Ascultă Radio Antena Satelor Live

România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască

România este considerată o putere agricolă în Uniunea Europeană, cu terenuri fertile și condiții pedoclimatice excelente.

România importă mălai și carne, în timp ce fermele autohtone se zbat să supraviețuiască
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Martie 2025, 14:49

Cu toate acestea, rămâne dependentă de importuri de produse agroalimentare de bază. Cum s-a ajuns aici și ce soluții există pentru a înclina balanța în favoarea producției interne?

„Soluția e la noi, românii: să alegem produse autohtone și să susținem procesarea în România”, spune George Scarlat, vicepreședintele Comisiei Economice și membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, invitat al realizatoarei Tatiana Mircea, în emisiunea „Viața la țară”.

„Exportăm porumb și importăm mălai din Ungaria. Ne lipsesc morile, unitățile de procesare și, mai ales, coerența în susținerea lanțului agroalimentar românesc”, a spus realizatoarea. Iar situația nu se oprește aici: România este și net importator de carne de porc, în ciuda potențialului zootehnic ridicat.

George Scarlat a explicat că, pentru a reechilibra balanța comercială negativă în domeniul agroalimentar, este esențial să dezvoltăm procesarea locală și, mai ales, să schimbăm comportamentul de consum.

„Totul pornește de la raft. Dacă românii aleg produsele autohtone, atunci procesatorii vor avea motiv și resurse să investească în producție locală. Să căutăm românește” a spus acesta.

Scarlat a subliniat că statul român a alocat fonduri importante în ultimii ani pentru sprijinirea procesatorilor, atât prin bugetul național, cât și prin programele europene. În paralel, sunt în derulare investiții în ferme de reproducție la porc, pasăre și bovine, pentru a relansa zootehnia.

Totuși, fără cerere susținută pentru produse românești, lanțul nu se poate închide.

„Dacă vrem carne românească, trebuie să o cerem. Dacă vrem legume procesate în România, trebuie să citim eticheta și să alegem conștient. Acolo unde nu vedem produs românesc, să nu cumpărăm. Acesta este un semnal important și pentru comercianți”, a declarat deputatul.

Întrebat despre diferențele de preț, Scarlat a explicat că formarea prețului la raft este dezechilibrată și că statul trebuie să intervină legislativ pentru a combate practicile comerciale neloiale.

„Nu este normal ca un morcov românesc să aibă un adaos de 50%, iar unul importat, un adaos de doar 10%. Așa consumatorul va alege, firesc, produsul mai ieftin – care, de cele mai multe ori, nu este românesc”, a punctat Scarlat.

În acest sens, a menționat existența unei legi care transpune Directiva Europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, dar și intenția de a o îmbunătăți pentru a proteja și mai eficient producătorii locali.

La finalul intervenției, George Scarlat a transmis un mesaj clar: „Haideți să consumăm românește. Să susținem produsele fabricate în România, în unități de procesare românești, din materii prime locale. Asta înseamnă locuri de muncă, economie locală și produse de calitate, cu gustul de altădată”.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români