Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

Noi studii privind furajarea animalelor arată că șrotul de in și camelina sunt plante care produc efecte benefice. Modul de hrănire influențează clar calitatea tuturor produselor furnizate de animale, gustul cărnii de porc hrănit cu porumb, fiind un exemplu dovedit de ani buni.

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

02 Iunie 2021, 09:39

Cercetătorii își propun, însă, să determine modul în care hrana pe care o consumăm să devină, în același timp, și un medicament, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Alimentele cu care ne hrănim să acționeze și pentru prevenirea și chiar vindecarea unor afecțiuni. Este vorba despre așa-numitele „alimente funcționale”.

O cale de obținere a acestor alimente funcționale este furajarea animalelor cu nutrețuri speciale.

Astfel, în carnea lor se vor regăsi compuși precum polifenoli, acizi grași polinesaturați și o seamă de alți compuși naturali, cu o acțiune preventivă împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive, inflamatorii, etc.

Aceeași categorie de compuși poate fi făcută să se regăsească în ouă, lapte și produse lactate.

Un exemplu în acest sens îl constituie cercetările efectuate de specialiștii români referitoare la utilizarea camelinei în alimentația animalelor. Concluziile mai multor ani de studii au demonstrat că includerea uleiului de camelină în rețetele de furaje combinate determină o creștere importantă a calității cărnii animalelor.

Camelina este și o sursă importantă de subproduse, întrucât după extracția uleiului rămân cantități însemnate de plantă cu un conținut valoros în lipide, dar și în proteină (apropiat de cel al șrotului de soia), care pot fi folosite ca șrot.

Dar prețul șrotului de camelină este aproximativ pe jumătate față de cel de soia. Astfel, înlocuirea șrotului de soia cu șrot de camelină poate aduce beneficii suplimentare fermierului.

De asemenea, ca și în cazul uleiului de camelină, datorită conținutului ridicat în acizi grași polinesaturați, în special a acizilor grași n-3 (30-35%), determină îmbunătățirea calității cărnii.

O altă direcție de cercetare s-a îndreptat către modul prin care anumite adaosuri alimentare pot îmbunătăți calitatea ouălor.

Studiile au demonstrat că utilizarea în furajele găinilor ouătoare a plantelor vegetale bogate în acizi grași polinesaturați sau a celor care reprezintă surse naturale de antioxidanți este o cale naturală de îmbogățire a calității oului.

Un rezultat nesperat a fost și acela că se prelungește perioada de păstrare a prospețimii oului. Sursele vegetale bogate în componentele menționate , sunt șrotul de in, șrotul de mazăre, șrotul de rapiță.

Foto: pixabay

Etichete : furaje animale
Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice