Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de suflet. Plăcinte coapte în „ler”

În ler – cuptorul tradiţional al moţilor – se fac «şi pânea, şi prăjiturile, şi fripturile, şi laştele». Laştele? Fac ochii mari când Mama Luţa din Ampoiţa începe a-mi vorbi despre bucatele locului. De fapt, ar trebui să spunem că atât instrumentarul casnic, cât şi vocabularul localnicilor de la «Poarta Apusenilor» sunt impregnate de arhaic.

20 Februarie 2015, 12:21

Oamenii mănâncă pe aici «grumbe» coapte în «ler» (adică, ia, nişte cartofi la cuptor), ori «pită», ori beau «crampă», o ţuică fiartă cu chimen şi zahăr… Însă nu e doar lerul cel în care se fac bucatele, la foc molcolm. Mai e şi lespedea, în care se prăjesc plăcintele, umplute când cu carne, când cu varză, când cu brânză sau mere, după cum e vremea sorocită din an.

«Lespedea, acum, e din fontă grea. Dar înainte se făcea din piatră. E ca o tigaie, dar care e scobită în piatră. Am găsit şi eu de mi-am cumpărat una din târg de la Câmpeni, unde aduc moţii tot ce lucrează pe la casele lor, ca să vândă», îmi spune Mama Luţa. Dar fie că e pe lespedea de piatră făcută plăcinta, fie că e în cea de fontă, tehnologia rămâne aceeaşi. Avem şi plăcinte de post, în care folosim numai aluatul cu apă şi sare. Secretul e să fie foarte bine frământat. Pentru plăcintele de dulce, aluatul e aproape ca acela de cozonac, mai moale. Nu punem smântână. Lespedea menţine temperatura constantă, nu se supraîncălzeşte. Plăcintele pot fi coapte fără grăsime. Pe lespede se face câte o singură plăcintă, o dată. Taina e să ştii când trebuie s-o întorci. Durează patru minute s-o faci, dar trebuie să o învârţi de mai multe ori. Iarna, plăcintele fierbinţi merg foarte bine cu crampă fiartă. Te îmbie să te descalţi şi să stai cu picioarele lânga sobă…»

Iarna e pe sfarșite, în Apuseni. Pe-o altă vale a munților, între Galde, la Cetea, se ține duminica asta singurul Fășang - sau carnaval de lăsat de sec - al românilor ortodocși din Ardeal... Peste încă vreo două zile, Dragobetele se-nființează și el pe la porți, dând știre că vine primăvara și că alte rețete, bogate-n verdețuri și sărace în carne se vor găti prin cuhniile moților. Ne-om întoarce și noi, într-o săptămână ce va veni, pentru a da seama despre gusturile românești, la ele acasă.

Etichete : reportaj
Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie
Interviuri si reportaje 28 Aprilie 2025, 13:22

Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie

Comuna Buturugeni, este situată în județul Giurgiu, în partea de sud a României. Aproape de București (la circa 30–35 km),...

Comuna Buturugeni - Un exemplu de comunitate vie
Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală
Interviuri si reportaje 24 Aprilie 2025, 13:54

Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală

Într-o perioadă în care dezvoltarea turistică se extinde rapid, adesea fără control, identitatea peisajului rural românesc...

Când tradiția devine lecție de arhitectură și identitate rurală
Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală
Interviuri si reportaje 02 Aprilie 2025, 12:50

Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală

Într-o nouă ediție a emisiunii Viața la țară, realizatoarea Violeta Anghel a adus în atenție o temă esențială pentru...

Moștenirea noastră, responsabilitatea noastră: Conservarea patrimoniului natural și cultural în România rurală
Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor
Interviuri si reportaje 27 Martie 2025, 12:42

Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor

În satul Forăști din județul Suceava, într-un colț de natură unde timpul pare să curgă mai încet, trăiește un om care și-a...

Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor
În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Interviuri si reportaje 25 Martie 2025, 12:52

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință

În satul Roșia Cașolț din județul Sibiu, educația și credința se împletesc într-un efort comun de a oferi copiilor mai mult...

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Interviuri si reportaje 14 Februarie 2025, 14:29

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului

Într-o lume în care tehnologia oferă acces rapid la informație, dar înțelegerea profundă a textului devine tot mai rară,...

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Interviuri si reportaje 13 Februarie 2025, 14:27

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice

Pe 13 februarie, a fost adus în prim-plan un subiect de maxim interes pentru agricultori: rolul radioului în informarea...

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România
Interviuri si reportaje 12 Februarie 2025, 17:22

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România

Festivalul de la Sanremo nu este doar un eveniment muzical de prestigiu, ci și o sărbătoare a florilor, tradiției și pasiunii...

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România