Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum înființezi o plantație viticolă pas cu pas

Înființarea unei plantații viticole presupune un volum mare de investiții atât bănești cât și de forță de muncă. Trebuie sa stiti ca in primii 4 ani veti investi si veti cheltui sume mari de bani pentru ca plantatia sa intre pe rod si abia apoi, veti incepe sa va amortizati cheltuielile.

23 Septembrie 2015, 04:59

Ca sa fiti siguri de reusita trebuie sa alegeti cele ma bune solutii tehnice si sa aveti in vedere urmatoarele etape pentru a infiinta o plantatie viticola: alegerea terenului, pregatirea terenului, alegerea si amplasarea soiurilor de struguri, plantarea propriu-zisa.

Apoi, lucrarile de intretinere aplicate plantatiei tinere (3-4 ani) sunt foarte importante si au drept scop asigurarea unor conditii optime pentru dezvoltarea rapida a butucilor si intrarea acestora pe rod, precizează cartiagricole.ro

Alegerea terenului pentru vie

Exista doua posibilitati:

a) sa alegeti terenul in cadrul unei podgorii, unde exista sau nu exista vii si atunci puteti apela la experienta viticola din zona.

b) sa alegeti terenul in afara podgoriilor, unde nu exista practica viticola si atunci trebuie sa faceti niste prospectiuni legate de factorii pedo–climatici, de relief si socio-economici.

De regula, se aleg pentru plantatii de vita, terenuri improprii pentru alte culturi cum sunt terenurile nisipoase, pietroase, coaste de dealuri.

Factorii climatici sunt foarte importanti si se vor evita terenurile expuse frecvent accidentelor climatice (ingheturi tarzii de primavara, ingheturi timpurii de toamna, grindina, valuri de frig, mai ales in preajma infloritului, secete prelungite pe perioada de vegetatie). Nu sunt indicate nici solurile cu exces de umiditate, saraturate si cu exces de carbonat de calciu.

Bine ar fi ca terenurile alese sa aiba expozitie S, SV, SE.

Pont: La o astfel de investitie este obligatorie cartarea agrochimica!

Necesarul cu forta de munca: Trebuie sa aveti grija de forta de munca care nu este neglijabila. Pentru executia lucrarilor de intretinere sunt necesare 100-160 zile om/ha.

Fiindca plantatiile viticole se infiinteaza cu precadere pe terenuri in panta aveti grija la evacuarea apei in exces provenita din precipitatii, fixarea prin specii forestiere de protectie a terenurilor instabile, terasarea lor, amenajarea cailor de acces, asigurarea lemnului necesar mijloacelor de sustinere.

Pregatirea terenului

Defrisarea terenului consta in eliminarea vegetatiei (arboret, butuci de vita, etc.) de pe terenul ce urmeaza a fi plantat cu vita si eventual erbicidat sistemic in cazul infestarii cu buruieni. Se scot toate radacinile, cioatele si alte resturi lemnoase si se lasa terenul curat pentru lucrarile solului.

Daca pe terenul ce urmeaza a fi plantat cu vita a fost amplasata o alta plantatie viticola e bine ca timp de 3–5 ani acest teren sa fie plantat cu plante perene sau furaje anuale pentru refacerea structurii si fertilitatii acestuia. Totodata aceasta masura are si caracter fitosanitar si impiedica transmiterea de boli si daunatori specifici de la o plantatie la alta.

Dupa defrisare se face o nivelare a solului mai ales a celor cu santuri, denivelari mari, etc., pentru a crea conditii optime scurgerii apei si lucrarilor mecanizate.

Urmeaza lucrarea de desfundat… ca asa scrie la tehnologie!!! Eu propun lucrarea de scarificare (e o lucrare destul de scumpa) dar este mai eficienta decat desfundatul. Bine ar fi sa se faca de doua ori, una perpendiculara pe directia celeilalte. Asa nu exista riscul ca solul bun aflat la adancimea de 60 cm sa fie scos la suprafata iar in interior sa ajunga sol de la suprafata de proasta calitate.

Aceasta lucrare e bine sa fie executata cu 3-4 luni inainte de plantare adica, iunie-iulie daca plantarea se face in toamna si toamna cel mai tarziu decembrie daca plantarea se face in primavara. Se face din nou o nivelare daca este cazul.

Se aplica fertilizant pentru a completa rezervele nutritive din sol. Se aplica 30-60 t/ ha gunoi de grajd bine descompus, 150–200 kg/ ha superfosfat si 200–250 kg/ha sare potasica. Daca solul are pH˂ 6 se amendeaza cu pudra de var, dolomit, marna, etc. functie de necesitati, cantitatea fiind ϵ 2000 – 15000 kg/ ha CaCO

Pichetarea terenului are drept scop marcarea locului unde va fi plantata fiecare vita. Pentru acest lucru se vor stabili distantele de plantare. Pentru plantatiile infiintate pe suprafete mari, in zone de ses sau pante cu inclinatie usoara, cu soluri fertile se aleg distante mari de plantare 2,0–2,2 m intre randuri si 1,2–1,4 m intre vite pe rand. Pe suprafete mici, unde lucrarile se vor realiza manual, distantele sunt de 1,5–1,8 m intre randuri si 1,0–1,2 m intre vite/rand.

Densitatea de plantare pentru distanta 2,0 x 1,2 m este de 4166 butasi/ ha la care adaugati inca 10% butasi pentru completat goluri sau pentru a acoperi eventulele pierderi la plantare cand printre butasi puteti gasi vite cu radacinile rupte, bolnave, impropri plantarii.

Orientarea randurilor se face pe directia N-S sau pe directia vantului dominant.

Citeste articolul complet pe paginadeagricultura.ro

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Util in Agricultura 29 Noiembrie 2024, 12:38

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație

Pășunatul este vital pentru prevenirea incendiilor de vegetație, reducând încărcătura de combustibil, modificând vegetația și...

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Util in Agricultura 07 Noiembrie 2024, 16:15

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare,...

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Util in Agricultura 03 Noiembrie 2024, 11:37

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere

În iulie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a crescut cu +8% față de luna precedentă, ajungând la 6,1 miliarde...

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Util in Agricultura 31 Octombrie 2024, 16:04

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară, poate aborda criza climatică și poate proteja biodiversitatea

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară