LAPAR: Fermierul român produce necompetitiv; se cumpără preţuri, nu calitate
Fermierul român produce necompetitiv, iar pe piaţa din România nu se vând produse româneşti, ci se cumpără preţuri, nu calitate, a afirmat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

29 Octombrie 2020, 09:54
'Am un mare semn de întrebare. Discutăm de plan strategic cincinal, cum era înainte, dar acest plan din punctul meu de vedere trebuie să-l regăsim într-un Plan de Dezvoltare Naţional pe o perioadă lungă.
Trebuie să intre într-o matrice şi aş vrea să discutăm peste un an sau doi de o profitabilitate pe unitatea de suprafaţă sau pe ramura de activitate. Noi discutăm foarte puţin cu specialiştii în economie.
Am auzit că intră foarte mulţi bani în agricultura României, dar vă spun că, dacă vine cineva care nu lucrează în domeniul agricol, se îngrozeşte că 'Uitaţi câţi bani intră în buzunarele fermierilor!'.
Fermierul român produce necompetitiv. Uitaţi-vă pe piaţa românească şi vedeţi că nu produsele româneşti se vând, ci noi cumpărăm preţuri, nu calitate. România este o ţară preponderent agrară şi agricultura trebuie să fie baza dezvoltării economiei naţionale.
Haideţi să începem să dezvoltăm centre economice, zootehnia! Noi omorâm toţi porcii şi ce facem? Importăm într-o veselie în ţara aceasta. Nu vreau să fiu critic, dar trebuie să vedem punctele critice pe care le avem şi să începem să le rezolvăm. Trebuie să fim mult mai uniţi, mi se pare că suntem prea dezbinaţi', a declarat Vasile.
Acesta a adăugat că, pe zona ecologică, România are produse de calitate, dar acestea reprezintă, de fapt, materie primă care se exportă odată cu forţa de muncă.
'Legat de acest Green Deal, nici nu ar trebui să intrăm în aceste discuţii. Din contră, este un subiect de a ne aduce la acelaşi nivel de subvenţii. România produce produse de calitate din punct de vedere ecologic.
Dacă ne referim la amprenta de carbon, o să vedeţi că produsele româneşti sunt net superioare. Nu găsim aceste pesticide în produsul nostru finit, care de fapt este materie primă pe care o exportăm odată cu forţa de muncă.
Acesta este un alt subiect destul de sensibil în România. Dacă ne uităm pe statistica europeană, vedem că suntem ţara cu cea mai negativă creştere a populaţiei şi cu indicele demografic cel mai scăzut.
Mai discutăm despre sistemele de irigaţii. Da, sunt foarte multe sume, dar noi facem mai mult cantitativ decât calitativ. Aş vrea ca, atunci când dăm drumul la un sistem de irigaţii, să meargă direct la acel fermier. Discutăm foarte puţin în economia României de productivitate şi profit.
Degeaba aduc în piaţa agricolă română aceste subvenţii. Rămân îngrozit când mă uit la preţurile pe care le avem noi pe toate inputurile, pe tot ce înseamnă mecanizare, digitalizare. Sunt preţuri colosal de mari, în comparaţie cu colegii din Vest', a subliniat şeful LAPAR.
Sursa: agerpres
Foto: pixabay