13:36

Agricultura românească are viitor doar prin asociere și inovare, avertizează ministrul Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că viitorul agriculturii româneşti stă în asocierea fermierilor și în...

Agricultura românească are viitor doar prin asociere și inovare, avertizează ministrul Barbu