Ascultă Radio Antena Satelor Live

Popas în Săptămâna Mare, la Hațeg: întâlnire cu „Pasărea sufletului”

La Hațeg, într-o primăvară numai muguri, ne-am dat întâlnire cu Pasărea sufletului... Meșterul Simu Grecu, din neamul luncanilor din Târșa, se mândrește cu lingurile lui sculptate măiastru, având drept coadă un fel de amfipteră, jumătate trup cu solzi de balaur, jumătate cap de pasăre măiastră, cu coroniță de păuniță și ochi de floare în cinci petale (precum roza canina)...

10 Aprilie 2015, 20:09

Pentru meșterul Simu, “viața n-a fost ușoară, ci mereu provocatoare”, ne spune, cu veri petrecute la stână, cu călătorii lungi, pe drumurile cele vechi, de culme, ale dacilor. Acolo, sus, în munte, a învățat el tainele cioplitului în lemn și-ale meșteritului, din bardă, teslă și topor, de tot felul de unelte indispensabile altădată hațeganului. Obiectele ieșite din mâna lui – ca și din mâna vreunui strămoș dac, de la care se va fi perpetuat în timp motivul păsării sufletului – nu sunt doar utile, ci și frumoase, împodobite cu modele arhetipale.

În Muzeul etnografic de la Hațeg, pe care l-a înființat cu multă vreme în urmă, meșterul a pus și-o ramă sculptată de “Simu cel Tânăr” (el, meșterul, la vârsta de 12 ani), cu motivul “lumii alungate”: un punct din care pleacă razele, pe o jumătate de cerc. “Nu știa țăranul ce e dincolo”, zice Simu Grecu, adăugând: “Lumea alungată e locul în care țăranul nu avea voie să pătrundă...”

Admirăm în muzeu un vas vechi de două sute de ani, dintr-acelea în care se pregătesc bucatele la stână. Are un sistem reglabil de agățare deasupra focului, ceea ce ne stârnește uimirea: “Se pune cocaiul (căldarea – n.n.), se face focul sub el și se reglează înălțimea lui, după flacără”. “Mere într-însul și tocănița mocănească?”, îl întreb. “Apăi, cum...?”, vine răspunsul ca un șuier de mirare.

Ne mutăm și noi, o dată cu povestea, în cuhnie. Mai întâi în cea a stânilor de munte, unde a “învățat” rosturile tocăniței cu fasole tărcată din Hațeg și Radu Anton Roman, într-un an pe când hălăduia prin locurile acelea, făcându-și filmările pentru emisiunea “Bucătăria lui Radu”. Iar după ce a văzut cum e cu tocănița și-a luat rețeta și secretul, s-a pornit repejor spre Hațeg, la Mama Aurelia (mama Rodicăi Csanadi, care se arată dornică să ne spună povestea acelei întâlniri). “Auzise că în Hațeg știe cineva să facă o ciorbă de fasole tărcată, cum multe nu-s”, zice Rodica, în vreme ce maică-sa o completează, nostalgic: “Parcă-l văd: era așa cumsecade și-atâta îi plăcea să mă mai pupe!... Stătea lângă mi ne, acolo, unde făceam fasolea, pe cerdac, și mă-ntreba ce pun în ea, ce mai trebe...!”

Mama Aurelia repetă pentru noi gesturile de odinioară, explicându-ne, probabil cu același ton cu care a făcut-o cu ani în urmă, felul în care se prepară celebra rețetă hațegană (de gătit după ce se va găta Postul). “Iei un ciolan afumat, fasole boabe – din cea mare și tărcată –, ciuperci, fasole verde, două cepe roșii tocate, 4 morcovi tăiați, sare, piper, paprika, chimen, bulion de roșii, frunze de tarhon”... Le-nșiră pe toate dinainte, arătându-le pe fiecare în vreme ce apasă pe cuvinte, ca nu cumva vreunul dintre ingrediente să iasă lipsă. “După ce s-a înmuiat, fasolea boabe se pune la fiert cu afumătura, apoi se adaugă restul legumelor și condimentele”.
Când să facem fotografiile, Mama Aurelia din Hațeg fuge iute din fața noastră, împingându-și fiica să țină castronul cu ciorbă de fasole tărcată pentru poză. După ce “ședința foto” se încheie, bătrâna revine, spunându-ne cu voce joasă: “Domnu' Radu mânca de toate, sărmanu'... Și-i plăcea să bea vin sec. O țâră cam mult...”

“Eram cinci frați acasă la noi, în Răchitova”, mai spune. „Mama n-avea bani să ne înnoiască de Sărbători, dar azi, când ne așezăm la masă cu toată familia, tare mă bucur! Veniți și dumneavoastră să mâncați două sarmale. Cum? Nu veniți acu? Nici la Paști?... Atunci la anul? Să v-aștept?”

Etichete : reportaj
Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie
Interviuri si reportaje 28 Aprilie 2025, 13:22

Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie

Comuna Buturugeni, este situată în județul Giurgiu, în partea de sud a României. Aproape de București (la circa 30–35 km),...

Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie
Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală
Interviuri si reportaje 24 Aprilie 2025, 13:54

Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală

Într-o perioadă în care dezvoltarea turistică se extinde rapid, adesea fără control, identitatea peisajului rural românesc...

Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală
Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală
Interviuri si reportaje 02 Aprilie 2025, 12:50

Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală

Într-o nouă ediție a emisiunii Viața la țară, realizatoarea Violeta Anghel a adus în atenție o temă esențială pentru...

Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală
Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor
Interviuri si reportaje 27 Martie 2025, 12:42

Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor

În satul Forăști din județul Suceava, într-un colț de natură unde timpul pare să curgă mai încet, trăiește un om care și-a...

Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor
În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Interviuri si reportaje 25 Martie 2025, 12:52

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință

În satul Roșia Cașolț din județul Sibiu, educația și credința se împletesc într-un efort comun de a oferi copiilor mai mult...

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Interviuri si reportaje 14 Februarie 2025, 14:29

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului

Într-o lume în care tehnologia oferă acces rapid la informație, dar înțelegerea profundă a textului devine tot mai rară,...

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Interviuri si reportaje 13 Februarie 2025, 14:27

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice

Pe 13 februarie, a fost adus în prim-plan un subiect de maxim interes pentru agricultori: rolul radioului în informarea...

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România
Interviuri si reportaje 12 Februarie 2025, 17:22

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România

Festivalul de la Sanremo nu este doar un eveniment muzical de prestigiu, ci și o sărbătoare a florilor, tradiției și pasiunii...

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România