Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 efecte negative ale utilizării de îngrășăminte

Ce se întâmplă atunci când fermierul ajunge în mijlocul naturii şi împrăştie îngrăşământ pe terenurile şi livezile sale? Ademenit de creşterea rapidă despre care a auzit, el aplică îngrăşăminte pomilor şi plantelor sale, fără a se gândi la influenţa acestora asupra ordinii naturale. Un îngrăşământ accelerează uşor creşterea culturilor, este lăudat din greu şi recomandat în lumea largă ca fiind eficace. Este subliniată doar eficienţa îngrăşământului şi nu se spune aproape nimic despre efectele sale negative.

07 Mai 2015, 13:48

Iată aici enumerate doar câteva efecte negative:

1. Îngrăşămintele accelerează creşterea culturilor, dar acest lucru este doar un efect temporar şi local, care nu compensează slăbirea inevitabilă a culturilor. Acest lucru este similar cu accelerarea rapidă a creşterii plantei cu ajutorul hormonilor.

2. Plantele slăbite de îngrăşăminte au o rezistenţă scăzută la boli şi dăunători şi sunt mai puţin capabile să depăşească alte obstacole în calea creşterii şi dezvoltării.

3. Aplicarea îngrăşămintelor în sol nu este, de obicei, la fel de eficientă ca în experimentele de laborator. De exemplu, s-a constatat recent că în jur de 30% sută din componentele de azot ale sulfatului de amoniu aplicat în orezării sunt denitrificate de microorganismele din sol şi se pierd în atmosferă.

Mai mult de 70% din cele „trei mari” (sulfat de amoniu, super-fosfat şi sulfat de potasiu) sunt de fapt acid sulfuric concentrat care creşte aciditatea solului, cauzând mari daune, atât direct, cât şi indirect.

4. În fiecare an, aproximativ 1,8 milioane de tone de acid sulfuric sunt aruncate pe terenurilor agricole din Japonia sub formă de îngrăşământ. Acest îngrăşământ acid suprimă şi ucide microorganismele din sol, perturbă şi deteriorează solul într-un mod care poate provoca, într-o zi, dezastrul agriculturii japoneze.

5. O problemă majoră care derivă din utilizarea îngrăşămintelor este deficitul de oligoelemente. Nu doar că am ucis solul bazându-ne prea mult pe îngrăşămintele chimice; producţia agricolă pornind de la un număr restrâns de nutrienţi a condus la carenţa de oligoelemente esenţiale pentru culturi. Recent, problema a atins proporţii alarmante în pomicultură şi, de asemenea, s-a remarcat ca fiind una din cauzele recoltelor mici de orez.

Efectele şi interacţiunile diferitelor componente ale îngrăşămintelor în solul livezilor sunt nespus de complexe.

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
Util in Agricultura 27 Noiembrie 2025, 13:28

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității

În ciuda aparenței sale inerte, solul cultivat este un ecosistem dinamic, complex și plin de viață, adăpostind miliarde de...

Bacteriile și ciupercile din sol, eroii necunoscuți ai fertilității
De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale