Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură

'Din bunătăţile pădurii' se numeşte primul workshop delicios organizat de Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Universitatea Oradea.

Bihor: 'Din bunătăţile pădurii' - primul workshop delicios al studenţilor orădeni la Silvicultură
Foto: pixabay

12 Ianuarie 2024, 21:08

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Universităţii, evenimentul a avut loc joi şi a fost coordonat de şef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiţă Crainic. Au participat cadre didactice, studenţi şi colaboratori ai Departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră, şefi de ocoale silvice din judeţul Bihor, foşti studenţi care lucrează în domeniu.

'Este prima ediţie desfăşurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii', a explicat Cristian Ghiţă Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenţilor din anul I.

'Ei trebuie să ştie, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăţi, să spun aşa... Să nu vadă doar buşteanul din rampă', a precizat Crainic.

După cum afirmă organizatorii, prin acest workshop s-a dorit să prezinte o imagine 'completă şi complexă asupra potenţialului forestier al României', dar şi să puncteze aspecte concrete legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase şi nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.

În cadrul evenimentului ştiinţific au fost prezentare rezultatele unor cercetări şi aplicaţii din domeniul silvic. Participanţii au discutat despre potenţialul apicol la pădurilor şi producţia de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic şi avansate modalităţi de corelare a acestora cu normativele în vigoare.

Un interes deosebit a suscitat şi prezentarea unor oportunităţi de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. 'Un fost student al facultăţii noastre deţine singura exploataţie de acest tip din judeţul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularităţile acestei afaceri şi, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potenţial însemnat, neexploatat', a subliniat Crainic.

Gazdele şi invitaţii lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură şi Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv şi de ciuperci, pastramă de mistreţ şi cerb, mezeluri din mistreţ, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merişoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obţinută din fondul forestier. AGERPRES

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2024, 12:37

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii

Direcţia Silvică Buzău va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte tipuri de arbori în solarii, printr-un...

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Actualitatea agricola 10 Decembrie 2024, 13:09

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească

Grupul AGRI Novator, format din absolvenți ai programelor Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenori în Agricultura...

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 16:12

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor

Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru agricultorii din România, însă cooperativele agricole s-au dovedit a fi o...

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 15:53

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Violeta Muşat, participă luni, 9...

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Actualitatea agricola 06 Decembrie 2024, 11:58

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii

Consumatorii se pot bucura de primele tomate, ardei gras sau castraveţi, produse local în sere și solarii, care au început să...

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Actualitatea agricola 05 Decembrie 2024, 16:06

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad

Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la mistreți din două fonduri de...

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 14:48

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei

Guvernul României a decis să aloce 125 milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, acoperind costurile...

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:56

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață

Anul 2024 a fost unul dificil pentru viticultorii români, marcat de o scădere a producției cu 25% față de 2023, conform...

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață