Ascultă Radio Antena Satelor Live

Popas în Săptămâna Mare, la Hațeg: întâlnire cu „Pasărea sufletului”

La Hațeg, într-o primăvară numai muguri, ne-am dat întâlnire cu Pasărea sufletului... Meșterul Simu Grecu, din neamul luncanilor din Târșa, se mândrește cu lingurile lui sculptate măiastru, având drept coadă un fel de amfipteră, jumătate trup cu solzi de balaur, jumătate cap de pasăre măiastră, cu coroniță de păuniță și ochi de floare în cinci petale (precum roza canina)...

10 Aprilie 2015, 20:09

Pentru meșterul Simu, “viața n-a fost ușoară, ci mereu provocatoare”, ne spune, cu veri petrecute la stână, cu călătorii lungi, pe drumurile cele vechi, de culme, ale dacilor. Acolo, sus, în munte, a învățat el tainele cioplitului în lemn și-ale meșteritului, din bardă, teslă și topor, de tot felul de unelte indispensabile altădată hațeganului. Obiectele ieșite din mâna lui – ca și din mâna vreunui strămoș dac, de la care se va fi perpetuat în timp motivul păsării sufletului – nu sunt doar utile, ci și frumoase, împodobite cu modele arhetipale.

În Muzeul etnografic de la Hațeg, pe care l-a înființat cu multă vreme în urmă, meșterul a pus și-o ramă sculptată de “Simu cel Tânăr” (el, meșterul, la vârsta de 12 ani), cu motivul “lumii alungate”: un punct din care pleacă razele, pe o jumătate de cerc. “Nu știa țăranul ce e dincolo”, zice Simu Grecu, adăugând: “Lumea alungată e locul în care țăranul nu avea voie să pătrundă...”

Admirăm în muzeu un vas vechi de două sute de ani, dintr-acelea în care se pregătesc bucatele la stână. Are un sistem reglabil de agățare deasupra focului, ceea ce ne stârnește uimirea: “Se pune cocaiul (căldarea – n.n.), se face focul sub el și se reglează înălțimea lui, după flacără”. “Mere într-însul și tocănița mocănească?”, îl întreb. “Apăi, cum...?”, vine răspunsul ca un șuier de mirare.

Ne mutăm și noi, o dată cu povestea, în cuhnie. Mai întâi în cea a stânilor de munte, unde a “învățat” rosturile tocăniței cu fasole tărcată din Hațeg și Radu Anton Roman, într-un an pe când hălăduia prin locurile acelea, făcându-și filmările pentru emisiunea “Bucătăria lui Radu”. Iar după ce a văzut cum e cu tocănița și-a luat rețeta și secretul, s-a pornit repejor spre Hațeg, la Mama Aurelia (mama Rodicăi Csanadi, care se arată dornică să ne spună povestea acelei întâlniri). “Auzise că în Hațeg știe cineva să facă o ciorbă de fasole tărcată, cum multe nu-s”, zice Rodica, în vreme ce maică-sa o completează, nostalgic: “Parcă-l văd: era așa cumsecade și-atâta îi plăcea să mă mai pupe!... Stătea lângă mi ne, acolo, unde făceam fasolea, pe cerdac, și mă-ntreba ce pun în ea, ce mai trebe...!”

Mama Aurelia repetă pentru noi gesturile de odinioară, explicându-ne, probabil cu același ton cu care a făcut-o cu ani în urmă, felul în care se prepară celebra rețetă hațegană (de gătit după ce se va găta Postul). “Iei un ciolan afumat, fasole boabe – din cea mare și tărcată –, ciuperci, fasole verde, două cepe roșii tocate, 4 morcovi tăiați, sare, piper, paprika, chimen, bulion de roșii, frunze de tarhon”... Le-nșiră pe toate dinainte, arătându-le pe fiecare în vreme ce apasă pe cuvinte, ca nu cumva vreunul dintre ingrediente să iasă lipsă. “După ce s-a înmuiat, fasolea boabe se pune la fiert cu afumătura, apoi se adaugă restul legumelor și condimentele”.
Când să facem fotografiile, Mama Aurelia din Hațeg fuge iute din fața noastră, împingându-și fiica să țină castronul cu ciorbă de fasole tărcată pentru poză. După ce “ședința foto” se încheie, bătrâna revine, spunându-ne cu voce joasă: “Domnu' Radu mânca de toate, sărmanu'... Și-i plăcea să bea vin sec. O țâră cam mult...”

“Eram cinci frați acasă la noi, în Răchitova”, mai spune. „Mama n-avea bani să ne înnoiască de Sărbători, dar azi, când ne așezăm la masă cu toată familia, tare mă bucur! Veniți și dumneavoastră să mâncați două sarmale. Cum? Nu veniți acu? Nici la Paști?... Atunci la anul? Să v-aștept?”

Etichete : reportaj
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Interviuri si reportaje 28 Mai 2025, 12:29

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți

Ziua Internațională a Telefonului Copilului, marcată în fiecare an în luna mai, a adus din nou în atenția publicului una...

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Interviuri si reportaje 26 Mai 2025, 18:34

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural

De peste cinci ani, Asociația Plan B desfășoară un amplu program educațional dedicat copiilor din comunități vulnerabile. În...

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 13:15

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands

Radio România a fost recunoscut ca Superbrand în România. Instituția devine astfel un simbol nu doar al tradiției, ci și al...

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
Interviuri si reportaje 08 Mai 2025, 15:03

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală

În România, satul tradițional se află astăzi într-o transformare profundă, iar ideea de „sat inteligent” capătă tot mai mult...

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Interviuri si reportaje 05 Mai 2025, 17:35

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?

Într-o lume în care informația circulă mai repede decât oricând, capacitatea unui copil de a înțelege, interpreta și folosi...

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Interviuri si reportaje 02 Mai 2025, 15:50

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești

România se confruntă cu un paradox dureros: în timp ce resursele naturale și potențialul agricol sunt uriașe, veniturile...

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești
Interviuri si reportaje 01 Mai 2025, 13:42

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești

Într-o lume care aleargă neobosită după sens, rezultate și explicații, preotul de țară rămâne, adesea, ultimul punct de...

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești