Ascultă Radio Antena Satelor Live

Certificări în Agricultură - Standardul GlobalG.A.P. (Bunele Practici Agricole)

Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, deschiderii catre piata europeana, mult mai bine reglementata, si, pe de alta, presiunii crescande a hypermaketurilor. GlobalGap este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate – fie ca vorbim de productia de legume sau fructe, de cultivarea cerealelor sau florilor, de cresterea animalelor si a pasarilor, de acvacultura sau de alte numeroase produse agricole.

09 Iulie 2014, 21:00

GlobalGAP are drept scop constientizarea impactului activitatii agricultorilor asupra consumatorilor, companiei si mediului, solicitand fermierilor sa urmeze un standard de performanta cu criterii bine definite. Standardul se bazeaza analizarea riscurilor procesului de productie pornind de la stadiul de seminte / material seminal pana la livrarea produsului final catre client. Standardul nu se adreseaza activitatilor din cadrul spatiilor de stocare – ambalare ori transportului in afara exploatatiilor agricole si este oferit sub forma unei acreditare internationala.

O alta abordare o reprezinta schema GMP+, Bune Practici Agricole. Fundatia acestui standard este determinata in parte de imbunatatirea continua in conformitate cu principiile ciclului "Plan, Do, Check, Act": se scrie ceea ce se va face, s-a facut ceea ce s-a scris si se poate dovedi ceea ce s-a facut. GMP + FSA nu defineste numai conditiile referitoare la facilitatile de productie a furajelor dar si pe cele privind depozitarea, transportul, procedurile, documentatia, s.a.

Obtinerea certificarii GMP+ garanteaza companiilor calitatea, sutenabilitatea, siguranta si increderea pentru un produs pe intreg lantul alimentar.

Prin certificarea a Bunelor practici de productie se realizeaza o consolidare importanta a sistemului de management al sigurantei alimentare, ce sporeste increderea clientilor in angajamentul companiei de a fabrica alimente sigure si de inalta calitate.

GlobalGAP a devenit o referinta cheie privind Bunele Practici Agricole in piata mondiala.

Certficarea GlobalGAP este un standard international acceptat si recunoscut de catre retaileri pentru productia primara, fiind utilizat in peste 80 de tari. Principiul fundamental este participarea egala a producatorilor si comerciantilor in definirea standardelor si a procedurilor de certificare.

Scopul principal al GlobalGAP este de a recastiga increderea consumatorilor fata de modul de producere a alimentelor in cadrul fermelor prin minimizarea efectelor devastatoare ale proceselor agricole asupra mediului, reducerea substante chimice folosite si asigurarea unei abordari responsabile a sanatatii si securitatii lucratorilor, cat si a bunastarii animalelor.

Acesta acopera intregul proces de productie, incepand cu intrari cum ar fi hrana pentru animale sau rasadurile, urmarind toti ceilalti parametri implicati pe parcurs si pana la plecarea produsului de la ferma. Domeniul de aplicare al certificarii conform GlobalGAP cuprinde productia de legume si fructe, cultivarea cerealelor si a florilor, cresterea animalelor si a pasarilor, acvacultura si alte numeroase produse agricole.

„În România, sunt 42 de producători care deja au obţinut certificarea. Există credinţa că este foarte greu pentru micii producători să obţină certificarea, dar experienţa noastră ne spune că nu este neapărat adevărat. Sigur că este nevoie de un sprijin, de consultanţă, de cooperative, de exemplu de sprijin din partea autorităţilor pentru a înţelege întregul concept al certificării, dar, după cum puteţi vedea în statistici, avem peste 16.000 de ferme care au sub 0,5 hectare, iar peste 30.000 de ferme au sub două hectare. Deci, se poate şi pentru fermierii mici să participe în acest sistem pentru a-şi exporta produsele", a declarat Kerstin Uhlig, manager corporate relation Global GAP, citat de Agerpres.

Certificarea este disponibilă şi pentru grupuri de producători, iar în acest caz fiecare membru al grupului trebuie să respecte standardele, a adăugat acesta. Dintre producătorii certificați, mai mult de două treimi sunt organizaţi în grupuri de fermieri.

În România, sunt 10 companii acreditate pentru certificarea Global GAP. Producătorii certificaţi sunt controlaţi anual, anunţat sau neanunţat, iar în cazul în care se constată abateri grave se poate ajunge până la retragerea certificării.

Global GAP este standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în cadrul activităţii desfăşurate şi reprezintă un corespondent al HACCP din industria alimentară. Obţinerea de către producători a unui certificat conform acestui standard este solicitată mai ales de marile lanţuri de hypermarketuri, de retaileri, de exportatori sau de reţelele de distribuţie şi este o condiţie contractuală obligatorie.

Global GAP este un standard recunoscut la nivel internaţional pentru producţia agricolă, fiind rezultatul mai multor ani de cercetare intensivă şi de colaborare cu experţi din industrie, producători şi comercianţi din întreaga lume. Scopul urmărit este acela ca producţia agricolă sigură şi durabilă să fie în avantajul fermierilor, comercianţilor şi consumatorilor din întreaga lume.

Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 15 Mai 2025, 21:50

Plan lunar de tratamente și vaccinări pentru păsări de curte

Adaptat pentru pui de o zi, găini adulte și loturi mixte. Se recomandă consultarea unui medic veterinar local, mai ales...

Plan lunar de tratamente și vaccinări pentru păsări de curte
Util in Agricultura 12 Mai 2025, 21:44

Bolile specifice păsărilor crescute în curte: ghid pentru gospodari

Creșterea păsărilor în curte – găini, rațe, curcani sau gâște – este o practică tradițională care oferă ouă și carne...

Bolile specifice păsărilor crescute în curte: ghid pentru gospodari
Util in Agricultura 11 Mai 2025, 21:38

Febra aftoasă la bovine: cauze, simptome, prevenire

Febra aftoasă este una dintre cele mai contagioase boli virale la animale, afectând în special bovinele, porcinele, ovinele...

Febra aftoasă la bovine: cauze, simptome, prevenire