Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nunțile miezului de vară și-o rețetă neobișnuită, de purcel împănat cu boabe de strugure

Exista un moment cu totul special in vara cand nuntile intra intr-o rotire fara sfarsit. Fara sfarsit am spus? Nu, nu fara sfarsit. Un punct terminus exista. E ziua de Lasatul Secului pentru Postul Sfintei Marii, postul „lui Gustar”.

24 Iulie 2015, 07:58

Dar pana la aceasta borna a timpului, pana la acest perete de sticla, dincolo de care lumina se filtreaza, se purifica, cateva zile mai sunt dezlegate pentru nuntile cele de poveste...

Si parca sunt cele mai frumoase aceste nuntiri, cununiile soarelui de vara... Miresele pasesc printre macii cu obraji rosii, spre usa bisericii, strangandu-si usor umerii si intrebandu-se de ce, dincolo de uriasa lumina a dragostei, undeva, in afundul inimii, simt o tresarire, ca si cum s-ar teme de un viitor prea putin cunoscut.

Sunt insa si alte fiinte preocupate de intamplarea aceasta cu totul speciala. La tara, femeile casei pornesc cu zile inainte pregatirea meselor imbelsugate pentru nuntasi. Soacra cea mare, in casele careia se vor intinde toate ale nuntii, isi asuma rolul de dirijor al unei orchestre deosebite. Din cuhnii se aude strania melodie a oalelor aflate pe foc... N-am sa descriu acum bucatele traditionale. Nici vreo reteta de tort sa nu va asteptati sa va dau. Dar, de undeva, dintr-un sat ratacit printre podgorii, va aduc dinainte o friptura delicioasa, impanata cu struguri. Fel de mancare la fel de straniu ca si lumina acelui mijloc de vara cand doi tineri - mult prea tineri, poate - si-au strans mainile si destinele.

Friptura cu pricina, aflata de la Nea Aurel - caci printre atatea femei cu maini de aur se gasi si un barbat cunoscator intr-ale chitibusurilor cuhniilor - ma uimise din prima clipa. Fiindca mult prea banala garnitura de orez (cu nuci insa, caci, dupa cum se stie, nucii cresc cu mare drag prin viile cele vechi, de coasta) avea sa fie insotita de minunatia (ori... ciudatenia) asta care numai unui podgorean putea sa-i dea prin minte. Ganditi-va si dumneavoastra: un cotlet de porc, impanat dintru bun inceput cu stafide si boabe uriese de strugure nou - taiate pe jumatate, sa-si lase mustul in carne - , jumatati de arpagic si catei de usturoi. Si asa, impodobita, tare bine mai mergea cu vinul rosu - de buturuga - abia asprit, usor si fraged la prima inghititura, si tot mai vesel pe masura ce cursul nuntii inainta catre zorii zilei...

Etichete : reportaj
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Interviuri si reportaje 28 Mai 2025, 12:29

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți

Ziua Internațională a Telefonului Copilului, marcată în fiecare an în luna mai, a adus din nou în atenția publicului una...

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Interviuri si reportaje 26 Mai 2025, 18:34

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural

De peste cinci ani, Asociația Plan B desfășoară un amplu program educațional dedicat copiilor din comunități vulnerabile. În...

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 13:15

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands

Radio România a fost recunoscut ca Superbrand în România. Instituția devine astfel un simbol nu doar al tradiției, ci și al...

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
Interviuri si reportaje 08 Mai 2025, 15:03

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală

În România, satul tradițional se află astăzi într-o transformare profundă, iar ideea de „sat inteligent” capătă tot mai mult...

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Interviuri si reportaje 05 Mai 2025, 17:35

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?

Într-o lume în care informația circulă mai repede decât oricând, capacitatea unui copil de a înțelege, interpreta și folosi...

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Interviuri si reportaje 02 Mai 2025, 15:50

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești

România se confruntă cu un paradox dureros: în timp ce resursele naturale și potențialul agricol sunt uriașe, veniturile...

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești
Interviuri si reportaje 01 Mai 2025, 13:42

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești

Într-o lume care aleargă neobosită după sens, rezultate și explicații, preotul de țară rămâne, adesea, ultimul punct de...

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești