Ascultă Radio Antena Satelor Live

Certificări în Agricultură - Standardul GlobalG.A.P. (Bunele Practici Agricole)

Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, deschiderii catre piata europeana, mult mai bine reglementata, si, pe de alta, presiunii crescande a hypermaketurilor. GlobalGap este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate – fie ca vorbim de productia de legume sau fructe, de cultivarea cerealelor sau florilor, de cresterea animalelor si a pasarilor, de acvacultura sau de alte numeroase produse agricole.

09 Iulie 2014, 21:00

GlobalGAP are drept scop constientizarea impactului activitatii agricultorilor asupra consumatorilor, companiei si mediului, solicitand fermierilor sa urmeze un standard de performanta cu criterii bine definite. Standardul se bazeaza analizarea riscurilor procesului de productie pornind de la stadiul de seminte / material seminal pana la livrarea produsului final catre client. Standardul nu se adreseaza activitatilor din cadrul spatiilor de stocare – ambalare ori transportului in afara exploatatiilor agricole si este oferit sub forma unei acreditare internationala.

O alta abordare o reprezinta schema GMP+, Bune Practici Agricole. Fundatia acestui standard este determinata in parte de imbunatatirea continua in conformitate cu principiile ciclului "Plan, Do, Check, Act": se scrie ceea ce se va face, s-a facut ceea ce s-a scris si se poate dovedi ceea ce s-a facut. GMP + FSA nu defineste numai conditiile referitoare la facilitatile de productie a furajelor dar si pe cele privind depozitarea, transportul, procedurile, documentatia, s.a.

Obtinerea certificarii GMP+ garanteaza companiilor calitatea, sutenabilitatea, siguranta si increderea pentru un produs pe intreg lantul alimentar.

Prin certificarea a Bunelor practici de productie se realizeaza o consolidare importanta a sistemului de management al sigurantei alimentare, ce sporeste increderea clientilor in angajamentul companiei de a fabrica alimente sigure si de inalta calitate.

GlobalGAP a devenit o referinta cheie privind Bunele Practici Agricole in piata mondiala.

Certficarea GlobalGAP este un standard international acceptat si recunoscut de catre retaileri pentru productia primara, fiind utilizat in peste 80 de tari. Principiul fundamental este participarea egala a producatorilor si comerciantilor in definirea standardelor si a procedurilor de certificare.

Scopul principal al GlobalGAP este de a recastiga increderea consumatorilor fata de modul de producere a alimentelor in cadrul fermelor prin minimizarea efectelor devastatoare ale proceselor agricole asupra mediului, reducerea substante chimice folosite si asigurarea unei abordari responsabile a sanatatii si securitatii lucratorilor, cat si a bunastarii animalelor.

Acesta acopera intregul proces de productie, incepand cu intrari cum ar fi hrana pentru animale sau rasadurile, urmarind toti ceilalti parametri implicati pe parcurs si pana la plecarea produsului de la ferma. Domeniul de aplicare al certificarii conform GlobalGAP cuprinde productia de legume si fructe, cultivarea cerealelor si a florilor, cresterea animalelor si a pasarilor, acvacultura si alte numeroase produse agricole.

„În România, sunt 42 de producători care deja au obţinut certificarea. Există credinţa că este foarte greu pentru micii producători să obţină certificarea, dar experienţa noastră ne spune că nu este neapărat adevărat. Sigur că este nevoie de un sprijin, de consultanţă, de cooperative, de exemplu de sprijin din partea autorităţilor pentru a înţelege întregul concept al certificării, dar, după cum puteţi vedea în statistici, avem peste 16.000 de ferme care au sub 0,5 hectare, iar peste 30.000 de ferme au sub două hectare. Deci, se poate şi pentru fermierii mici să participe în acest sistem pentru a-şi exporta produsele", a declarat Kerstin Uhlig, manager corporate relation Global GAP, citat de Agerpres.

Certificarea este disponibilă şi pentru grupuri de producători, iar în acest caz fiecare membru al grupului trebuie să respecte standardele, a adăugat acesta. Dintre producătorii certificați, mai mult de două treimi sunt organizaţi în grupuri de fermieri.

În România, sunt 10 companii acreditate pentru certificarea Global GAP. Producătorii certificaţi sunt controlaţi anual, anunţat sau neanunţat, iar în cazul în care se constată abateri grave se poate ajunge până la retragerea certificării.

Global GAP este standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în cadrul activităţii desfăşurate şi reprezintă un corespondent al HACCP din industria alimentară. Obţinerea de către producători a unui certificat conform acestui standard este solicitată mai ales de marile lanţuri de hypermarketuri, de retaileri, de exportatori sau de reţelele de distribuţie şi este o condiţie contractuală obligatorie.

Global GAP este un standard recunoscut la nivel internaţional pentru producţia agricolă, fiind rezultatul mai multor ani de cercetare intensivă şi de colaborare cu experţi din industrie, producători şi comercianţi din întreaga lume. Scopul urmărit este acela ca producţia agricolă sigură şi durabilă să fie în avantajul fermierilor, comercianţilor şi consumatorilor din întreaga lume.

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025
Util in Agricultura 20 Decembrie 2024, 12:57

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025

Valabilitatea actelor de pescuit comercial pentru capturile de peşte, documente eliberate anul trecut de ARBDD, a fost...

Valabilitatea actelor de pescuit comercial, pentru capturile de peşte, prelungită până în iunie 2025
Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)
Util in Agricultura 09 Decembrie 2024, 15:36

Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)

Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, în...

Culturile de toamnă vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara (agrometeo)
Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor
Util in Agricultura 04 Decembrie 2024, 12:39

Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor

În cadrul emisiunii „Viața la țară” difuzată de Antena Satelor, realizatoarea Violeta Anghel l-a avut ca invitat pe Marius...

Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor
Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Util in Agricultura 29 Noiembrie 2024, 12:38

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație

Pășunatul este vital pentru prevenirea incendiilor de vegetație, reducând încărcătura de combustibil, modificând vegetația și...

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură