De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Într-o lume în care informația circulă mai repede decât oricând, capacitatea unui copil de a înțelege, interpreta și folosi limbajul devine esențială pentru reușita sa în viață.

Articol de Ramona Alexandrescu, 05 Mai 2025, 17:35
Despre asta s-a discutat, pe larg, în emisiunea „Viața la țară”de invitata Ionela Munteanu, reprezentantă a Asociației Teach for Romania, absolventă a programului cu o experiență de peste 10 ani în domeniul educației.
Realizatoarea, Violeta Anghel, a deschis discuția punând accent pe literație, concept care înseamnă mult mai mult decât simpla capacitate de a citi și a scrie.
Literația este, de fapt, cheia prin care copiii accesează cunoașterea, își dezvoltă gândirea critică și învață să-și construiască propria voce în societate.
Un punct sensibil discutat a fost rata abandonului școlar în mediul rural, mai ales în jurul claselor a VII-a și a VIII-a.
„Copiii ajung să nu mai înțeleagă ce se întâmplă la școală, iar atunci apare întrebarea: să mai meargă sau nu?”, a punctat realizatoarea emisiunii. Ionela Munteanu a subliniat nevoia unei tranziții mai blânde de la învățământul primar la cel gimnazial, care să fie făcută împreună de învățători și profesori.
„Din păcate, la gimnaziu se lucrează mult prea separat, pe materii, și copiii nu reușesc să lege informațiile între ele”, a explicat profesoara.
Ea a atras atenția asupra programelor școlare încărcate și manualelor dificil de parcurs chiar și pentru un adult. „Profesorul este, până la urmă, un facilitator de învățare. Trebuie să existe un fir roșu între materiile predate, iar profesorii să colaboreze mai mult între ei.”
Teach for Romania pregătește atât profesori debutanți, cât și persoane din alte domenii care vor să intre în educație, oferind nu doar perfecționare, ci și sprijin pentru a deveni lideri educaționali în comunitățile vulnerabile.
„Educația nu se face doar în școală. E nevoie de părinți, de comunitate, de un sat întreg. Părinții sunt o resursă importantă, dar trebuie lăsați să se apropie de școală”, a mai spus Ionela Munteanu.
Organizația este prezentă în majoritatea județelor țării, cu centre la București, Iași și Timișoara, și pregătește lansarea unui nou curs de literație la gimnaziu, accesibil profesorilor din toată țara prin platforma online Mento.
În încheiere, mesajul a fost clar: pentru ca lucrurile să se miște în educație, e nevoie de oameni implicați, de idealiști, de profesori și părinți care să creadă că pot face diferența. Doar așa putem construi o generație de copii încrezători, capabili să înțeleagă lumea și să-și croiască propriul drum.