Ascultă Radio Antena Satelor Live

Recomandări pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii

Iarna nu a fost prea aspră pentru legumicultori și s-au putut efectua cu bine lucrările specifice în sere şi solarii: strângerea tuturor resturilor, dezinsecţia solului şi a scheletului plantelor, tratamente efectuate la sol pentru dăunători şi boli.

25 Februarie 2018, 20:46

Legumicultorii au plantat deja în spaţiile protejate salata, spanacul, ceapa verde şi usturoiul. Până în acest moment, culturile au vegetat foarte bine dar trebuie întreţinute.

Cum se întreţine microclimatul în sere? O condiţie esenţială pentru dezvoltarea plantelor în parametrii optimieste asigurarea unui microclimat adecvat. Potrivit doamnei Floarea Burnichi, director ştiinţific la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, pentru protejarea culturilor legumicole se folosesc mai multe metode. În primul rând, se izolează foarte bine structura, în funcţie de materialul din care este construită sera sau solarul, fie că este policarbonat sau sticlă, fie că este vorba de folie cu pernă de aer. În plus, este necesară dublarea pereţilor cu folie.Un alt element important sunt tunelele care, practic, creează straturi de aer. În acest mod, aerul se încălzeşte mult mai uşor şi se obţine o dublă protecţie. Dacă avem mai multe compartimente, pe ambele părţi ale pereţilor se dublează folia. Acest lucru va conduce la un plus de cinci grade în condiţii de nebulozitate relativă. Se recomandă, de asemenea, o uşoară aerisire în special în zilele cu soare.

Cum producem răsadurile? În această perioadă a anului se dă startul pentru producerea de răsaduri penru culturile timpurii. Este important modul cum pregătim solul pentru înfiinţarea acestor culturi. În primul rând, trebuie să avem materialele cu care să pregătim patul germinativ. Semănatul poate fi făcut direct în pat germinativ sau în paleţi alveolă. Floarea Burnichi,director ştiinţific la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentruLegumicultură din Buzău, recomandă ca patul germinativ să fie pregătit dintr-un amestec de pământ, mraniţă, turbă şi ceva nisip, pentru o aeraţie corespunzătoare. Cum procedăm? Se întinde un pat gros de vreo zece centimetri în spaţiul în care am decis că vom produce răsadurile, apoi vom semăna după ce s-a facut dezinsecţia solului şi s-a nivelat terenul corespunzător. Este foarte importantă această nivelare a terenului pentru ca udatul semănăturii să se facă corespunzător şi seminţele „să nu fugă”, adică să nu existe diferenţe la răsărit. Se poate folosi chiar şi o nivelă cu bulă pentru a avea un teren nivelat corespunzător sau o scândură dreaptă, bine rotunjită. După această lucrare urmează semănatul. Doamna Floarea Burnichi recomandă seminţele de legume româneşti, pentru gustul şi calitatea acestora, dar şi pentru preţul accesibil. Există şi hibrizi străini decalitate, însă mare atenţie la ceea ce cultivaţi, deoarece dacă nu au fost testaţi în condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre puteţi avea surprizasă nu se comporte corespunzător.

Semănatul în condiţii optime

Varza timpurie şi conopida trebuie să fi fost deja semănate. În luna februarie începe semănatul tomatelor timpurii, vinetelor, ardeiului gras şi ardeiului iute. În spaţii protejate se seamănă, de asemenea, salata.După ce am semănat trebuie să acoperim cu un strat corespunzător de pământ, de turbă cu nisip sau mraniţă. De preferat este să folosim turba, pentru că este deja sterilă şi eliminăm din start o serie de factori care ar putea duce la îmbolnăvirea răsadului. Stratul nu trebuie să fiefoarte gros, astfel încât seminţele să poată răsări corespunzător.Atenţie la umiditate şi coropişniţe! Umiditatea excesivă poate conducela îmbolnăvirea plantelor sau putrezirea seminţelor, iar coropişniţele pot deranja patul în care am semănat. În această perioadă este important să ne aprovizionăm cu tăviţe şi paleţi alveolari, dacă nu am semănat direct în paleţi, ca să putem repica în momentul în careplantele au atins faza de patru frunzuliţe, două cotiledonare şi încădouă frunze adevărate.

Sursa: Violeta Anghel, realizator Antena Satelor
Material difuzat în emisiunea „Viaţa la ţară” din 23 ianuarie 2015

Termenul final pentru pentru depunerea documentelor de competență agricolă, până la sfârșitul lunii
Util in Agricultura 18 Septembrie 2024, 12:16

Termenul final pentru pentru depunerea documentelor de competență agricolă, până la sfârșitul lunii

Tinerii fermierii trebuie să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la 30 septembrie,...

Termenul final pentru pentru depunerea documentelor de competență agricolă, până la sfârșitul lunii
Pandemia a dat naștere unei afaceri de succes, ferma de Măgărițe din Băicoi
Util in Agricultura 17 Septembrie 2024, 09:15

Pandemia a dat naștere unei afaceri de succes, ferma de Măgărițe din Băicoi

În plină pandemie, doi frați din Băicoi, județul Prahova, au luat o decizie neașteptată, dar inspirată: au fondat Ferma de...

Pandemia a dat naștere unei afaceri de succes, ferma de Măgărițe din Băicoi
Fermierii sub presiune: Seceta pedologică se menține
Util in Agricultura 11 Septembrie 2024, 12:15

Fermierii sub presiune: Seceta pedologică se menține

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea precipitaţii...

Fermierii sub presiune: Seceta pedologică se menține
Telemeaua de Ibănești cucerește Europa, drumul delicatesei din inima Transilvaniei
Util in Agricultura 09 Septembrie 2024, 19:00

Telemeaua de Ibănești cucerește Europa, drumul delicatesei din inima Transilvaniei

Pe frumoasa Vale a Gurghiului, la poalele munților, se află una dintre cele mai de succes povești ale industriei alimentare...

Telemeaua de Ibănești cucerește Europa, drumul delicatesei din inima Transilvaniei
Fermierii NU riscă să-şi piardă subvenţiile prin acţiunea de monitoring APIA
Util in Agricultura 29 August 2024, 15:34

Fermierii NU riscă să-şi piardă subvenţiile prin acţiunea de monitoring APIA

Având în vedere informaţiile eronate lansate în spaţiul public prin care se induce ideea că 'fermierii riscă să piardă...

Fermierii NU riscă să-şi piardă subvenţiile prin acţiunea de monitoring APIA
APIA continuă eliberarea de adeverinţe pentru beneficiarii Campaniei 2024
Util in Agricultura 24 August 2024, 21:25

APIA continuă eliberarea de adeverinţe pentru beneficiarii Campaniei 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă eliberarea adeverinţelor pentru beneficiarii unor măsuri...

APIA continuă eliberarea de adeverinţe pentru beneficiarii Campaniei 2024
Accesează rapid fonduri europene: cum să înființezi un grup de producători și să obții 100.000 euro
Util in Agricultura 19 August 2024, 16:11

Accesează rapid fonduri europene: cum să înființezi un grup de producători și să obții 100.000 euro

Înființarea unui grup de producători în sectorul agricol și pomicol poate deschide ușa către finanțări europene...

Accesează rapid fonduri europene: cum să înființezi un grup de producători și să obții 100.000 euro
AFIR primește cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol
Util in Agricultura 19 August 2024, 13:03

AFIR primește cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol

În perioada 19 august - 18 noiembrie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește cereri de finanțare...

AFIR primește cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol