Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se face vinul bun

Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea. Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.

27 August 2015, 05:50

Transvazarea – se face cu scopul de a umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de dioxid de sulf sau alte mirosuri străine. Transvazarea se face de regulă în circuit închis, pentru a evita punerea vinului în contact cu aerul.

Pritocul – reprezintă operaţiunea de tragere a vinului de pe depozitul de fermentare format natural.

Pritocul se face în prezenţa aerului (deschis) sau în absenţa aerului (închis). În mod obişnuit pritocul se execută toamna, iarna şi primăvara. În primul an vinurile se pot pritoci de 4 ori. Primul pritoc se face după desăvârşirea fermantaţiei alcoolice, şi anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, şi după 15-35 zile la vinurile roşii.

Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni după primul, în funcţie de evoluţia vinului. Al treilea se face primăvara, atunci când vinurile sunt puse la maturare în vase de lemn. Al patrulea pritoc se face toamna când, cu această ocazie, vinurile albe sunt supuse şi lucrărilor de condiţionare-stabilizare în vederea îmbutelierii.

Sulfitarea– este una dintre cele mai importante operaţiuni aplicate vinurilor tinere, datorită efectului sau de protecţie antioxidantă şi antimicrobiană. Sulfitarea se face cu fitile de sulf şi soluţii apoase cu concentraţia cuprinsă între 4-8%.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Util in Agricultura 06 Iunie 2025, 09:25

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face

Plantarea legumelor provenite din solarii, în câmp, este o etapă importantă în ciclul de producție agricolă, având ca scop...

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:13

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi

În fermele de ovine, animalele pot suferi de o gamă variată de boli, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau factori de mediu.

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:09

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză

Pentru a scăpa de dăunătorii culturilor de varză, este important să adopți o combinație de metode preventive, biologice și...

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie