Ascultă Radio Antena Satelor Live

Voucher în valoare de 3000 euro pentru fiecare producător - o posibilă măsură pentru sprijinirea agriculturii

Ținând cont de faptul că, Ministerul Agriculturii în continuare încercă să implementeze măsuri care nu au finalitatea scontată pentru producătorii agricoli care în continuare nu au unde să își vândă produsele, cât și faptul că prețul final al produselor agricole crește în permanență, diferența de preț rămânând în buzunarele intermediarilor.

Voucher în valoare de 3000 euro pentru fiecare producător - o posibilă măsură pentru sprijinirea agriculturii

04 Aprilie 2020, 08:59

Totodată, în contextul în care Ministerul Agriculturii nu a anunțat un sprijin imediat producătorilor agricoli (legumicultori, pomicultori, creșterea animalelor) având în vedere vremea rece și ninsorile care au fost în ultimul timp, ninsori care au cauzat de asemenea pierderi legumicultorilor, Federația Națională a Lucrătorilor, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Cooperativa Agricola Legume De Glodeanu Sărat, Organizația de Producători Tomate Com și Federația Națională a Sindicatelor Democratice din Agricultură vin cu următoarea propunere: Ministerul Agriculturii trebuie și poate să acorde producătorilor agricoli un voucher în cuantum de 3000 euro pentru fiecare producător agricol, respectiv pentru producătorii mici din sectorul legumicol, pomicol și de creștere a animalelor înscriși la APIA, indiferent de forma de orgnizare a acestora (persoana fizică, PFA,II,IF,SRL etc) precum și producătorilor agricoli care nu sunt înscriși la APIA dar fac parte dintr-o cooperativă sau grup de producători.

Aceasta este o măsură de natură să ajute producătorii agricoli mici, cu acest voucher pot achiziționa cele necesare continuării producție.

Solicităm acordarea acestui voucher ținând cont că in videoconferința miniștrilor Agriculturii din UE, Ministerul Agriculutii din România, conform documentului public de pe site-ul ministerului nu a abordat sub nicio formă problema micilor fermieri din sectorul legume-fructe. Este evident că Ministrul nu a fost informat de problemele sectorului legumicol de către Secretarul de Stat care are atribuții în acest domeniu.

Este surprinzător faptul că ministerul este mai preocupat de ”acordarea de sprijin sub formă de sumă forfetară pentru fermierii cei mai afectați din punct de vedere economic (clasa de mijloc- IMM -uri)”, numai că producătorii agricoli din sectorul legume-fructe și creșterea animalelor nu pot fi încadrați în, așa zisa ”clasă de mijloc”, fiind surprinzătoare preocupare ministerului de finanțarea IMM-urilor, care oricum au fost ajutate în momentul de față prin măsurile luate de guvern.

Dacă Secretarul de Stat care are în atribuții sectorul legumicol nu știe sau nu cunoaște faptul că ”Propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză.

Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autoritățile naționale vor dispune de o mai mare flexibilitate și vor putea reacționa mai rapid și mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va crește cu 66 %.

Noile norme vor continua să însoțească normele obișnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare.”, ori se vede faptul că nu există preocupare privind sectorul legume-fructe și ceea ce este mai grav nu am văzut preocupare în ceea ce privește asigurarea necesarului de legume proaspete populației.

Ceea ce este surprinzător este faptul că Ministrul Agriculturii are revenit asupra propriilor convingeri privitoare la Casa de Comerț Unirea, numind în cadrul Consiliului de Administrație doi reprezentanți și nu unul așa cum prevede statutul de înființare a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, respectiv Secretarii de Stat Florin Emil Dumitru şi George Scarlat potrivit unor surse deschise . Atragem atenția asupra propriului program de guvernare prin care Guvernul s-a angajat ”În contextul competiției internaționale acerbe pentru resurse, inclusiv pentru resurse alimentare, agricultura și industria asociată agriculturii trebuie să ne determine să acționăm decisiv pentru bunăstarea și securitatea alimentară a României”.

Ministerul agriculturii trebuie ia măsuri urgente în ceea ce privește comercializarea legumelor și nu numai, ori nu poate fi măsură urgentă să numești oameni în Consiliul de Administrație a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea și acest lucru se întâmplă tocmai atunci când producătorul agricol are nevoie de sprijin mai mult decât oricând. Oare responsabilii din minister și-au pus întrebarea de unde și cu ce prețuri o să își achiziționeze cetățenii români legumele și mielul de paște, se vede că nu, deoarece sunt blocați în tot felul de declarații, măsuri la nivel de promisiune, dar concret nimic. Care este politica privind prețurile de comercializarea legumelor, pentru că în spațiul public nu s-a văzut nimic . Se vede faptul că ministerului îi convine să lase legumicultorii la mâna samsarilor și să nu își asume nimic. Dar poate ar fi mai bine ca populația să cunoască faptul că cei care sunt responsabili cu bunăstarea și securitatea alimentară a României nu sunt în stare să facă nimic, degeaba spunem noi producătorii că nu avem unde să ne vindem produsele, degeaba venim cu propuneri, pentru că nu se face nimic, deși sunt persoane în cadrul ministerului care au această responsabilitate.

Se pare că cei doi Secretari de Stat și-au pregătit un scaun calduț în consiliul de administrație al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, acolo unde spuneau ca s-au sifonat cel puțin 2 milioane de euro.

Atragem atenția Ministerului Agriculturii că, dacă nu intervine urgent în sprijinul producătorilor agricoli mici și medii de legume, fructe în contextul pandemiei, a stării de urgență generate de aceasta și a măsurilor dispuse de autorități, producătorii agricoli vor avea pierderi mari deoarece pe de o parte nu își mai pot desface produsele, pe de altă parte vremea din ultimul timp dar și faptul că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu pandemia COVID-19.

Ori populația are nevoie de alimente, cu preponderență legume și fructe pentru imunitate, iar Ministerul Agriculturii are o dublă responsabilitate odată față de fermieri, față de populația din mediul rural dar și față de consumatori, iar măsurile trebuie luate atunci când se impun.

Noi am propus ministerului o serie de măsuri urgente, care se vede faptul că nu s-au materializat, în acest context am creat și o platforma de vânzare on-line ”Târgul Agro” pentru producătorii agricoli(legumicultori, pomicultori, crescători de animale etc), care doresc să își desfacă producția realizată într-un mod civilizat, dar și pentru micii antreprenori care au mici businessuri în domeniul agro-alimentar, catering, dar și primăriile pentru căminele de bătrâni, căminele de copii, spitale, etc deci și pentru stat de unde își pot achiziționa legume, carne, brânză, etc proaspete la preț de producător.

Poate în acest context Ministerul Agriculturii să devină partener într-un astfel de proiect, are datoria morală pentru cetățeni de a asigura produse proaspete la preț de producător . Nu înțelegem de ce lucrurile se fac numai la nivel declarativ, când în contextul pandemiei actuale dar și crizei economice care se prefigurează la orizont Ministerul Agriculturii ar trebui să fie mai prezent ca nici odată cu măsuri directe pentru producători să fie direct interesat ca produsele proaspete să ajungă pe masa cetățenilor. Să ia măsuri care ele însele generează venituri la bugetul de stat, menține locurile de muncă, atâtea câte mai sunt, dar menține și antreprenorii mici care cu greu și-au dezvoltat o afacere.

Informaţii utile privind microgranturile de 2000 Euro
Ghid accesare fonduri europene 14 Octombrie 2020, 12:40

Informaţii utile privind microgranturile de 2000 Euro

Pe 12 octombrie au fost deschise înscrierile în cadrul Măsurii 1- microgranturi din cadrul ajutoarelor de stat din fonduri...

Informaţii utile privind microgranturile de 2000 Euro
Sprijin financiar pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi
Ghid accesare fonduri europene 27 Septembrie 2020, 06:25

Sprijin financiar pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi

În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului...

Sprijin financiar pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi
Tinerii fermieri pot solicita fonduri nerambursabile pentru instalarea ca șefi de exploatații agricole
Ghid accesare fonduri europene 15 Iulie 2020, 12:50

Tinerii fermieri pot solicita fonduri nerambursabile pentru instalarea ca șefi de exploatații agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschide sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru submăsura 6.1...

Tinerii fermieri pot solicita fonduri nerambursabile pentru instalarea ca șefi de exploatații agricole
Ghidului Solicitantului pentru  submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Ghid accesare fonduri europene 09 Iulie 2020, 14:38

Ghidului Solicitantului pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță publicarea versiunii finale a Ghidului Solicitantului pentru...

Ghidului Solicitantului pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Fermierii pot depune la APIA cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină
Ghid accesare fonduri europene 09 Iulie 2020, 13:17

Fermierii pot depune la APIA cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie...

Fermierii pot depune la APIA cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină
Aproape 2 milioane de euro pentru sprijinirea înființării grupurilor de producători în sectorul pomicol
Ghid accesare fonduri europene 02 Iulie 2020, 09:10

Aproape 2 milioane de euro pentru sprijinirea înființării grupurilor de producători în sectorul pomicol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschide prima sesiune de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru...

Aproape 2 milioane de euro pentru sprijinirea înființării grupurilor de producători în sectorul pomicol
Subvenții pentru înverzirea solurilor, după recoltarea păioaselor
Ghid accesare fonduri europene 02 Iulie 2020, 09:06

Subvenții pentru înverzirea solurilor, după recoltarea păioaselor

Știați că există subvenții și pentru înverzirea solurilor după ce se recoltează pâioasele? APIA a acordat subvenții pentru...

Subvenții pentru înverzirea solurilor, după recoltarea păioaselor
Fonduri noi pentru fermierii români în valoare de 12,5 milioane de euro
Ghid accesare fonduri europene 01 Iulie 2020, 16:33

Fonduri noi pentru fermierii români în valoare de 12,5 milioane de euro

BERD și BEI pun la dispoziția fermierilor români fonduri noi în valoare de 12,5 milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată...

Fonduri noi pentru fermierii români în valoare de 12,5 milioane de euro