Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se face vinul bun

Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea. Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.

27 August 2015, 05:50

Transvazarea – se face cu scopul de a umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de dioxid de sulf sau alte mirosuri străine. Transvazarea se face de regulă în circuit închis, pentru a evita punerea vinului în contact cu aerul.

Pritocul – reprezintă operaţiunea de tragere a vinului de pe depozitul de fermentare format natural.

Pritocul se face în prezenţa aerului (deschis) sau în absenţa aerului (închis). În mod obişnuit pritocul se execută toamna, iarna şi primăvara. În primul an vinurile se pot pritoci de 4 ori. Primul pritoc se face după desăvârşirea fermantaţiei alcoolice, şi anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, şi după 15-35 zile la vinurile roşii.

Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni după primul, în funcţie de evoluţia vinului. Al treilea se face primăvara, atunci când vinurile sunt puse la maturare în vase de lemn. Al patrulea pritoc se face toamna când, cu această ocazie, vinurile albe sunt supuse şi lucrărilor de condiţionare-stabilizare în vederea îmbutelierii.

Sulfitarea– este una dintre cele mai importante operaţiuni aplicate vinurilor tinere, datorită efectului sau de protecţie antioxidantă şi antimicrobiană. Sulfitarea se face cu fitile de sulf şi soluţii apoase cu concentraţia cuprinsă între 4-8%.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
Util in Agricultura 23 Iulie 2025, 15:30

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase

Fasolea țucără este un soi tradițional românesc de fasole, apreciat în special în zonele rurale pentru gustul său deosebit,...

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Util in Agricultura 22 Iulie 2025, 12:07

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 22.07.2025, eliberează adeverinţe...

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Cositul fânețelor și utilizarea fânului
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:38

Cositul fânețelor și utilizarea fânului

Cositul ierbii și utilizarea fânului reprezintă o practică agricolă esențială în zonele rurale din România, cu rădăcini...

Cositul fânețelor și utilizarea fânului
5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:29

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni

Pentru o fermă de mici dimensiuni (sub 1–5 hectare), alegerea culturilor potrivite este esențială pentru obținerea unui...

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Ce este helicicultura?
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:26

Ce este helicicultura?

Creșterea melcilor – numită helicicultură – este o activitate agricolă tot mai atractivă în România, datorită cererii în...

Ce este helicicultura?
De ce este o afacere profitabilă creșterea bibilicilor?
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:21

De ce este o afacere profitabilă creșterea bibilicilor?

Creșterea bibilicilor (Numida meleagris) în România a devenit în ultimii ani o activitate agricolă tot mai atractivă, mai...

De ce este o afacere profitabilă creșterea bibilicilor?
Cultura afinului, în România; diferențe între afinul sălbatic și cel de cultură
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:19

Cultura afinului, în România; diferențe între afinul sălbatic și cel de cultură

Cultura afinului este tot mai răspândită în România și în alte țări datorită valorii nutritive și comerciale ridicate a...

Cultura afinului, în România; diferențe între afinul sălbatic și cel de cultură
Plante furajere cultivate în România – Tipuri, importanță și utilizare
Util in Agricultura 19 Iulie 2025, 00:22

Plante furajere cultivate în România – Tipuri, importanță și utilizare

Plantele furajere cultivate în România sunt esențiale pentru hrana animalelor și pentru susținerea sectorului zootehnic.

Plante furajere cultivate în România – Tipuri, importanță și utilizare